Bukott angyal lett az arany

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Bukott angyal lett az arany

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: Magyar Aranypiac Kft.

Ereje teljében a dollár, márpedig az amerikai fizetőeszköz felértékelődése a nyersanyag árak letöréséhez vezet. Egyedüli kivétel talán a közel-keleti feszültségek és az OPEC tagországok elszántsága miatt magát jól tartó kőolaj. A vesztes nyersanyagok sorában élen jár az arany, amely ünnepelt sztárból néhány hónap leforgása alatt bukott angyal lett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Múlt héten megjelent hírügynökségi jelentések szerint Oroszország, Kazahsztán és Törökország májusban tovább növelte aranytartalékát. Ez azonban az egyedüli jó hír az aranyat illetően, ennél több pozitívumról nem igen lehet beszámolni. Mindent egybevéve továbbra is a kijózanodás a leginkább jellemző hangulat a sárga nemesfém háza táján, az aranyat favorizáló befektetők tanácstalanul szemlélik az eseményeket. Mindez annak tükrében, hogy már az idei első negyedév is a lehangoló mínuszok jegyében telt, de ami a második negyedben lezajlott, az már drámai vérfürdő. Az április eleji 1.600 dolláros szintekről június végére 1.200 dollár alá került egy uncia tőzsdei arany árazása.

Érdemi javulás egyelőre továbbra sincs kilátásban, miután az árfolyam a három évvel ezelőtti régiókba csusszant vissza. Az aranyra specializálódott befektetési alapok az áresés láttán szünetet nem tartva szabadulnak meg készleteiktől, ami a piacon megjelenő kínálat növekedéséhez vezet, és ezzel is csak tovább gyűrűzik a negatív árfolyamspirál. Banki elemzők és piaci megfigyelők emiatt további árcsökkenést jósolnak a válságállóként ismert, de mostanra saját maga is válságba került sárga nemesfémnek.

Az árzuhanás hátterében az amerikai jegybank által a válság éveiben alkalmazott laza monetáris politika fokozatos leállítása áll. A pénznyomtatással egyenértékű intézkedéssorozat esetleges inflációs hatásai hajtották korábban egyre feljebb az arany árát, de most ahogy ez a hatás és vele az inflációs félelmek is kiárazódnak az árfolyamból, irracionális mélységekig zakatol az aranyvonat. Amennyire túlzó volt a tempó korábban a felfelé emelkedésben, annyira megalapozatlan most a lejtmenet irama, bár ez nem vigasz az aranyban utazó befektetők számára. Közülük túl sokan akarnak most pánikba esve egyszerre kijutni az ajtón, amelyen keresztül korábban tódultak be a piacra, és ez egy másik ok, ami az aranyár fékezhetetlennek tűnő esését okozza.

Rátesznek erre egy lapáttal még a rövidtávú célokat követő spekulánsok is, akik szélsőséges short pozícionáltsággal további árcsökkenésre fogadnak. Az ő számlájukra írandó az árfolyam subokban megmutatkozó lefelé töredezése, valamint, hogy egy-egy markáns támaszszint átszakadása perceken belül több százalékos árzuhanásokat eredményez. Az árfolyam időnkénti visszarándulása pedig nem több a spekulatív short ügyleteken elért haszon realizálásával összefüggő technikai korrekciónál. Egy stabilizálódásnak, bázisépítés utáni fundamentális visszaerősödésnek egyelőre nem sok jelét látni.

Mindeközben rontja az arany ázsióját, hogy sem a portugál kormányválság, sem az egyiptomi helyzet eszkalálódása nem képes olyan félelmeket gerjeszteni, amelyek az évezredes menedékeszköz iránt akut igényt támasztanának, és az ázsiai vásárlókat sem mozgatják meg a három éve nem látott alacsony árak. Ennek dacára Ázsia dobhat még mentőövet a nemesfém számára. Ha a Fed le is állítja hamarosan a pénznyomdát, Japán már most, a gazdasági növekedésében lassulni látszó Kína pedig hamarosan nyúlhat még az élénkítés ezen eszközéhez. Az inflációs veszélyek ezekben a földrajzi térségekben felerősödhetnek, és ez az arany iránti érdeklődés növekedéséhez vezethet.

Arany, ezüst – technikai elemzés

Az aranyár a londoni jegyzés szerint június utolsó napján 1.192 dollárnál érte el idei mélypontját. Nem sokkal azelőtt még 1.300 dollár magasságában járt egy uncia árfolyama, ami tehát újabb 100 dolláros esést jelent néhány nap alatt. Ekkora zuhanás után természetszerűleg következett az elmúlt héten egy korrekció, ami a kirobbanó dinamika láttán eleinte táplálta a reményt az árfolyam esetleges stabilizálódására. A pénteken közzétett amerikai makrógazdasági adatok azonban hamar derékba törték ezt a fellángolást is, és 1.250 dollár környékéről visszavetették a kurzust a senki földjére. A nagy kérdés ezek után az, hogy képes lesz-e az árfolyam kitartóbban visszahódítani az 1.250 dollár feletti szinteket? Ehhez egy nap végi záróárat kellene látni e felett, és akkor lehetne tere az emelkedésnek még nagyjából 1.300 dollárig. Mindez persze még mindig csak a letörési szintig való visszateszt lenne. Ahhoz, hogy egy igazán javuló tendenciáról lehessen beszélni, 1.380 dollárig kéne elhúzni a jegyzésnek. Ugyanakkor ha újabb mélypontok következnek, akkor a kiárusítás következő hulláma indulhat el, ez pedig további esést hozhat a lélektanilag fontos 1.150 illetve 1.100 dolláros kerek árfolyamértékekig.

Az ezüst szokásához híven az arany után sántikál. A 18,61 dolláros ez évi mélypont csak átmenti megállónak tűnik, a rövidtávú trend itt is egyértelműen lefelé mutat. Amennyiben a bikák nem lépnek porondra, és küzdik fel az olcsóbbik nemesfém árát hamarosan 19,64 dollár fölé, úgy az ezüstnél is újabb földcsuszamlás jöhet.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top