Milyen közel vagyunk az újabb hatalmas válsághoz?

Jobless businessman with empty wallet
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Milyen közel vagyunk az újabb hatalmas válsághoz?

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Az új válság kockázata –egy tartós, súlyos recesszióé– félelemmel töltötte meg a piacok és a monetáris politika által vezérelt fejlett gazdaságok szívét, már a jelenlegi pénzügyi krízis kezdete óta.

richard duncan goldsilver com

„Nagyon szerencsétlen helyzetben vagyunk”

figyelmeztetett a CNBC „Squawk Box Europe” hétfői adásában Richard Duncan, Az új válság c. könyv szerzője. „Mikor elszakítottuk a pénzt az aranytól, a hitelteremtés összes korlátját is megszüntettük. Ez a hitelrobbanás hozta létre azt a világot, amiben élünk, de most úgy tűnik, a hitel nem nőhet tovább, mivel a magánszektor az eddigi hiteleit is képtelen visszafizetni, viszont ha a hitelkeret zsugorodik, igen komoly veszély van arra, hogy egy újabb hatalmas válságba zuhanunk” –mondta. „Amennyiben ez a hitelbuborék kidurran, a válság oly méreteket ölthet, amit véleményem szerint a civilizációnk nem élhet túl.” Széles körben az olcsó hitelek robbanását teszik felelőssé a globális pénzügyi válság kialakulásáért, ugyanakkor a probléma megoldásával kapcsolatos vita tovább folytatódik.Az elmúlt néhány év során a központi bankok, így az amerikai Fed, az Európai Központi Bank (EKB), a Bank of England likviditást pumpáltak a pénzügyi rendszereikbe különböző módokon, például mennyiségi lazítással vagy az EKB hosszú távú refinanszírozási műveletivel (LTRO).

„Késleltethetjük ugyan a válságot, azonban ez csak a rosszfiúkat bíztatná. Ha ezt teszed, valószínűleg több rosszat okozol, mint jót,”

mondta a CNBC-nek hétfőn Roger Nightingale, az RND Associates közgazdásza és stratégája. „Késleltetheted, de meg nem akadályozhatod.” Nightingale állítása szerint a korábbi hitelrobbanások, –például az 1980-as években Japánban– tartós recesszióhoz vezettek. „Ha annyi pénzt dobsz a rendszerbe, amelynek mértéke jóval meghaladja a gazdaság valós szükségleteit, akkor arra készteted az embereket, hogy hitelt vegyenek fel és költsenek, azonban a jó fiúk nem fogják ezt tenni, mert ők túlságosan óvatosak. A rossz fiúk lépnek színre ilyenkor, a bűnözők,” mondta.„Amikor a központi bankok felfigyelnek a jelenségre, megemelik a kamatlábakat, ami válságba sodorja a világgazdaságot.” A Nobel-díjas közgazdász, –aki szerint a monetáris politika eszköztárának folyamatosan bővülnie kell–, Milton Friedman elképzelései ihlették a Fed néhány reakcióját a jelenlegi válságra. „A politikai döntéshozók valóban azt hiszik, hogy ha lehetővé tesszük a hitelkeret zsugorodását, egy újabb válságot érünk el,” nyilatkozta Duncan. „A kormány adósságának növekedése a teljes adósság növekedését eredményezi, máskülönben már adósság-defláció halálspirálba zuhantunk volna. Ez pedig óriási veszedelmet jelent, mint ahogyan hatalmas lehetőségeket is.” Duncan érvelése szerint a fejlett országok kormányainak a jelenlegi alacsony kamatlábak mellett hatalmas pénzösszegeket kellene kölcsön venniük, hogy új technológiákba fektessenek, például a megújuló energiaforrásokba, vagy a géntechnológiába. „Még ha ez kárba is vész, legalább tíz évvel tovább élvezhetjük ezt a civilizációt, mielőtt összeomlana,” mondta. Az ő véleménye ellenkezik azon közgazdászokéval, akik szerint a kormányoknak az adósságaik csökkentésére kellene fókuszálniuk, részben, ahol fennáll a veszély, hogy a hitel visszafizetése fenntarthatatlan szinteket ér el, mint például Görögországban.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top