fbpx

Újdonság: Weboldalunk folyamatosan változik, illetve bővül. A Változásokat a láblécben található “Weboldal Változások” menüpontban követheted nyomon.

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

A jó adósság és a MEP ereje

Számos ember tanítja, hogy a hitel rossz vagy gonosztól ered. Arról szól a prédikációjuk, hogy okos dolog visszafizetni minden hitelt vagy távol is maradni azoktól. És bizonyos mértékben igazuk is van.

Van jó adósság és rossz adósság. Bölcs dolog visszafizetni a rossz adósságot, vagy bele sem vágni. Egyszerűen fogalmazva, a rossz adósság pénzt vesz ki a zsebedből, a jó adósság pénzt tesz a zsebedbe.

Egy hitelkártya általában rossz adósság, mert az emberek arra használják, hogy olyan dolgokat vegyenek, amik elértéktelenednek, mint pl. nagyképernyős TV, autó vagy nyaralás. Ellenkezőleg egy befektetési ingatlanra felvett hitellel, amit kiadsz bérbe, az eszköz cashflow-ja fizeti a törlesztő-részletet és pénzt tesz a zsebedbe.

Azok, akik gonosztól valónak prédikálják a hiteleket, nem értik, hogy az az amerikai gazdaság alapvető része. Hogy ez jó vagy sem, az vitatható, de ami vitathatatlan, hogy nélküle a gazdaság összeomlana. Az egész gazdaságunk az állandó infláción alapszik és amivel ezt fenn tudjuk tartani, az a hitel.

Sajnos, a gazdagok, valamint a szegények és középosztálybeliek teljesen máshogy használják az adósságot. 

Hogyan használják a szegények a hitelt?

Ahogy fentebb említettem, a szegények és középosztálybeliek kötelezettségekre használják, mint az autó vagy a nyaralás. Még ha úgy is gondolják, hogy a befektetéseik, mint pl. a saját otthonuk eszköz, sajnos nem az. Miért? Mert az eszköz egészen egyszerű a definíciója, hogy pénzt tesz a zsebedbe. A kötelezettség pénzt vesz ki. Az otthonod csak kivesz a zsebedből.

Azzal, hogy a hitelt így használják és az folyamatosan az idő múlásával veszít az értékéből, egész életükre az adósságuk pénzügyi rabszolgájává válnak. Aztán mikor úgy döntenek, hogy végre kiszállnak a rossz hitel függőségéből, éveket töltenek egyre keményebben és keményebben dolgozva, hogy visszafizessék. Ez rengeteg idő és lehetőség elvesztésével jár.

Hogyan használják a gazdagok a hitelt?

A gazdagok arra használják a jó adósságot, hogy növeljék a vagyonukat és cashflow-t termelő eszközökbe fektetik, Más Emberek Pénzét (MEP) használva – akár a bankét, akár más befektetőkét.

A MEP egy alapvető koncepciója Gazdag Papának és egy jele a magas pénzügyi intelligenciának. A jó adósság és a MEP használatával drasztikusan tudod növelni a befektetéseid megtérülését (ROI, Return On Investment), és akár a végtelen megtérülést is elérheted.

A jó adósság a MEP egy fajtája. Egy átlag hitel hátránya, hogy csak az eszköz vételárának bizonyos százalékának megfelelő összeget tudsz felvenni, míg ezzel szemben, akár egy ingatlanra a jó adósság akár a vételár 70-80%-át is kiteheti.

Ezért amikor értékes ingatlant találsz, két választásod van: a saját pénzedet használod, vagy más emberek pénzét. Minél jobban építed fel az üzlet alapjait, annál többet tudsz használni más emberek pénzéből és annál jobb megtérülést tudsz elérni magadnak.

Rengetegen azt hiszik, hogy az csak egy fantázia világ ahol emberek pénzt adnak másoknak, hogy befektessék, de nem is járhatnának messzebb az igazságtól. A valóság az, hogy a legtöbb embernek nincs ideje jó üzleteket találni. Ehelyett rábízzák olyan emberekre a keresést, akik megfelelően képzettek pénzügyileg, rendelkeznek a szükséges képességekkel és az vezeti őket, hogy jó üzletet szerezzenek számukra.

Az ingatlan tanácsadóm, Ken McElroy, tökéletesítette a MEP használatát. Cége, az MC Companies apartman házakat vásárol. Elvégzi a munka nehezét, hogy megtalálja a megfelelő üzleteket, kellő gondossággal tárgyal a tulajokkal, a hitelezőkkel és menedzseli az egészet. Cserébe, emberek sora reméli, hogy vele fektetheti be a pénzét.

Manapság, Ken olyan méretű üzleteket köt, amihez már bizonyos típusú befektetőkre van szükség. Nem fektethet be bárki Ken-nel. De Ő is kis üzletekkel kezdte és így dolgozta egyre feljebb magát.

A jó adósság ereje

Itt egy példa, hogy miért egy erős befektetői eszköz a jó adósság a gazdagok számára.

A bankot használjuk, hogy áttételezzük a befektetésünket, hogy áttételezzem a pénzemet. Egyszerű számítással: Tegyük fel, hogy van 100 000 dollárom és keresek egy ingatlant, ami 100 000 dollárba kerül és ki lehet adni 800 dollárért havonta. Lehet ilyet találni, ha szorgalmasan keresel.

Használhatom az összes pénzemet, hogy megvegyek egyet 100 000-ért, vagy használhatok hitelt, hogy vegyek ötöt.

A bank mindegyikre ad nekem 80 000 dollár hitelt, így egyenként (5x) 20 000 előleget kell csak letennem.

5%-os kamat mellett a hitel törlesztése 500 dollár körül van, beleértve az adót és a biztosítást is. Így minden ingatlanon marad 300 dollár cashflow-m (800 a bérleti díj mínusz 500 a törlesztő = 300), ami összesen 1500 dollár (5×300), ami 18%-os éves megtérülést jelent.

A MEP ereje

És itt egy másik példa, hogy miért még erősebb eszköz a jó adósságot a MEP-el párosítva használni a gazdagoknak. 

MEP-et használva tovább növelhetem a megtérülést és még több eszközbe fektethetek. Tegyük fel, hogy 5×20% helyett, 20 ingatlanhoz kell 5-5%-ot letennem a 100 000 dolláromból. Ehhez csak azt kell tennem, hogy találok 20 olyan ingatlant, ami érdemes arra, hogy a befektetők ebbe akarják tenni a pénzüket.

Ez esetben így néz ki a számítás.

A bank továbbra is ingatlanonként 80 000 dollárt ad, én a 100 000 dolláromat 20 x 5000-re osztom fel és minden egyes ingatlannál további 15 000 dollár MEP-et használok. Ismét 5%-os kamat mellett a törlesztő kb. 500 dollár havonta. Tegyük fel, hogy a befektetőimnek picivel többet fizetek, az legyen 7%. Így amit nekik adok, picivel kevesebb, mint 100 dollár. Szóval az egész összesen 600 dollárt tesz ki havonta.

Ez azt jelenti, hogy a cashflow-m 200 dollár havonta, amit 50-50%-ban megosztunk a befektetőkkel, tehát 100 dollár havonta, vagy 1200 évente vándorol a zsebünkbe, egységenként.

Összeadva a megtérülést a 20 ingatlanra, az 24 000 dollár cashflow évente, ami 24%-os megtérülés. Nem csak hogy 6%-kal több a megtérülésem, hanem 5 helyett 20 ingatlan tulajdonába jutottam. Később refinanszírozással kifizetem a befektetőimet, visszakapom a saját 100 000 dolláromat és továbbra is jön a cashflow a 20 ingatlanból, most már végtelen megtérüléssel.

Még egyszer, nagyon leegyszerűsített számolás a fenti. A valóságban a számok sokkal összetettebbek és sokkal nagyobbak. De az alapja ugyanez. Más Emberek Pénzével befektetni magasabb szint és pénzügyi intelligencia. De Ken is és én is kicsiben kezdtük és addig dolgoztunk, míg eljutottunk az apartman komplexumokig, amivel manapság üzletelünk. Te is meg tudod csinálni.

Legyél szorgalmas. Folytasd a pénzügyi képzésedet. Dolgozz keményen, legyél a mestere a jó adósság és a MEP alapjainak, és gazdaggá fogsz válni.

VOIZ Hangoskönyvtár

Többéves fejlesztés után megérkezett: Az első magyar Üzleti Hangoskönyvtár applikáció. Próbáld ki 90%-os kedvezménnyel, 4.990 Ft helyett 499 Ft-ért! Kattints …

Chained up money

Miért rossz döntés szimplán magára a pénzre fókuszálni?

Írta: Robert Kiyosaki Számos ember azt gondolja, hogy minden gonosz eredete a pénz. Ezzel sosem értettem egyet, és hiszem, hogy …

Mindig magadnak fizess először

Tanuld meg, hogyan tegyél félre pénzt jövőbeni befektetésekre, akkor is, ha úszol a rossz adósságban. Kvíz kérdés: Ha megkapod a …

Ezüst – tegnap reggeli zuhanás

Az ezüst árfolyamának zuhanása egybeesést mutat az ADP jelentésével, ami felülmúlta a várakozásokat. Ugyanakkor jobbára a FOMC (Federal Open Market …

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email