fbpx

Újdonság: Weboldalunk folyamatosan változik, illetve bővül. A Változásokat a láblécben található “Weboldal Változások” menüpontban követheted nyomon.

Költségterv

Business finance concept,Business people are analyzing the work and taking notes.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

A költségterv a pénzgyi nyilvántartás után a legfontosabb. Azon kívül, hogy könyveljük, nyilvántartjuk a pénzmozgásainkat, fontos szerepet kell hogy betöltsön a költségterv.

Az arról szól, hogy a beérkező pénzeket milyen arányban és mire tudom elkölteni.

Ahogy nagypapám szokta mondani: Oszd be a pénzed.

Én ezt úgy csinálom, hogy vettem egy sok-zsebes műanyag borítékot. Úgy néz ki mint egy boríték, csak vastagabb, és kb 12 zsebe van.

Minden egyes “fakkot” elneveztem valaminek.
Pl. Megtakarítás, jótékonyság, befektetések, rezsi, önképzés, sport/egészség, étterem, szórakozás, közlekedés  stb.

A bejövő pénzt, egy bizonyos általam meghatározott módszer alapján szétosztom a fakkok között.

A fakkoknak van pár tulajdonsága mint például: szétosztás után, a fakkok között nem mozoghat pénz, illetve ha bármelyik fakk kifogy egy adott hónap közben, akkor az a “keret” elfogyott és hónap végéig már nincs rá keret.

Gondolok arra, ha a szórakozás fakkból kifogyott a pénz, akkor ezek után abban a hónapban már nincs szórakozás.

És a költségterv ugyanúgy fontos egy vállalkozás életében is. Mindenre szabj meg egy keretet és szigorúan tartsd is be.

Egyszerű lenne azt mondanom, hogy szinte mindent számítógépen csinálok, ezért gyorsan előszedem az Excelt és csinálok benne egy táblázatot ami automatikusan “szétosztja, és megcsinálja helyettem” ezt a műveletet.

A gondolatom erről az, hogy mindenképp érdemes fizikálisan elkülöníteni a pénzeket. Ezért aztán van egy magán sok-fakkos és egy céges sok-fakkos műanyag borítékom.

A legtöbb cégtulajdonos, vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy összekeveri a saját pénztárcáját a cégének a pénztárcájával. Vagy minden pénzét egy tárcában tartja. Elkezd belőle költekezni, a pénz meg szép lassan fogyni kezd. Mindenképp irányítanod kell a pénzedet.

Mindig is azon gondolkodtam, hogy pl. az önképzésre félretett pénzem hogyan tudna kamatozni.

Két választásom volt. Az egyik az, hogy keresek olyan rövidtávú befektetéseket, melyeknek köszönhetően elkezd gyarapodni a pénzem, amikor lezárom a befektetést, akkor a nyereséget elköltöm a saját képzésemre. A másik megoldás az lett volna, hogy találok egy olyan oktatási társaságot, mely lehetővé teszi számomra, hogy az önképzésre fordított pénzemet ne a borítékban tartsam, vagy a fiókban, vagy a dunyha alatt, hanem befizetve hozzájuk lehetőségem lenne valamilyen módon kamatoztatni a pénzemet.

Ugyanezen gondolkodtam amikor rájöttem, nem látom a fától az erdőt.

Mi is egy oktató társaság vagyunk, és a klubtagjaink között lehetnek olyanok akiknek hasonló gondolataik vannak mint nekem.

Homlokomra csaptam: “Basszus mi miért nem adunk egy ilyen lehetőséget azoknak, akik tőlünk is tanulnak szívesen?”

Ezüst – tegnap reggeli zuhanás

Az ezüst árfolyamának zuhanása egybeesést mutat az ADP jelentésével, ami felülmúlta a várakozásokat. Ugyanakkor jobbára a FOMC (Federal Open Market …

A kérdés amit feltettem Alan Greenspan-nek

Január 18-án egy nagy konferencia asztal körül ültünk Alan Greenspan-nel 8 másik ember társaságában és lehetőségünk volt történelmi jelentőségű kérdéseket …

Mindig magadnak fizess először

Tanuld meg, hogyan tegyél félre pénzt jövőbeni befektetésekre, akkor is, ha úszol a rossz adósságban. Kvíz kérdés: Ha megkapod a …

War in the forest

Véres Utcák

A gazdagok összeesküvése – A pénz 8 új szabálya Exkluzív Online Frissítés – #121  Kitör a háború.Amennyiben figyelemmel kísérted az amerikai …

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email