fbpx

Újdonság: Weboldalunk folyamatosan változik, illetve bővül. A Változásokat a láblécben található “Weboldal Változások” menüpontban követheted nyomon.

Mindig magadnak fizess először

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tanuld meg hogyan tegyél félre pénzt jövőbeni befektetésekre, akkor is ha úszol a rossz adósságban.
Kvíz kérdés: Ha megkapod a fizetésedet, kinek fizetsz először? Ha Te átlag ember vagy, akkor valószínűleg mindenki másnak fizetsz először (jelzáloghitel, bolt, szolgáltatások, biztosítás, autóhitel, stb), aztán ha ezek megvannak, ami marad (ha marad) az megy a megtakarításba. Ez a klasszikus fizess magadnak utoljára forgatókönyv. Aztán türelmesen vársz a következő fizetésre és megismétled az egészet újra. De ha egyszer ki akarsz jutni a mókuskerékből, akkor most mondom, rosszul csinálod.

A fizess magadnak először filozófiája George Clason könyvéből ered, Babilon leggazdagabb embere a címe és kb. egy évszázaddal ezelőtt íródott. Az üzenete mindmáig érvényes, annak ellenére, hogy a világ nagyot változott. A Nasdaq például ezt nevezte meg az elsőszámú bizonyított módnak a megtakarításhoz.

Az emberek akik azt választják, hogy maguknak fizetnek először, a pénzüket az eszköz oszlopukba helyezik a pénzügyi kimutatáson, mielőtt kifizetnék a havi kiadásaikat. Lényegében, kapásból félre teszel egy meghatározott mennyiségű pénzt, aztán abból élsz, ami maradt. Így növekszik a vagyonod.

Ha most nem ezt csinálod, semmi pánik, sosem túl késő elhagyni a rossz szokásokat. Megtanulni, hogyan kezeld a pénzedet megfelelően a „fizess magadnak először” elv alapján, biztosítja, hogy később legyen mit befektetned.

Hogyan fizess magadnak először?
Amikor elkezdesz magadnak fizetni először, teljesen úgy érzed, hogy minden fordítva van, hiszen évtizedeken keresztül rosszul csináltad. De bízz bennem, ez az egyetlen mód előre. Robertnek és nekem számos könyvelőnk és könyvvizsgálónk van, aki fennakadt ezen a megközelítésen, mert ők is úgy nőttek fel, hogy megszokták, maguknak fizetnek utoljára. Még azokban az időkben is, amikor kevesebb volt a cashflow-m mint a fizetendő számláim, akkor is magamnak fizettem először. És ezt Te is meg tudod csinálni. Hogyan?

Először is ne ugorj olyan hitelekbe, aminek nagy a törlesztője. Tartsd alacsonyan a kiadásaidat. Először az eszközeidet építsd fel. Aztán később vegyél csak nagy házat meg szép autót…
Másodszor, amikor kifutsz a pénzből, menj tovább előre és hagyd hogy a nyomás építkezzen, ne nyúlj a megtakarításodhoz vagy befektetésedhez mentőövként. A szegény embereknek szegény szokásaik vannak. Egy ezek közül, hogy a megtakarításaikhoz nyúlnak ha valamit ki kell fizetni. Használd a nyomást, hogy inspirálja a benned rejlő pénzügyi géniuszt, hogy előhozakodjon új pénzszerzési lehetőségekkel, aztán abból fizesd ki amit kell. Bónusz: Növekedni fog a képességed azt tekintve, hogy több pénzt csinálj és egyre több lesz a pénzügyi intelligenciád is.

Szóval, ha hazaviszel mondjuk 4000 dollárt havonta, abból fizetsz magadnak először 500-at és 3500 marad a megélhetés kiadásaira. Egy év után, lesz 6000 dollár megtakarításod. Ezt (a zárolást) beállíthatod előre akár a bankodban is, hogy csökkentsd a költekezés kísértését.

De hogyan tudok félre rakni, ha hitelem van?

Robertnek és nekem 400 000 dollár hitelünk volt, amikor elkezdtük közös életünket 1984-ben, és 1990-re teljesen tartozásmentesek lettünk. Így csináltuk, tehát ez a tanácsunk Neked is:

1. lépés: Azonnal szüntess meg mindent, ami növeli a rossz hiteledet. Pl. ne tölts többet a hitelkártyádra.

2. lépés: Készíts egy listát az összes hitelről amid van (bankkártya, diákhitel, autó, jelzálog, személyikölcsön, stb.) így mindent tisztán tudsz rendszerezni és számításba venni.

3. lépés: Legyen könyvelőd, aki elől nem rejtheted el a valóságot. Ő rögzít minden hónapban mindent, így tudhatod hogy hol állsz (akkor is ha nem akarod ezt tudni).

4. lépés: Roberttel úgy döntöttünk, hogy minden dollár, ami befolyik, abból bizonyos százalékot félreteszünk. Fogtunk három malacperselyt: egyet a megtakarításnak, egyet a jótékonyságnak, egyet pedig a befektetéseknek. Ezután minden persely kapott 10%-ot, vagyis összesen 30%-ot minden bevételből, amink volt. Ha kaptunk 100 dollárt, 10 ment a megtakarításba, 10 a jótékonyságra és 10 a befektetési perselybe. Ezt csináltuk minden dollárral, amit kaptunk. Neked nem muszáj 30%-kal kezdeni, de bármennyi százalékot is választasz, tarts ki mellette minden hónapban és növeld, amikor csak teheted.

5. lépés: határozd el, hogy kifizetsz minden egyes hiteledet, kezdve a legkisebbel. Minden más hitelre csak a minimális összeget fizesd. Amint a legkisebb hiteledtől megszabadultál, jöhet a második legkisebb és így tovább.

Ne feledd, ehhez tartanod kell magadat minden hónapban. Ha azt mondod, hogy „csak ebben a hónapban eltérek a tervtől”, akkor nem fogod kialakítani a szokást és a hiteleid nem tűnnek el. Ma Robert és én gazdagabbak vagyunk, de nem csak azért mert sok pénzünk van, hanem a tapasztalatok által, a leckék által amit akkor tanultunk, amikor kiástuk magunkat a hitelekből. Egyszer mikor átveszed az irányítást a pénzügyeid felett, talán már kész leszel arra, hogy nézz néhány ingatlan befektetést és az is növelje a gazdagságodat. 

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

A Gazdag Papa rádióadás Robert Kiyosakival Az alábbi szöveg a “Védd az Egészséged és a Vagyonod” rádióadás fordítása.  Ez itt …

A probléma a következő

Ahhoz, hogy egy gazdaság növekedjen, a következő dolgok közül egy vagy több bekövetkezésére van szükség: vagy a munkaerőnek, vagy a …

Businessman thinking at office

Mi a te problémád?

Hogyan nőj nagyra problémák megoldásával Gazdag apám azt mondta: „Az a baj a világgal, hogy nincs elég problémamegoldó. Tehát, ha problémamegoldó …

Open safe deposit box with money, jewels and golden ingots. Fina

Ne Vegyél Aranyat vagy Ezüstöt

A gazdagok összeesküvése – A pénz 8 új szabálya Exkluzív Online frissítés – #122 Bizonyára neked is feltűnt, hogy az arany …

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email