Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

A középosztály kihalása és amit ez jelent számodra

Engedd meg, hogy feltegyek egy egyszerű kérdést. Gazdagabbnak érzed magadat, mint 10, 20, 30, 40, vagy akár 50 évvel ezelőtt? Vagy szegényebbnek?

Ha a válaszod szegényebb volt, nem vagy egyedül.

A PEW Research Center kutatása alapján az amerikaiak többsége rosszabbnak érzi az életét, mint 50 éve volt. 41% érzi rosszabbnak, 37% jobbnak.

De ez csak érzés, vagy tények is alátámasztják?

Tekintsünk vissza egy fél évszázadnyit

50 éve gyermek voltam és a szegény papám nem volt szegény a gazdasági normák alapján. A hawaii oktatás feje volt, állandó bevétellel, jelentős megtakarítással, otthonnal és nyugdíjjal. Más szóval egy tipikus tagja volt a középosztálynak.

Mint a legtöbb ember, apám is bevásárolta magát az amerikai álomba, ház, munka, kocsi a behajtón és család. Generációja többsége keményen dolgozott azért, hogy elérje közép-felsőközéposztály kényelmét. Akkortájt ha takarékos voltál és félre tudtál tenni, elérted ezt.

Ezzel egy időben, ahogy öregedett, Ő maga nem változott együtt a pénz szabályaival. Inkább ragaszkodott ahhoz, amit mindig is tudott – a pénz régi szabályait. Később életében, pénzügyi tudás híján szinte mindenét elvesztette néhány rossz befektetéssel. Amiatt hívom szegény papámnak, mert nem értette a pénz világát és hogy az hogyan működik.

A gazdag papám a másik oldal, Ő már 50 éve is a jövőt tervezte. Látta mi történik a pénzzel és felkészült. Készen állt, hogy a pénz új szabályait munkára bírja. Ennek eredményeként növekedett az üzleti birodalma és a gazdagsága főleg idősebb korára.

Az eltűnő középosztály

Ha élne még, szegény papám szenvedne anyagilag, a rossz befektetései nélkül is. Szinte biztos, hogy nem lenne kényelmes élete. Manapság a középosztály gyorsan fogy. Minden mód, ahogy szegény papám megteremtette a pénzügyi kényelmét, napjaink gazdaságában nem működik tovább.

Ma a megtakarítók vesztesek, a házak egyre kevesebbet érnek, nincs nyugdíj és az alapvető élethez szükséges dolgok egyre drágábbak. Ma az egyenlőtlenség nagyobb, mint valaha.

Röviden, a középosztálynak vége. 

Az emberek két osztálya

Nemrégiben, megjósoltam, hogy a középosztály el fog tűnni és csak 2 osztály marad az Egyesült Államokban, a szegény és az ultra-gazdag. 

Ahogy a MarketWatch írja „Az Egyesült Államokban a gazdagok úgy tűnik, hátrahagyják a középosztályt. Az amerikai középosztály mindössze a keresetek 26%-t tette ki 2014-ben, az 1979-es 46%-kal szemben, figyelembe véve az inflációt is, derült ki az Urban Institute csoport júniusban közzétett cikkében. A felső-középosztály az összes kereset 63%-kával rendelkezett 2014-ben, ami 1979-ben még csak 30% volt. És ez nem azért van, mert a középosztály gazdagodott. A középosztály 120,8 millió embert tesz ki a népességből, majdnem annyit, mint a felső-középosztály és az alacsonyabb keresetűek együtt.”

Lefordítva: A gazdag gazdagabb, a szegény szegényebb lesz, a középosztály pedig eltűnik. 

Ami tény, hogy Amerikában az ország területének 81%-ában a keresetek csökkentek, vagy ugyanolyan szinten maradtak 2005 és 2014 között. Ez a második (legrosszabb) helyet jelenti a világon Olaszország mögött (ott 97%).

Két választásod van

Ma mindössze két választásod van, gazdagabb leszel, vagy szegényebb.

Szegény papámat nem az anyagi helyzete tette szegénnyé. A gondolkodása. Nem értette hogyan működik a pénz, azt hitte befektetni kockázatos és a biztonságot mindennél többre értékelte. Ezért azt választotta, hogy gyűjtögeti a pénzét, alkalmazottként dolgozik és a nyugdíjára támaszkodik idős korában. Amikor ez nem működött, megpróbálta kockázatos befektetésekkel kiegészíteni, ami szintén nem működött. A pénzügyi intelligencia hiánya és hogy nem tudott alkalmazkodni a pénz új szabályaihoz, sajnálkozóvá és anyagilag küszködővé tette.

A kérdés csak az, hogy úgy akarod végezni, mint szegény papám, vagy mint gazdag papám?

Ha úgy, mint szegény papám, az elég könnyű, csak vakon csináld tovább, amit mindig is mondtak: takaríts meg, legyen egy jó állásod, vegyél egy házat, fektess egy diverzifikált részvény/kötvény/befektetési alap portfólióba. A megtakarítók vesztesek, és a mai pénzügyi helyzetben nagyon egyszerű vesztesnek lenni.

Ha úgy, mint gazdag papám, az egy új gondolkodást igényel és rengeteg munkát. Ez a munka azzal kezdődik, hogy pénzügyileg többet képzed magadat, hogy értsd, hogyan működik a pénz és hogyan dolgozzon Neked.

Rengeteg lehetőség van gazdaggá válni azoknak, akik úgy gondolkodnak, mint a gazdagok. A középosztály eltűnik. Manapság létfontosságú a pénzügyi intelligencia, hogy míg mások szegényebbek lesznek, Te gazdagodj.

Kezdheted a pénz új szabályainak megértését…

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top