Hogyan győzzük le a belső Kisnyuszit

rabbit, bunny
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A gazdagok hogyan kerekednek felül a cinizmuson

"Leszakad az ég!" – mondja a belső Kisnyuszi

Legtöbbünk ismeri a Kisnyuszi meséjét, aki körbe rohangál a farmon, a közelgő világvégéről kiáltozva, miután egy makk a fejére esik. Természetesen a mesében az ég nem szakad le, de Kisnyuszinak a tények nem számítanak.
Ahelyett, hogy megnézné mi történik valójában, Kisnyuszi pánikba esik és átragasztja félelmét a többiekre is.

Mindannyian ismerünk Kisnyuszihoz hasonló embereket. És legyünk őszinték, mindannyiunkban lakozik egy belső Kisnyuszi, aki előbújik, amikor félünk, vagy elbizonytalanodunk.

Ha pedig nem vigyázunk, a mi Kisnyuszink végül cinikussá tesz bennünket, aki mindig csak a veszélyt látja és soha nem cselekszik. Hogyha egy kicsit is reménykedünk abban, hogy egyszer gazdagok leszünk, meg kell tanulnunk legyőzni e cinizmusunkat.

1. Vessünk véget a “Mi lesz, ha?” kérdéseknek

Amikor a pénzünkről van szó, túl gyakran játsszuk el a “Mi lesz, ha?” játékot. Olyan kérdéseket teszünk fel, mint “Mi lesz, ha a gazdaság összeomlik, miután befektetem ezt az összeget?”, “Mi lesz, ha elveszítem az irányítást, és nem tudom visszafizetni a pénzt?”, “Mi lesz, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy terveztem?”

A saját “Mi lesz, ha?” játékunkat csak felerősítik a barátaink, családunk, akik szintén beleszólnak az életünkbe, és megmondják, a befektetéseink, vagy az üzletünk mennyire kockázatos, mennyire nem fog működni, vagy nem jó ötlet. Ezek a kétkedő szavak gyakran olyan hangosak, hogy lemondunk a cselekvésről. E helyett a biztonságra törekszünk.

A “Mi lesz, ha?” játék valójában csak egy hattér-zaj. Ez a zaj pedig elvonja a figyelmünket nagyszerű lehetőségekről, amik az orrunk előtt vannak. Az ’50-es években például az emberek azt kérdezték, “Mi lesz, ha kitör az atom-háború?”. Majd kisebb vagyonokat költöttek bunkerek kiépítésére, illetve élelmiszer készletekre.
Végül az atomháború soha nem tört ki, a pénzük pedig veszendőbe ment. Ha viszont befektették volna ugyanezt az összeget, ma pénzügyileg függetlenek lennének.

Ahhoz, hogy gazdaggá váljunk, le kell váltanunk a “Mi lesz, ha?” kérdéseket a “Mi az?” kérdésre.

2. Találjunk jó tanácsadókat

Sok évvel ezelőtt Richard barátunk meglátogatott bennünket Phoenix-ben. Tetszett neki, amit Kim és én elértünk az ingatlan-befektetéseink terén. Abban az időben a Phoenix-i ingatlanárak meglehetősen nyomottak voltak, és mi két napot töltöttünk azzal, hogy körbevezessük a városon, és megmutassuk neki azokat az ingatlanokat, amikről azt gondoltuk, kiváló készpénzt hozó befektetések.

Richard talált egy neki tetsző befektetést, egy két hálószobás városi házat 42000 dollárért. Az ehhez hasonló ingatlanok 65000 dollárért keltek el a piacon. Egy nagyon jó üzletnek ígérkezett, és hívtunk egy ingatlan-ügynököt. Bostonba már úgy utazott vissza, hogy kész volt aláírni a szerződést. Két héttel később az ingatlan-ügynök felhívott bennünket azzal a hírrel, hogy Richard visszamondta az adás-vételt.

Felhívtam Richard-ot, hogy megkérdezzem, mi történt. “A szomszédom azt mondta, nem jó üzlet”- mondta. “A szomszédod befektető?”- kérdeztem tőle. A válasza “Nem” volt. Amikor megkérdeztem tőle, miért hallgat a nem-befektető szomszédjára, védekezni kezdett, és csak annyit mondott, még szeretne nézelődni.

Richard szomszédja rossz választás volt, ami a tanácsadókat illeti. Gyakran amikor félelem és kétségek gyötörnek, a belső cinikus énünk hajlamos olyan tanácsadókat keresni, akik a “Mi lesz, ha?” kérdéseikkel csak megerősítik félelmünket, ahelyett hogy “Mi az?” kérdést tennének fel. Az igazán jó tanácsadó tudással rendelkezik és segít a valóságot meglátni.

3. Koncentrálj a lényegre

Gazdag papám azt mondta, “A cinikusok kritizálnak, a győztesek elemeznek.”

Én, amikor ingatlanbefektetésekről beszélgetek az emberekkel, gyakran mondják nekem, nem akarnak ingatlanba fektetni, mert semmi kedvük WC-t szerelni. Ezek kritikusok és cinikusok szavai. Azoké, akik nem képesek a lényeget látni.

Amikor valaki azt mondja, hogy nem akar WC-t szerelni, tulajdonképpen azt mondja, a kis problémák, mint például a WC, fontosabbak számára, mint a saját pénzügyi szabadsága, ami a lényeg lenne. Én arról beszélek, hogyan tudna kijutni a mókuskerékből, ő a WC-ről. Ez a gondolkodás a legtöbb embert szegénységben tartja. 
A gazdagok tudják, hogyan fordítsák át a “nem-akarom”-jaikat a sikerük eszközévé. Hogy példát mondjak, én magam sem szeretek WC-t szerelni. De ahelyett, hogy ezt hoznám fel kifogásnak arra, miért ne fektessek ingatlanba, inkább keresek egy jó ingatlan-kezelőt, aki hajlandó a WC-szereléssel is foglalkozni. A gazdagok találnak megoldást, a cinikusok kifogásokat találnak.

4. Cselekedj

A cinikus azt mondja, “Nem akarok pénzt veszíteni”, és semmit nem csinál. És valóban nem fog pénzt veszíteni, viszont keresni sem. A cinikusokat az inaktivitásuk tartja szegénységben.

Egykor az egyik barátom, aki tipikus Kisnyuszi, minden okot felsorolt, miért fog felmenni az olaj ára. Aggódott, de semmit nem kezdett az információval, ami számomra nagyrészt újdonság volt. Később, amikor hazaértem, elvégeztem a saját kutatásomat olaj témában, amely beigazolta barátom állításait. Aggódás helyett viszont izgatott lettem.

Ezzel az információval a hónom alatt, azonnal olyan olajvállalatokat kezdtem keresni, majd találtam is, amelyek alul-értékeltek, ugyanakkor újonnan felfedezett olaj-lelőhelyek birtokában voltak. 15000 részvényt vásároltam, darabját 65 centért. Pár hónappal később ugyanezek a részvények már 3 dollárt értek darabonként.

A cinikus barátom semmit nem tett, csak aggódott. Én értékes információhoz jutottam, és cselekedtem. Az egyikünk gazdag, a másikunk nem.

5. Fektess a pénzügyi tudásodba

Valahány példa, amit itt emlitettem, magas pénzügyi intelligencián alapszik. A tudás hatalom, és immár ez az új pénz. Mindent összevetve, a tudásunk az, ami gazdaggá tesz minket… és a tudás az, ami elűzi a félelmet és kétségeket. Ahhoz, hogy felül tudjunk emelkedni a cinizmusunkon, a gondolkodásunkat kell megváltoztatni.

Ennek pedig a legkiválóbb módja, ha befektetünk a saját pénzügyi képzésünkbe, amely segít új fényben látni, hogy működik a pénz. Utána pedig jöhet a cselekvés.

Ma mit teszel annak érdekében, hogy növeld pénzügyi tudásod?

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top