fbpx

Újdonság: Weboldalunk folyamatosan változik, illetve bővül. A Változásokat a láblécben található “Weboldal Változások” menüpontban követheted nyomon.

Venezuela: Megtapasztalni a szabadesést

Close up picture of old Venezuelan bolivar.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Aggódsz amiatt, hogy minden egyre drágább, mikor mész bevásárolni? A venezuelaiak is. A fogyasztói árak 6147%-os éves növekedést mutattak februárban. Ez inkább tisztán elméleti lehet, mivel a spirális infláció nem sok javat hagyott a reménytelen venezuelaiaknak megvenni, hiszen élelmiszerből és gyógyszerekből is kifogytak. Az a kevés, ami elérhető, az is a feketepiacról származik. Az átlag venezuelai kereset jelenleg néhány dollár havonta. Egy zacskó rizs, ha egyáltalán lehet kapni, 8000 Bolivar-ba kerül, ami meghaladja a jelenlegi minimálbérüket.

Az ellenzéki közgazdász, Angel Alvarado hirdeti, hogy „Készült a szocializmusban”, a mostani venezuelai nyomorúság a szocialista politika eredménye.

A Bolivar 2017-ben elvesztette vásárlóértékének 98%-át, így a venezuelaiak megtapasztalhatták az extrém hiperinflációt és még mindig nem látszik a vége. Az ország válasza a problémára? Bevezették az új 100 000 Bolivar-os bankjegyet, ami körülbelül 0,5 USD-t ér (120 forint). 2 évvel ezelőtt még a 100 Bolivar volt a legnagyobb címletű fizetőeszközük.  Venezuela úgy tűnik követi a Weimari Köztársaságban történt pénzügyi válság példáját – nyomtatja az értéktelen papírpénzt – és szenved, mert történelmien rossz gazdasági helyzettel kell megküzdenie.

A válság 2012-ben kezdődött, amikor az olajár új minimumot ért el. Venezuela erősen függ az olajtól, hiszen az export bevételének 95%-át ez teszi ki, mindezek ellenére 2017-ben 29%-kal csökkent az előállításuk. 

Az elérhető valuta hiánya szinte lehetetlenné teszi a szükséges beszerzéseket. Egy megoldásként a problémára, Elorza városa, a kb. 26000 lakosával saját valutát hozott létre, Elorza néven, egy elkeseredett próbálkozásként, szembeszállni az országot érintő hiperinflációval. Az önkormányzatnál értékesítették és a városban a lakosoknak, valamint a turistáknak biztosítottak lehetőséget vele, hogy apró, szükséges dolgokat meg tudjanak venni. Az el nem költött Elorza-t plusz díj ellenében Bolivar-ra lehetett váltani. 

Elorza csak a második venezuelai város volt, ahol megpróbáltak létrehozni egy alternatív valutát. Előző évben Caracas vezette be a Panal-t a készpénzhiány kezelésére. Aki rendelkezett Panal-lal, rizsre cserélhette be.

Míg a Bolivar folytatja a szabadesést, Venezuela bejelentette az olaj fedezetű kriptovalutáját, a Petro-t. Trump szankciói az ország ellen megnehezítették, hogy nemzetközi bankok közötti pénzmozgással hiteleket lehessen visszafizetniük. Az viszont kétséges, hogy a különböző országok elfogadják-e majd a Petro-t fizetőeszközként. 

Venezuela az első ország aki bevezette a saját kriptovalutáját és Maduro elnök úgy dicsérte a lépést, mint az ország pénzügyi megváltóját. A szkeptikusok persze tele vannak kétségekkel. A Petro nem Bolivar fedezetű lesz, így azért cserébe nem is lehet hozzájutni. Ez felveti a kérdést, hogy hogyan fogja ez befolyásolni az éhező és nélkülöző nép életét. A Bolivar közeledik ahhoz, hogy teljesen értéktelen legyen, az emberek pedig csodálkoznak, hogy egy digitális valuta vajon hogyan mentheti meg az ország gazdaságát.

Gold Medal with Ribbon.

Pénzügyi leckék egy olimpikontól

Amit egy tornász taníthat a pénzről és a meggazdagodásról Ez a hét a 30. Olimpiai játékok indulásától visszhangzik, amit idén …

Young happy business partners in office with computer

Társulj a sikerért!

Miért mindig a csapatok győznek és nem az egyedül dolgozó üzletemberek az üzlet és a befektetések világában?  Gazdag apám mindig …

Rusty Ball and Chain

Arany, ezüst a kínpadon

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény, a Fed, szerdai kamatdöntő ülésének kommentárjában az év végétől kilátásba helyezte kötvényvásárlási programjának lehetséges …

Egy “flash-crash” anatómiája

2019. január másodikán, késő este, egy ritka eseményt láthatott az, aki valamilyen okból kifolyólag figyelte a piaco(ka)t. ‘Kilométeres’ gyertyák, hatalmas …

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email