Arany, ezüst a kínpadon

Rusty Ball and Chain
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Arany, ezüst a kínpadon

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: Magyar Aranypiac Kft.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény, a Fed, szerdai kamatdöntő ülésének kommentárjában az év végétől kilátásba helyezte kötvényvásárlási programjának lehetséges csökkentését. Az arany, az ezüst, a dollár devizapárok valamint a részvénypiacok méretes eséssel reagáltak erre a hírre – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Egyáltalán nem ízlett a befektetőknek, amit Ben Bernanke Fed-elnök szerda este kifőzött a piacok számára. A Fed kamatdöntő ülésén nem született az amerikai irányadó kamatot megváltoztató döntés, de az azt követő sajtótájékoztató annál izgalmasabbra sikeredett. Az elnök egyértelművé tette, hogy a döntéshozók szerint az amerikai gazdaság jó úton halad a normalizálódás felé, és ezért az év vége felé fokozatosan elkezdődhet a piacok kezének elengedése, a Fed mennyiségi lazításként ismert kötvényvásárlási programjának csökkentése.

Jelenleg az amerikai jegybank havonta 85 milliárd dollár értékben vásárol kötvényeket, és ezzel pénzt pumpál a gazdaságba a konjunktúra élénkítése céljából.

A 85-ből 40 milliárdért jelzálog-fedezetű hitelleveleket vesz, a többi pénz a kincstár által kibocsátott állampírokra megy el. Ez a Fed harmadik ilyen típusú programja a válság kezdete óta. Amikor a harmadik felvonás tavaly szeptemberben kezdetét vette, akkor a kommentár úgy hangzott, hogy a pénznyomda időbeni korlát nélkül, addig lesz üzemben, „amíg a munkaerőpiaci kilátások nem javulnak lényegesen”. Akkoriban 8% felett volt a munkanélküliek aránya, most 7,6%, de célkritériumként 6,5% van meghatározva.

A tőkepiacok csalódottan reagáltak a Fed elnök szerda esti felszólalására. A részvényárfolyamok másnap reggel világszerte nagyobb eséssel nyitottak, az arany és az ezüst árfolyama pedig már szerdán a késő esti kereskedésben meredek lejtőre került. Az árzuhatag csütörtökön is egyre csak folytatódott, egyedül a péntek hozott némi megnyugvást a kiárusításban. Mindösszességében végül egy gyászosan fekete hetet zártak a nemesfémek.

Amerikában a mennyiségi lazítás eljövendő vége már hónapok óta téma, valójában nincs a Fed elnökének sajtótájékoztatóján elhangzottakban semmi váratlan.

A könnyű pénz életet lehelt nem csak a gazdaságba, de megtalálta az utat a tőkepiacokra is, ahol mind a nyersanyagoknál, mind a részvényeknél az árfolyamok szárnyalását okozta. A Fed monetáris politikájának szigorodása ennél fogva óriási jelentősséggel bír a befektetők számára, és ezért a piacok is érthető érzékenységgel reagáltak. Az elmúlt évek masszív pénznyomtatása különösen segítette az arany és ezüst árfolyamát, így az sem meglepő, hogy a nemesfémek számára negatív hír, pont ezeknek a kurzusát törte a múlt héten derékba.

Egy piaci szegmens azért mégis van, amely még az aranynál és az ezüstnél is jobban szenved jelenleg: A kitermelő cégek részvényei drámai mélyrepülésben vannak. Az ércek csökkenő árfolyama, a növekvő költségek, az egymás közötti verseny, elhibázott cégfelvásárlási döntések keserítik az ágazat sorsát. Az aranybánya cégek árfolyamát leképező Market Vectors Gold Miners befektetési alap kurzusát a 2008-as év szintjén jegyzik, tehát az egykori csúcsról kevesebb mint a felére esett vissza. Ehhez képest a 2010-ben látott árszintekre visszatért arany még viszonylag tűrhetően tartja magát.

Arany, ezüst – technikai elemzés

Az aranyár beszakadása gyorsan és fájdalmasan ment végbe. A zuhanás egyelőre 1.270 dollár magasságában állt meg, majd a hét utolsó kereskedési napján az árfolyam enyhén és erőtlenül felfelé korrigált. Valószínű tehát, hogy az esésnek ezzel még nincs vége. Miután az 1.320 dollár körüli támaszszintet heti záróáron is alulmúlta az árfolyam, technikailag ki kell jelenteni, hogy az arany évtizedes emelkedő trendjének az elmúlt héten vége szakadt. Ez nem jelenti automatikusan máris egy hosszútávú csökkenő trend kezdetét, egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a mostani történések technikailag a senki földjén zajlanak majd. A legvalószínűbb az elkövetkezendőkben egy egyértelmű trend nélküli ingázás lehet, amíg ki nem alakul egy minden kétséget kizáró irány. A következő érdemi támaszszintre 1.255 dollár környékén lehet számítani, de még ennél lejjebb is mehet az árfolyam, hiszen az 1.311 dolláros vagy e feletti támaszok is könnyedén törtek a teher alatt.

Az ezüstár meredek esése csak 19,57 dollárnál talált megállóra. Egy héttel korábban még 22 dollár felett jegyezték az olcsóbbik nemesfém unciáját. A támaszok nélküli, nyíl egyenes árzuhatag jól tükrözi a nemesfémekre mostanában jellemző reményvesztett hangulatot. Az ezüst mostani, 20 dollár alatti árszintjére két éve nem volt példa. A kilátások itt is borúsak, ezért további áreséssel az ezüstnél is számolni kell.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top