Miért rossz döntés szimplán magára a pénzre fókuszálni?

Miért rossz döntés szimplán magára a pénzre fókuszálni?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Miért rossz döntés szimplán magára a pénzre fókuszálni?

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Számos ember azt gondolja, hogy minden gonosz eredete a pénz. Ezzel sosem értettem egyet, és hiszem, hogy a pénz hiánya áll a gonosz dolgok hátterében. Amikor nincs elég pénzünk kifizetni a számláinkat, a félelem vezérli a döntéseinket – és egy félelemmel teli döntés, szinte mindig rossz döntés.

Amikor aggódunk a pénzügyi jövőnket illetően, akkor az válik a legfontosabbá. Ironikus, hogy az emberek, akiknek nincs elég pénzük, sokkal többet gondolnak rá, mint azok, akiknek van.

A pénz, mint oly sok dolog, túl fontossá válhat. Egyszerű megfeledkezni arról, hogy ez csak egy eszköz, ami elvisz minket az élet valóban fontos dolgaihoz. A pénz önmagában nem a legfontosabb dolog. Amit a pénzzel tehetsz, az.

Ezért igaz az a mondás, hogy „A pénz imádata a gonosz eredete.” Ahhoz hogy lássuk a pénz imádatának szomorú következményeit is – ahelyett, hogy azt imádnánk, amit véghezvihetünk a pénzzel – nem kell messzebb menni, mint a Comet (egy diákhitel refinanszírozási információkat szolgáltató oldal) nemrég készült szavazása, ahol egyedülálló, gyermektelen fiatalokat kérdeztek meg.

Azt kérdezték, hogy egy romantikus kapcsolatot otthagynának-e fizetésemelésért? 41% azt válaszolta, hogy egy az életét előre lendítő előléptetésért szakítana, 32% pedig már egy jelentős emelésért is otthagyná a párját.

 Néhány másik fontos kérdésre ezek a válaszok érkeztek:

  • $36,000 –ért elhalasztaná, hogy valakivel kapcsolatba lépjen
  • $37,000 –ért szakítana
  • $64,000 –ért elhalasztaná az esküvőt
  • $67,000 –ért elhalasztaná a gyermekvállalást

Egy jó partner értéke

Mikor először találkoztam Kimmel, teljesen le voltam égve. Igazából, rosszabb helyzetben voltam, mint egyszerűen leégve, hiszen volt közel 1 millió dollár tartozásom az első rosszul sikerült vállalkozásom után. Az a nap, amikor megismerhettem Kim-et, miközben ilyen állapotban voltam, a legszerencsésebb dolog volt életemben.

Mivel nem volt pénzem, így biztos lehettem benne, hogy Kim magam miatt szeret, nem azért amim van. Erős köteléket ad, hogy belevágjon az ember egy kapcsolatba valakivel, akinek annyi adóssága van, mint nekem.

De ami ennél is fontosabb, Kim lett a legjobb partner az életemben valamennyi közül, mind személyes, mind szakmai szempontból. Együtt dolgoztunk a jólétünk építésén, hosszú órákat végigdolgozva, egyesítve a szenvedélyünket, építve a Rich Dad-et. Őszintén mondhatom, hogy nem tudtam volna megcsinálni nélküle és biztos vagyok benne, hogy Ő is ezt mondaná viszont.

Egy állás sem éri meg ezt

A kapcsolatunk korai időszakában voltak lehetőségeim. Mivel a Merchant Marine Academy-n diplomáztam, könnyedén kaphattam volna jól fizető állást egy teherhajón. A pénz, amit azért fizettek, igazán életszínvonalat megváltoztató lett volna. Vagy lehettem volna pilóta, kihasználva a Vietnámban szerzett tapasztalatomat. Ha elfogadtam volna ezeket az állásokat, valószínűleg nem házasodunk össze Kimmel.

Szegény papám bátorított, hogy fogadjam el ezeket. Gazdag papám pedig azt tanította, hogy nincs olyan állás, amiért megérné feladni a legfontosabb dolgot az életben: a családodat és az álmaidat.

Ahelyett, hogy a jól fizető állás „biztonságát” választottam volna, inkább Gazdag papám tanácsát követve az álmaimba fektettem, vállalkozóvá váltam és tettem mindezt Kimmel magam mellett. Tény, hogy ez volt az álmunk és közösen valósítottuk meg.

Gondolj kicsit a fizetésed mögé

Talán a legnyomasztóbb a Comet szavazásában, hogy a fiatalok feladnák a legfontosabb és legértékesebb dolgokat, egy állásból származó pénzért, ami a legbizonytalanabb partner.

Szegény papám azt szerette volna, ha van egy jó és jól fizető állásom, mert Ő ezt látta az élet biztonságos módjának. A valóságban, alkalmazottnak lenni a legkevésbé biztonságos és biztos dolog, amit csak tehetsz. Miért? Mert nincs rá befolyásod. Ha a főnököd úgy dönt, hogy kirúg, semmit nem tudsz tenni ellene. Ha a vezetők elkövetnek valami baklövést és leépítéssel lehet csak menteni a menthetőt, már nincs is állásod. Ha a gazdaság változik, nem tudsz semmin változtatni, ami ahhoz kell, hogy megmentsd a céget vagy a fizetésedet. Alkalmazottnak lenni annyi, mint bízni abban, hogy a külső erők kegyeltje maradsz, kontroll nélkül.

Életem legnagyobb teljesítménye az volt, hogy visszautasítottam a kontroll nélküli alkalmazottságot és helyette azt választottam, hogy befektető és cégtulajdonos leszek, ahol mindenre lesz befolyásom. Feladtam a fizetést és a „biztonság” illúzióját. 

Cashflow-t termelő eszközökbe fektetve képes voltam kimászni a millió-dolláros adósságomból, úgy hogy minden kiadásomat passzív jövedelem fedez és megteremtettem az időt és szabadságot, hogy a legfontosabb dolgokba fektethessek, a családomba és az álmaimba.

Válaszd, amit a pénz hozhat

Az a tanácsom a fiataloknak, akik ezt olvassák, hogy tágítsanak a látókörükön és válasszák azt, amit a pénz hozhat, ne pedig magát a pénzt. Bármilyen pénzügyi döntés, ami azt hozza, hogy feladd a legfontosabb dolgokat az életben magáért a pénzért, rossz döntés. 

Mindemellett gondold újra a világnézetedet. Ahelyett, hogy azt zárod a gondolkodásodba, hogy találnod kell egy jól fizető állást ahhoz, hogy sikeres legyél, gondolkodj inkább azon, hogy hogyan utasíthatod vissza a fizetést és hogyan fektethetsz inkább a vállalkozói létedbe és tudásodba, bevonva a partneredet is a folyamatba.

Még egyszer, a pénz csak egy eszköz. Nem a legfontosabb dolog. Fókuszálj arra, amit a pénz hozhat, maradjon a prioritásod becsületes és a siker utat fog találni magának.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top