A tanulás három ablaka

Illuminated Gothic Windows, Germany
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

A tanulás három ablaka

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Hogyan tanulnak a gyermekek és mit jelent ez a pénzügyi képzésben?

Az elmúlt hetek alkalmával többször is blogoltam soron következő könyvemről: Miért a jeles tanulók dolgoznak a közepeseknek – és az elégségesek a kormánynak. A könyvesboltok polcain 2013. április 8-tól megtalálható könyv az én útmutatóm a szülőknek a pénzügyi oktatásról, ami bemutatja, hogyan indíthatjuk útjára gyermekünket a pénzügyi életben – anélkül, hogy pénzt adnánk nekik.

A könyvben bemutatom a három ablakot, amin a gyermekek keresztül mennek. Ezen ablakok megértése létfontosságú azoknak a szülőknek, akik a pénzről, és annak működéséről szeretnék tanítani gyermekeiket, méghozzá hatékonyan, egy életre szólóan.

A tanulási ablakok során létfontosságú, hogy napi rendszerességgel új gondolatokat, szavakat, koncepciókat és tapasztalatokat mutassunk be gyermekeinknek, azért hogy átfogó pénzügyi tudással rendelkezzenek.

Erre sor kerülhet otthon, a bankban, filmnézés közben, a bevásárlóközpontokban, a nyaralás során, – de még akár a templomban is. Használd útmutatóként a Tanulás Ablakait, hogy korosztálynak megfelelő témakörökkel és feladatokkal segítsd elő gyermeked tapasztalati tanulását a pénzről, vállalatokról és befektetésekről.

1. Tanulási Ablak: 0-12 év

Kvantum tanulás

Ebben a fázisban minden új és izgalmas tanulási tapasztalat, amit a gyermek lát, ízlel és érez. Nem feltétlenül érti azt a szót, hogy forró, de hamar megtanulja, milyen érzés a forróság. Ebben a tanulási ablakban a gyermek agya olyan, mint a szivacs. A születéstől 12 éves korig a gyermek egy tanulógép. A szülőknek nem kell ösztönözniük őket, hiszen aktívan tanulnak maguktól.

A játékokba, szórakozásba, beszélgetésekbe és a családi kötelékbe fektetett idő a 2. Tanulási Ablakban fizetődik ki. Az első ablak során az agy kiteljesedik, az idegpályák összekapcsolódnak. 12 éves kor után a tanulás kissé nehezebbé válik. Annak érdekében, hogy egy új dolgot megtanulhass, egy új idegpályának kell kiépülnie a semmiből.

Ami ennél is nehezebb, öreg kutyának új trükköt tanítani – ezért ilyen fontos ez az ablak és az idő, amit gyermekeddel töltesz, hogy megtaníts új szavakat és definíciókat, és elkezdj egyszerű koncepciókat elmagyarázni, mint például adósság, eszköz, forrás, profit, befektetés és saját vállalkozás indítása.

Miért a jeles tanulók dolgoznak a közepeseknek tanulási útmutató és az Ébreszd fel a gyermeked pénzügyi géniuszát különféle játékokat, keresztrejtvényeket és szókereső játékokat kínál, amikkel bevésheted ezeket az új szavakat ebben a fontos Tanulási Ablakban.

2. Tanulási Ablak: 12 – 24 év

Lázongó tanulás

Amikor egy gyermek eléri a tinédzser kort, lázongás révén kezd el tanulni. Például, ha azt mondod egy tini srácnak, hogy „ne igyál alkoholt”, jó eséllyel inni fog, vagy hajlani fog az alkohol kipróbálása felé. Ha elkéri az autót, és azt mondod, „ne vezess gyorsan”, valószínűleg száguldozni fog.

Ebben az életszakaszban a tinik azt tanulják, amit kedvük tartja, nem pedig azt, amit kijelölnek számukra. Elkezdik megtapasztalni saját gondolkodásuk erejét és saját döntéseket kezdenek hozni.

Ebben a fázisban ösztönözni kell őket a felfedezésre, a válaszok keresésére; azokra a kérdésekre, amik foglalkoztatják őket. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy bemutasd a „következményeket”. Ebben a lázongó tanulási állapotban azt mondani egy gyereknek, hogy ne tegyen valamit, az ellenkező reakciót válthatja ki. Ahelyett, hogy azt mondanád „ne”, taníts a kérdések révén: „Mit gondolsz, milyen következményei lehetnek, ha ezt teszed?”

Bátorítsd arra a gyermeked, hogy saját döntéseket hozzon, ha pedig kudarcot vall, ne rohanj, hogy kimentsd őt. Mindnyájan való életbeli tetteink és döntéseink következményeiből tanulunk. Keress lehetőségeket arra, hogy mindennapi szavaid közé kerülhessen a „következmények” szó.

3. Tanulási Ablak: 24 – 36 év

Professzionális tanulás

Ebben a tanulási fázisban a gyermek –aki már egy felnőtt–, megtanulja megtalálni a saját útját a világban. Ekkor figyelhetik meg a szülők, hogy milyen sikerrel jártak gyermekük felnevelésében és képzésében. Ebben a harmadik tanulási fázisban az egyének elkezdenek szakmai gyökereket növeszteni. Egyetemre mennek, munkát szereznek és/vagy karriert kezdenek építeni.

Itt a tétek nagyok, és sajnos rengeteg ember képtelen bátorságot meríteni, hogy kövesse az álmait.

Ahogyan felnőtt gyermeked megtalálja az útját az életben, átalakul mind a szereped, mint szülő, és a kapcsolatod gyermekeddel. Amennyiben jó kapcsolatot alakítottál ki gyermekeddel, és befektetted a szükséges időt a családi pénzügyi oktatásba, erőfeszítéseid komoly hozamokat szülhetnek. Talán láthatod azt is, ahogyan gyermeked azokat az ismereteit hasznosítja, amiket te adtál át neki az 1. és 2. Tanulási Ablakok során.

Egy erős otthoni pénzügyi képzés felkészíti gyermekeidet azokra a helyzetekre és döntésekre, amikkel felnőttként szembe kerülhetnek. Ez az időszak, amikor a szülők láthatják felnőtt gyermekeiket, ahogyan felfedezik szenvedélyeiket az életben, egyúttal lehetőség, hogy támogasd döntéseikben és lehetőségeikben, amik lehetővé teszik gyermekeidnek, hogy létrehozzák azt az életet és életstílust, ami méltán ünnepli egyedülálló ajándékaikat és azt, ahogyan mindezt megosztják a világgal.

Sok fiatal felnőtt hagyja ott az iskolapadot, akár még diplomával is, azonban még mindig nem tudja, hogy mit szeretne tenni, miután felnő. Ma sokkal több lehetőség, karrier és szakma vár a gyermekekre. Amennyiben biztos tanulási kedve van, értékeli majd a pénzről nyújtott képzést, és ez hozza el a valódi gazdagságot.

Amennyiben további segítségre van szükséged, csatlakozz az ingyenes pénzügyi képzési közösségünkhöz itt.

Fordította: Magyar Gazdag Papa Klub (Vissi Krisztián)

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top