fbpx

Újdonság: Weboldalunk folyamatosan változik, illetve bővül. A Változásokat a láblécben található “Weboldal Változások” menüpontban követheted nyomon.

Csillapodó pánik az arany piacán

Businessman in panic
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Pánikszerű hangulat lett úrrá az arany piacán, miután néhány hete már a 30%-ot is megközelítette az árfolyam esése az év eleje óta. Azóta némileg magára talált a sárga nemesfém, ami egyrészt a túladottság utáni technikai korrekció eredménye, de a Kínában erős fizikai kereslettel időközben fundamentálisan is érkezik felmentő sereg a vesztésre álló aranypiaci bikák táborába – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany árfolyama több mint egy évtizeden keresztül rekordot rekordra halmozott. Aztán az idén egy méretes esés formájában jött a nagy kiábrándulás mindazok számára, akik hinni merték, hogy a tőzsdén az égig nőhetnek a jegenyefák.

Az év elejéhez képest 20%-ot meghaladó mínuszban áll most a jegyzés, ami technikailag akár még az ezt megelőző ütemes emelkedés normális korrekciójaként is felfogható. Ami mégis ijesztő az arany hívei számára, az a dinamika, amivel az árzuhanás végbe ment, és ahogy a kurzust egy megállíthatatlannak tűnő negatív spirál magával ragadta.

Az utóbbi három hétben ugyanakkor megállt az aranyár fékezhetetlennek látszó csökkenése, és némi élet tért vissza a piacra: A londoni nemesfémpiacon múlt pénteken 100 dollárral az ez évi mélypontja felett, 1295,75 dolláron zárt a sárga nemesfém unciája. A kérdés, ami továbbra is mindenkit foglalkoztat, hogy az utóbbi félévben látott árfolyam-esés, mindössze a hosszútávon emelkedő trend átmeneti korrekciója, vagy az arannyal szemben kritikus elemzők által már régóta várt piaci buborék kipukkadása. A legfontosabb banki elemzők aktuális prognózisait összegyűjtve mindenesetre az a kép rajzolódik ki, hogy az aranyár esésében fordulat következhet, a többség egyelőre legalábbis visszaerősödést vár az év végéig unciánként átlagosan 1.400 dollárra.

Az aranyár vesszőfutása az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kommunikációjával függ össze. Bár az USA monetáris politikáját meghatározó intézmény változatlan ütemben működteti a pénzpumpát, az utóbbi hónapokban mégis egyre intenzívebben üzente a piacoknak, hogy ideje lesz felkészülni a mennyiségi lazítás utáni új korszakra. A pénzügyi expanzió közeledő végének hírére az amerikai kamatgörbe máris enyhe emelkedést mutat, ami negatív a kamatot nem fialó arany számára. Ezzel egy időben erősödik az amerikai dollár, ami hagyományosan nem kedvez a dollárban jegyzett nyersanyagoknak, így az aranynak sem.

A Fed kommunikációja ugyanakkor mindössze az utolsó csepp volt a pohárban. Ezt megelőzően már elbizonytalanodáshoz vezettek a nagy befektetési bankok, például a Goldman Sachs előrejelzései, amelyek rontották az aranyra vonatkozó prognózisaikat. Nem sokkal később az adósságproblémákkal küzdő euró-tagországok – Ciprussal az élen – lehetséges aranyeladásairól röppentek fel hírek, majd a világ legnagyobb aranyfogyasztójának számító Indában a kormány által az arany behozatalára kirótt importvámok megemelése sokkolta az aranypiaci befektetőket. De megsínylette az arany vonzereje azt is, hogy az elszabaduló inflációról, anarchiába torkolló államcsődökről és összeomló eurózónáról szóló horror forgatókönyvek egyike sem vált valóra. Emiatt sok befektető döntött úgy egyszerre, hogy likvidálná a korábban aranyba tett tőkéjét, és ez ahhoz vezetett, hogy az év első hat hónapjában a befektetési alapok által világszerte tartott aranykészletek egy negyedét dobra verték.

Miközben a néhány év alatt óriási népszerűségre szert tevő, aranyra specializálódott tőzsdei alapok (ETF-ek) visszavonulót fújnak, a fizikai aranykereslet ismét jobban erőre kap, és ezzel fundamentális hátszelet kap a sárga nemesfém. Különösen Kínában erős az arany iránti kereslet, ahol a shanghai aranytőzsde az idei év első hat hónapjában csaknem 1.100 tonna aranyat szállítatott le fizikailag is a vevők számára, ami a kétszerese a teljes tavalyi évi mennyiségének. Kínában a túlhevült és emiatt már spekulatívnak számító ingatlanpiac miatt is keresett a sárga nemesfém, amely a volatilis oldalát mutató aranyár dacára arrafelé változatlanul konzervatív befektetésnek számít. Ezért sokan számítanak arra, hogy a nemrégiben útnak indított első kínai arany-ETF-ek a kereslet további növelésével ismét emelkedő pályára terelhetik az arany jegyzését.

Arany, ezüst – technikai elemzés

Az aranyár az utóbbi másfél hétben több ízben is nekifutott az 1.300 dolláros kerek árfolyamértéknek, amely eddig erős ellenállásnak bizonyult a korrektív emelkedésben. Eközben egy úgy nevezett emelkedő háromszög alakzat formálódott ki az ez évi 1.180 dollár környéki mélypontról kiindulva. A háromszög kiterjedése tehát bő 100 dollár, ami azt jelenti, hogy a felfelé történő kitörés nagyjából ennek megfelelő emelkedési potenciált szabadíthat fel. Miután ez a kitörés a hétfő hajnali kereskedésben elemi erővel be is következett, most a rövidtávon leginkább valószínű folytatás a további emelkedés lehet 1.400 dollár irányába. Az odáig való eljutás persze egy kacskaringókkal tarkított, ellenállási szintek által szakaszolt hosszú útnak ígérkezik, amelynek első szakasza éppen az lehet, hogy az árfolyam visszatesztel 1.300 dollárra.

Az ezüst fáziskésében követi az arany pályáját és jelenleg a 20 dolláros akadállyal küzd a leginkább. Itt is egy emelkedő háromszög figyelhető meg a rövidtávú grafikonon, amely 18,20 és 20,30 dollár között egy 2 dollár szélességű tartományt ölel fel. Az ebből való kitörés valószínűleg felfelé fog bekövetkezni, hiszen az olcsóbbik nemesfém többnyire szolgaian követi az aranyármozgását. Amennyiben ez a forgatókönyv válik valóra, úgy a kitörés célára 22 dollár környékén lehet.

Forrás: Magyar Aranypiac Kft.

Egy már működő és sikeres magyar cég, nemzetközi cégként születik újjá

avagy Hogyan profitálhatsz egy főnixmadár újjászületéséből? Az elmúlt években sokat olvashattunk vagy hallottunk arról, hogy Magyarország rengeteg sikeres nemzetközi vállalat …

Mindig magadnak fizess először

Tanuld meg, hogyan tegyél félre pénzt jövőbeni befektetésekre, akkor is, ha úszol a rossz adósságban. Kvíz kérdés: Ha megkapod a …

Egy “flash-crash” anatómiája

2019. január másodikán, késő este, egy ritka eseményt láthatott az, aki valamilyen okból kifolyólag figyelte a piaco(ka)t. ‘Kilométeres’ gyertyák, hatalmas …

Egyoldalas Marketing Terv

Mi a Marketing Terv? A Marketing Terv egy vállalkozási alapdokumentum – kéne hogy legyen, azonban a vállalkozások 95%-a elfelejti elkészíteni. Fontossága abban …

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email