Pénzügyi leckék egy olimpikontól

Gold Medal with Ribbon.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Pénzügyi leckék egy olimpikontól

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Amit egy tornász taníthat a pénzről és a meggazdagodásról

Ez a hét a 30. Olimpiai játékok indulásától visszhangzik, amit idén Londonban tartanak. Az Olimpia különleges esemény, négyévente egyszer rendezik meg, amikor is a világ összes országából a legjobb atléták összegyűlnek, hogy lenyűgöző képességeiket bemutassák.Láttam néhányat az eheti versenyek közül, és el kell, hogy mondjam, ámulatba ejtett az atléták türelmessége, kiválósága. Soha nem érdekeltek különösebben a sportok, sem az úszás, sem a gimnasztika, de lenyűgöző nézni, ahogy nők és férfiak versenyeznek ilyen magas szinteken. Gyakran úgy tűnik, olyan dolgokat visznek véghez, amire az ember képtelen lenne.Ennél talán csak az hihetetlenebb, hogy ezek az atléták éveken, gyakran évtizedeken keresztül gyakorolnak, hogy erre a szintre jussanak. A gyakorlással töltött évek során kudarcokkal és mindenféle megpróbáltatásokkal is szembe kerülnek. Elképesztő lelkierő, fegyelem és eltökéltség kell ahhoz, hogy valaki Olimpiai szinten versenyezhessen.

Néha azonban sokkal érdekesebb egy olimpikon története, mint maga az Olimpia.

Az egyik történet, ami engem megfogott, John Orozco-é, egy amerikai tornászé.John a legtöbb tornásztól eltérően viszonylag szegény körülmények között nőtt fel Bronxban. Kisfiúként a bronx-i edzőteremben kezdett tornászni, miután édesapja meglátott egy ingyenes órákat hirdető szórólapot. Rövidesen egyértelmű lett, hogy John különleges atléta, így szülei megszervezték, hogy professzionális edzőteremben gyakorolhasson, úgy egy órányira otthonuktól. Kilenc éves korától kezdve reggelente, John édesanyja autóba ültette, és edzeni vitte, ahol négy órán keresztül gyakorolt, hetente hatszor.Bronxban azonban kevés tornászfiú volt, így John rengeteg megvetésben részesült az iskolában, mivel a többi gyerek nem értette meg az álmát. Mindemellett alacsony is volt, alig érte el a 165 cm-t. A környéken lakó gyerekek gúnyt űztek belőle, úgy hívták, hogy a fiú, aki harisnyában ugrál. Ennek ellenére John kitartott álma mellett, folytatta az edzést a hatalmas nyomás ellenére, nem hátrált ki az elé álló akadályok elől.Kamaszkorában John sorra nyerte a nemzeti bajnokságokat, majd megtörtént az elképzelhetetlen, 2010-ben egy ugrás során földet éréskor elszakadt az Achilles-ina. A sérülés akkor következett be, amikor az Olimpiára készült, a felépülés hosszú hónapokat vett igénybe, majd kemény edzést, mind fizikálist és mentálist. Még ma is fáj az Achilles-e, minden egyes matracra történő földet éréskor belehasít a fájdalom.Rengeteg atléta hasonló sérülés esetén visszavonult volna. Ehelyett John a kényszerpihenőt lehetőségként felhasználva tökélyre fejlesztette azt, amiben a legrosszabb volt, a lólengést. Közel egy évtizednyi, napi több órás edzés után, Johnt valószínűleg az Egyesült Államok legjobb tornászának tartják. Az USA egyik legnagyobb reménye az aranyra.Ugyan feltehetően a legtöbbünk nem fog olimpiai atlétaként versenyezni az egész világ előtt, mint John, úgy hiszem, a legtöbbünk valamilyen szinten osztozik John történetében. Mindenkinek van egy álma, amit meg szeretne valósítani, és a legtöbb álom rengeteg nehéz munka, elkötelezettség és gyakorlás árán valósítható meg. Életed során rengetegszer megvetnek majd az álmaid miatt, és megpróbálnak eltántorítani a szándékodtól. Visszaesésekkel, kudarcokkal is szembe kerülhetsz az utadon, amik arra késztethetnek, hogy kihátrálj.

Sajnos rengeteg ember kihátrál, mielőtt megvalósíthatná az álmát.

Úgy gondolják, hogy az túl nehéz, vagy túl sok munkát igényel. Elhiszik más emberek hazugságait, vagy jobban foglalkoztatja őket mások véleménye, mint az, amit el szeretnének érni az életben. Mikor kudarccal szembesülnek, összeomlanak és kilépnek.

A pénzügyi oktatás nem egy gyors meggazdagodási séma

Ezt főleg akkor találom igaznak, amikor az anyagi függetlenségről van szó. Rengeteg ember gazdag akar lenni, de nem akarják befektetni a szükséges munkát. Ezért annyira népszerűek a hogyan gazdagodjunk meg gyorsan sémák. A bolondok aranyát kínálják fel.A valóság az, hogy a meggazdagodáshoz idő, elkötelezettség és kitartás kell. Rengeteg visszaesés lesz. Kudarcot fogsz vallani. Az emberek lenézően fognak beszélni az életedről. Éveken keresztül kell majd tanulnod a pénzügyekről, hogy megértsd, hogyan működik a pénz, és az üzlet. Lassan kell majd belevágnod, és felépítened az anyagi függetlenséged. Szükséged lesz egy pénzügyi coach-ra is.A jó hír az, –számodra– hogy a legtöbb ember feladja. Szóval a játékban maradás már önmagában félút a sikerhez, és fényévekkel mások elé juttat.

Ma arra biztatlak, hogy ragaszkodj az álmaidhoz. Ha letörtél, kétszer annyit fektess a pénzügyi képzettségedbe.

Ha a félelem miatt nem mersz befektetni vagy saját vállalkozást indítani, lépj be a félelmedbe, győzd le azt. Ha szükséged van egy coach-ra, hogy a következő szintre lépj, keress egyet. Bármit is teszel, soha ne lépj ki. John Orozco Achilles-e a hatalmas akaratereje miatt gyógyult meg. Te mit fogsz tenni?

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top