fbpx

Újdonság: Weboldalunk folyamatosan változik, illetve bővül. A Változásokat a láblécben található “Weboldal Változások” menüpontban követheted nyomon.

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Knowledge
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Miért az tesz gazdaggá, amit tudsz, nem pedig amid van?

Ez a pénz szabályai sorozat első része. A sorozat alapjait a “The Real Reason You Feel (and Are) Poorer” cikkemben fektettem le. Kifejezetten ajánlom, hogy előbb olvasd el azt, felkészülésként erre és a pénz többi új szabályára.

Hallottál már olyanról, aki azt mondta, bárcsak lenne egy millió dollárja? Aztán gazdag lett, igaz? Vagy, hogy valaki szerette volna megnyerni a lottót? És megnyerte?
Persze vannak olyan emberek, akik kerestek egy millió dollárt, vagy megnyerték a lottót, aztán elvesztették az egészet. Már nem gazdagok többé. Miért lehet ez?
Alapvetően azért, mert félreértik, hogy mi tesz elsősorban gazdaggá, és hogy a pénz valójában mi is. 

Hogyan változott a pénz definíciója?

Ma, a hagyományos eszközök nem tesznek gazdaggá, vagy nyújtanak anyagi biztonságot. Kérdezd csak meg azokat a „befektetőket”, akik a Nagy Recesszió alatt elvesztették mindenüket, amikor az otthonaik értéke és a nyugdíj megtakarításuk megtizedelődött. Ma, veszíthetsz pénzt üzletben, ingatlanban, papír eszközökben, nyersanyagon. Bármelyik eszközosztály bármelyik pillanatban rossz irányba fordulhat. 

Nem mindig volt ez így. A szüleim generációja például számíthatott a pénz régi szabályainak működésére. Többnyire állandó megtakarítást biztosított a dollár, az ingatlanok ára szépen folyamatosan emelkedett évről-évre és a munkaadók gondoskodtak a nyugdíjba vonultakról. A pénz, bármilyen szándékkal és célból, pénz volt és lehetett rá számítani. 

De most már nem ez a helyzet. Ha ezekben bízol, fájdalmas világban lesz részed nyugdíjas éveidben.

Az emberiség 4 gazdasági korszaka

Az Increase Your Financial IQ könyvemben, írtam az emberiség 4 gazdasági korszakáról.

Az alábbiak voltak:

  1. A vadászó-gyűjtögető kor: Ebben a korszakban az ember a természetre támaszkodott, hogy biztosítsa a jólétét. Nomádok voltak és mindig arra vándoroltak, ahol jól lehetett vadászni, vagy bőséges volt a növényzet. Tudnod kellett vadászni és gyűjtögetni, különben meghaltál. A vadászó-gyűjtögető korban a törzs adta a szociális biztonságot. Szocio-gazdasági szempontból mindenki egyforma volt. Mindenki szegény.
  2. Az agrár-kor: Ebben a korszakban különböző osztályok felemelkedése volt jellemző. A technológia fejlődésének köszönhetően, növényeket ültettek és művelték a földeket. Azok, akik birtokolták a földeket, urakká váltak, azok, akik dolgoztak, parasztok lettek. Az urak lovagoltak, a parasztok gyalogoltak. Szocio-gazdasági szempontból, voltak a gazdagok és a szegények.
  3. Az ipari-kor: Míg sokan az ipari korszak kezdetét az 1800-as évekre, az első gyárak felépülésének idejére teszik, szerintem pedig 1492-ben kezdődött, Columbus-szal. Mikor Columbus kihajózott az Új Világ felé, azért tette, hogy új forrást találjon értékes erőforrásokra, mint pl. olaj, réz, ón és gumi. Ebben az időszakban az ingatlanok értékének meghatározásának alapja átváltott a rajta termeszthető növényekről a belőle nyerhető erőforrásokra. Ennek köszönhetően a föld még értékesebbé vált. Három osztály alakult ki, a gazdag, a középosztály és a szegény. 
  4. Az információ kora: Ma, az információ korában élünk, ahol az információ áttételezhető a technológiának köszönhetően és az olcsó erőforrások, mint a szilícium, vagyont teremtenek. Ez azt jelenti, hogy a gazdaggá válás ára lement. Először az életben, a vagyon bárki számára elérhető. Most 4 csoportja van a társadalomnak, a szegény, a középosztály, a gazdag és az ultra-gazdag.

Annak ellenére, hogy az információ korában élünk, nem az információ, ami gazdaggá tesz. 

A különbség az információ és a tudás között

Utazásaim során, szó szerint láttam, ahogy helyi emberek a telefonjukat nyomkodják, egy szamár által húzott kocsin ülve. Az osztálytermekben, mindenfelé a világon, már elérhető az internet, a technológia pedig a második természet a legtöbb gyerek számára. Szocio-gazdasági osztálytól függetlenül, az információ nagy része ingyenes és bőséges. Először a történelemben, az emberek hozzáférnek az információhoz és bármiről tanulhatnak, nem számít, hogy szegények vagy gazdagok. 

Bár mindez az információ értékes, nem annyira, mint a tudás. A tudás megadja a képességet, hogy kiszűrd a nem fontos információkat és megtaláld a fontosakat. A tudás adja az erőt, hogy az információ alapján cselekedj. A tudás tesz gazdaggá, nem az információ. 

Hogyan tesz gazdaggá a tudás?

Gazdag papám egyszer ezt mondta nekem: „Az olaj értékes. Számos ember akar sok olajat birtokolni. De attól, hogy van sok olajad, még nem leszel gazdag. Ha megérted, hogy az olaj hogyan tehet gazdaggá, az hozza a jólétet. Például a nyersolaj nem túl értékes, míg nem finomítják. Az egy összetett folyamat, tudományt és felszerelést igényel. Tudást igényel, hogy hogyan kell az olajt finomítani, hogy üzemanyag legyen belőle. Az üzemanyag értékes és gazdaggá tesz. De nem lehet üzemanyagod, olaj nélkül.”

Ma sincs különbség az információ korában. Az összes információ a Tiéd lehet, de ha nincs tudásod, szegény maradsz. Az ok, amiért Mark Zuckerberg, például olyan sikeres, mert van tudása ahhoz, hogy mit kezdjen az információval és hogyan építsen ki technológiát, hogy többszörösen használja ki azt.

Mark Zuckerberg Internet technológiai tudása eredményezte, hogy megalkossa a Facebook-ot. Azt is tudta, hogyan építsen csapatot, hogyan találjon magánál okosabb embereket, hogy a Facebook nagyobb és jobb legyen. Végül, tudja, hogy az információ eladható. A Facebook profi az információid begyűjtésében, feldolgozásában és eladásában a hirdetőknek, hogy a reklámjaik a megfelelő célközönséghez eljutva, pénzt hozzon belőled.

Nem az információ teszi Mark Zuckerberg-et gazdaggá, hanem a képessége, hogy újra és újra felhasználja azt. Ez a tudás, ami oktatásból / (ön)képzésből ered.

Olyan korban élünk, ahol a vagyon elérhető és hozzáférhető mindenki számára, beleértve Téged is. De pénzügyileg képzettnek kell lenned ahhoz, hogy hasznosítani és sokszorozni tudd.

Ma, a tudásod tesz gazdaggá és a tudás hiánya szegénnyé. Ebben a szép új világban, a tudásod az új pénz.

Arra bátorítalak, hogy növeld a pénzügyi IQ-dat a pénzügyi képzéseddel. Aztán képes leszel megtalálni a fontos információt és a tudásod segítségével cselekedni.

Mindig magadnak fizess először

Tanuld meg, hogyan tegyél félre pénzt jövőbeni befektetésekre, akkor is, ha úszol a rossz adósságban. Kvíz kérdés: Ha megkapod a …

Storm Clouds

A Vihar Megérkezett

A gazdagok összeesküvése – A pénz 8 új szabálya Exkluzív Online Frissítés #118  Most értem vissza egy ázsiai útról, Tokióban, Sanghajban …

Confident young businesswoman with laptop

Irányítsd a saját pénzügyi jövőd

Az átalakulásért tenni kell Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája 2012 áprilisában végzett egy felmérést, mely szerint a kis- és középvállalkozások …

VOIZ Hangoskönyvtár

Többéves fejlesztés után megérkezett: Az első magyar Üzleti Hangoskönyvtár applikáció. Próbáld ki 90%-os kedvezménnyel, 4.990 Ft helyett 499 Ft-ért! Kattints …

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email