Három ok, amiért az okos emberek nem megtakarítók

Három ok, amiért az okos emberek nem megtakarítók
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Három ok, amiért az okos emberek nem megtakarítók

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Az okos emberek két típusa és megközelítéseik a megtakarításokhoz.

Egyszerűen: az okos ember nem takarít meg.

Legalábbis a Money magazin egyik cikke alapján, amiben érdekesen kötötték össze a pontokat. Egy Ohio-i egyetemi kutatást idéztek, ami azt mutatta, hogy a 130-as IQ-val rendelkező emberek 6-18,5ezer dollárral többet keresnek azoknál, akiknek 100 az IQ-ja. Ezután egy másik kutatásra tértek, amit a Bloomberg végzett és azt szemléltette, hogy a legjobban keresők Amerikában azokban a városokban élnek, ahol a legdrágább az élet – tehát ahol a legnehezebb megtakarítani.
Ezek következménye, hogy az okos emberek nem megtakarítók.
A furcsa logika mellett, a világ számos okos emberével való találkozásom alapján tudom, hogy tény, sokan nem megtakarítók. Ahogy a fenti cikk is jól mondja, nem függ össze szorosan, hogy ha valaki sokat keres akkor ezáltal vagyonosabbá is válik.

Az intelligencia két fajtája

Gazdag papám azt mondta, két fajta intelligencia létezik: a könyv-okosak és az utca-okosak.

A könyv-okosak alatt azokat értette, mint a szegény papám, az igazi apám, aki diplomákkal rendelkezett és jól fizető állása volt az oktatásban. Bár okos és tehetséges volt szegény papám, mindig küszködött anyagilag. Amit sikerült spórolnia, elvesztette néhány legyél-gyorsan-gazdag üzlettel. Élete vége felé ott maradt egy fillér nélkül. A nagy könyv-okos tudása nem párosult pénzügyi intelligenciával.

Gazdag papám másik okos típusa – utca-okosa – úgy jellemezhető, mint Ő maga, aki sosem volt magasan képzett, de tudta, hogy a világ és a pénz hogyan működik. Gazdag papám, aki a legjobb barátom apja volt, fiatalon kezdett dolgozni és vinni a családi boltjukat. Tapasztalat alapján tanulta meg, hogyan kell egy üzletet működtetni. Később, ahelyett hogy diplomákat szerzett volna, inkább valós életbeli tapasztalatokra tett szert az üzletben, míg végül hotelek tulajdonosa lett Hawaii beach-en. Nem könyv-okos, de magas a pénzügyi intelligenciája.

Az okos emberek és a megtakarítás

Szegény papám mindig azt mondta „dolgozz keményen és spórolj”. Habár Ő maga sem követte a tanácsait. A pénzügyi intelligencia hiánya vezette őt arra, hogy szegény döntéseket hozzon és elfolyjanak a megtakarításai. Ő volt egyfajta okos ember, aki nem takarított meg.

Gazdag papám mindig azt mondta „Ha vagyonos akarsz lenni és anyagi biztonságot, akkor a kemény munka és a megtakarítás nem fog ehhez közelebb vinni”. Ő követte saját tanácsát. Ahelyett hogy megtakarított volna, befektetett. Ennek eredményeként exponenciálisan nőtt a vagyona és már fiatalon pénzügyileg függetlenné vált. Ő is egyfajta okos ember, aki nem takarított meg.

Amikor az okosság kérdése szóba kerül, én mindig gazdag papám alapján modellezem az okos fogalmát. Ma én is anyagilag független vagyok. De tudom, hogy van sok okos ember, akinek szintén nincs megtakarítása – de csak azért, mert elherdálja a pénzét kötelezettségekre, ahelyett hogy eszközökbe fektetne.
Gazdag papám számos leckét tanított nekem a pénzzel kapcsolatban. Kifejezetten megtanította azt a három okot, amiért a pénzügyileg okos emberek nem takarítanak meg. 

 1. Adók
  „Az emberek keményen dolgoznak és megtakarítanak, de ez nagyon sok időt vesz igénybe, hogy gazdaggá válhassanak, mert arányaiban, több adót fizetnek”, mondta gazdag papám.
  Tovább ment magyarázatával. A kormány a megtakarítókat megadóztatja amikor megkeresik a pénzt, amikor félrerakják és amikor elköltik akkor is, és már el is ment a pénzük jövedelemadó, kamatadó, áfa és ingatlan adó formájában.
  Gazdag papám kiemelt még egy adófajtát ami a megtakarítókat sújtja. Ez egy rejtett adó és inflációnak hívják.

 2. Infláció
  Gazdag papám mindig egy egyszerű ezer dolláros példát hozott fel, hogy a megtakarítók miért lesznek mindig vesztesek a gazdaságban.
  Így magyarázta. „Az ezer dollárodat azonnal elkezdi felemészteni az infláció, minden évben egyre kevesebbet ér”. Minden évben mikor a bank kamatot fizet Neked, azt az adó és az infláció együtt elviszik. A kormány 30% adót szed a kamat után, az infláció pedig elviszi a maradékot, vagy még többet is.
  Az eredmény nem ritkán nettó veszteség. Ez az amiért a kemény munka és a megtakarítás nem működik és ezért nagyon nehéz így meggazdagodni.

 3. A kockázat kerülése
  Amikor keményen dolgozol és megtakarítasz, akkor „biztonságba” helyezed a megtakarított pénzt. Nagyon nehéz így befektetni azoknak, akik attól félnek, hogy az összes, nehezen megkeresett és félretett pénzüket elvesztik.
  „Az emberek akik keményen dolgoznak és megtakarítanak, gyakran azt gondolják, hogy befektetni kockázatos. Amikor azt gondolják, hogy valami kockázatos, kerülik a tanulást.”
  Ahelyett, hogy vállalnák a kockázat érzését, hogy a pénzüket exponenciális mértékben növelhessék befektetéseken keresztül, a legtöbb ember a „biztonságos” utat választja, mert az az amiről azt hiszik, hogy ismernek és értenek.
  Sajnos ahogy fentebb láttuk, a megtakarítás nem biztonságos. Inkább tény, hogy gyakran a legkockázatosabb módja a pénzed használatának, az adók és az infláció miatt.

A pénzügyi intelligencia szükségessége

Végül miért takarítanak meg az emberek? A többség azért csinálja, hogy felkészüljön a nyugdíjas évekre. Annak ellenére, hogy legtöbbünk tudja, a megtakarítás önmagában nem elég ahhoz, hogy felkészüljünk egy biztos nyugdíjra. Vonatkozik ez azokra a fiatalokra is ,akik már biztos, hogy soha nem fognak nyugdíjat látni.
Ma mindenkinél elvárás lenne, hogy befektessen a nyugdíja érdekében. Sajnos az iskola erre nem készít fel minket, hogy bölcsen és jól tudjunk befektetni. Ezért csak rajtunk múlik, hogy pénzügyileg képezzük magunkat és főként gyermekeinket.
Ez az amit a gazdagok generációk óta tesznek. Például Mike, a gazdag papám fia, 15 éves korára 200ezer dolláros befektetési portfolióval rendelkezett. „Akármit is választ, legyen rendőr, politikus vagy költő”, mondta gazdag papám, „mindenek előtt azt akarom, hogy Mike befektető legyen. Függetlenül attól, hogy mi lesz a foglalkozásod, sokkal messzebbre jutsz úgy anyagilag, ha megtanulod, hogyan légy befektető.”
A szabályok megváltoztak. A modern világban sokkal magasabb szintű pénzügyi kifinomultságra van szükséged, ahogy a gyermekeidnek is. Így tehát arra bátorítalak, hogy bővítsd a pénzügyi oktatásodat és készülj fel egy derűsebb, biztonságos pénzügyi jövőre.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top