Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő: 7 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2020.április.14
Forrás: https://www.richdad.com/never-stop-learning

Miért van kulcsszerepe a koronavírus utáni virágzásban annak, hogy alkalmazotti gondolkodásmódból a vállalkozói gondolkodás irányba terelődünk?

Amikor fiatal voltam, voltak azok a bizonyos egy kaptafára menő horrorfilmek, amelyek nagyon népszerűvé váltak – az úgy nevezett “Slasher” filmek. Ezek közé olyan filmek tartoztak, mint pl. a „Rémálom az Elm utcában”, a „Halloween” és a „Péntek 13.”. Rendkívül véresek voltak, és általában egy őrült gyilkosról szóltak, aki szabadon ölte az embereket valamilyen szúró – vágó eszközzel.

Személy szerint sosem rajongtam ezekért a filmekért. Nem vagyok oda a horrorért, és nem különösebben  szeretem az erőszakkal kapcsolatos dolgokat. De valamilyen oknál fogva ezek a filmek nagyon népszerűek voltak. Amire emlékszem ezekkel kapcsolatban, hogy a „slasher” szó nagyon hangsúlyos és jelentőségteljes volt, és ezért én mindent el akartam kerülni, ami ezzel kapcsolatos.

Emellett, különösen érdekesnek és figyelemreméltónak találtam, amikor felismertem, hogy a világon sokan fogták a “slasher” szót és elkezdték teljesen más módon alkalmazni – azt az életformát írják körül vele, amikor valaki egyszerre több munkahelyen dolgozik.

A „Slasher” kifejezést 2007-ben használta először az írónő Marci Alboher „Egy ember / Több karrier” című könyvében, mondja Kathleen Murray blogger, és írt benne valakiről, akinek a munkaköri leírásában a különböző pozíciók perjellel vannak elválasztva. Például lehet író / tervező / webfejlesztő vagy pénzügyi tanácsadó / szélhámos is egyben.

Az Old Mutual 2017-ben végzett dél-afrikai felmérése szerint, a megkérdezett munkavállalók 37% -a volt “slasher”. Azok közül, akik egyszerre többféle munkát végeznek 42% nyilatkozta, hogy “egynél több munkára nincs ideje, de kitartó, mert szüksége van a pénzre.”

A megkérdezettek leginkább azért dolgoznak több helyen egyszerre, mert félre akarnak tenni nyugdíjas korukra, anyagi támogatást nyújtanak a családjuknak, spórolnak gyermekeik oktatására vagy örökül szeretnék hagyni  gyermekeikre.

A koronavírus és a gazdaság szétesése

Manapság másfajta horror telepedett meg a világon, nem olyan, mint azok a véres “Slasher” filmek fiatal koromból. Ma a világ a koronavírus-válság szorításában van … és ez rombolja a gazdaságunkat.

Az elmúlt három hétben a munkanélküliek száma hihetetlen rekordokat ért el, közel 17 millió főre emelkedett. “Összehasonlítva a nagy gazdasági világválságkor mért összes adattal, a koronavírus okozta válság mindet meghaladja, ha csak az első hónap adatait nézzük is.” – mondta Daniel Zhao, a Glassdoor vezető közgazdásza a Politico egy korábbi cikkében.

Ahogy már korábban is mondtam, a koronavírus egy régi típusú gazdaság halálával egyenlő. Ha ragaszkodsz a „járj iskolába, szerezz munkát, legyen megtakarításod, fizesd vissza az adósságaidat és fektess be a tőzsdén hosszú lejáratú papíreszközbe” elvekhez, akkor a régi gazdasághoz ragaszkodsz. És megismétlem, ez haldoklik. A koronavírus végzett vele, ahogy már említettem.

A koronavírus nemcsak tönkreteszi a gazdaságot, hanem alapjaiban változtatja meg azt, örökre. Egy alkalmazott életét nagyon megnehezíti és nagyon megváltoztatja, mire a válság a végére ér. Az automatizálás és a robotosítás, gépesítés térnyerésével a munkaadók még több módszert, lehetőséget keresnek arra, hogy a vállalkozásuk működőképes legyen és meg tudják spórolni a magas munkavállalói költségeket. Most épp ez történik, és látványosan, meg is lehet csinálni.

De sokak számára nehéz folytatni a tanulást – főleg, ha a napjaik nagyrészét lefoglalja a napi 8 óra munka. De ha eleged van a Cashflow Négyszög bal oldalából, és abból, hogy az életedet „A” -ként vagyis alkalmazottként éled, akkor különösen fontos a továbbtanulás, mert csak így válthatsz és juthatsz át a jobb oldalra (mint egy „B” vagy befektető).

Gyakran az alkalmazottak nagyon jól teljesítenek egy adott területen. Mindennap ugyanazt a munkát végzik, és ezáltal mélyrehatóbb ismeretekre tesznek szert abban az egy adott közegben. De idővel, ha nem tanulnak és fejlődnek, elveszítik képességüket az új dolgok elsajátítására és ezzel elveszítik annak az esélyét, hogy növekedni tudjanak, és a Cashflow Négyszög jobb oldalára kerüljenek át. Természetesen, függetlenül attól, hogy melyik negyedben vagy, továbbra is folyamatosan fejlődnöd kell és új készségeket kell elsajátítanod.

AZ UTOLSÓ HÁROM HÉTBEN, A MUNKANÉLKÜLIEK SZÁMA HIHETETLEN REKORDOKAT ÉRT EL, MEGKÖZELÍTVE A 17 MILLIÓ FŐT. POLITICO

Érthető módon az emberek a vírusra összpontosítottak, de a valóságban a vírus csak egy elterelő tényező, nagyobb a füstje, mint a lángja. Itt az Egyesült Államok és a világgazdaság pusztulása történik, kezdve a munkahelyi biztonság fogalmának teljes átalakításával és megszüntetésével.

Pénzügyi szabadság vs. munkahelyi biztonság

A minap feleségem, Kim azt mondta, hogy sokkal több ember van parkolópályán, munkahelyet keresve, mint amennyit valaha is látott. Bárhová nézel, valaki épp munkát keres. Számomra ez még ijesztőbb dolog, mint azok a régi “Slasher” filmek.

Miért nem alakítod át az anyagiakhoz való hozzáállásodat? Kérdem én. Miért nem eszközölsz egy teljes pénzügyi metamorfózist és válsz inkább vállalkozóvá? Mostanában, az emberek újra és újra felkeresnek, és azt reagálják erre, hogy vállalkozónak lenni kockázatos. “Inkább fix, biztonságos munkahelyet szeretnék” – mondják sokan. Mára már a napnál is világosabbá vált, hogy az igazi probléma az, hogy nincs olyan, hogy fix és biztonságos munkahely; és alkalmazottnak lenni az egyik legkockázatosabb dolog, amit csak választhatsz.

Fiatalon szembesültem ezzel és tanultam meg a leckét. Gazdag Papám és Szegény Papám egyaránt azt ajánlotta, hogy menjek egyetemre és szerezzek diplomát; a diploma megszerzése után viszont tanácsaik teljesen különbözőek voltak.

A diploma megszerzése után Gazdag Papám azt tanácsolta, hogy folytassam a tanulást, olyan munkahelyeken elhelyezkedve, ahol gyakorlati tudást szerezhetek. “Azért legyen munkahelyed, hogy tanulhass és fejlődhess, ne azért, hogy pénzt keress” – mondta. “Ez az anyagi függetlenséghez vezető út.” Azt akarta, hogy megszerezzem a jó üzlethez és befektetésekhez nélkülözhetetlen készségeket és képességeket, hogy sikeres vállalkozó és befektető lehessek, és a CASHFLOW Négyszög jobb oldalán a  C-k (Cégtulajdonosok) és B-k (Befektetők) között foglaljak helyet.

Magasan képzett Papám, a Szegény Papám, pedig folyamatosan azt tanácsolta: “Menj iskolába, legyenek jó jegyeid, majd szerezz egy fix és biztos állást.”

Olyan irányt ajánlott, amely a CASHFLOW Négyszög bal oldalára fókuszált – az A-kra (Alkalmazottak) és az E-kre (Egyéni vállalkozók). Magasan képzett Papám nem az anyagi függetlenséggel, hanem az állandó munkahely nyújtotta anyagi biztonsággal foglalkozott.

Amikor visszautasítottam egy jól fizető kereskedői munkát a tengeren, annak érdekében, hogy értékesítő lehessek a Xeroxnál, Szegény Papám igazán csalódott volt, de Gazdag Papám gratulált a döntésemhez. Azok az évek a Xerox-nál elég kemények voltak, és sokszor fel is akartam adni, de arra törekedtem, hogy megtanuljam, hogyan kell értékesíteni, mígnem végül én lettem a legjobb értékesítő. Az itt megtanult értékesítési készségek felbecsülhetetlen értékkel bírtak a későbbiekben, mivel elsősorban jó értékesítőnek kell lenned ahhoz, hogy sikeres vállalkozó lehess. Ez a legfontosabb készség, amire szükséged van. 

A fejlődést és növekedést választottam az állandó biztonság helyett, és ez megtérült. Ez jelentette számomra a pénzügyi metamorfózist.

Manapság, amikor a koronavírussal és a gazdaság alapvető változásaival kell szembe néznünk, örülök, hogy vállalkozó és befektető lehetek, aki képes a saját sorsát úgy irányítani, ahogy egy alkalmazott sohasem lesz.

Miért keresik az emberek az állandó munkahely biztonságát?

Ha ránézünk a CASHFLOW Négyszögre, azonnal látszik, hogy melyik oldalát mi motiválja. Míg a bal oldalt a biztonság, addig a jobb oldalt a szabadság, függetlenség.

Az elsődleges ok, amiért sok ember a négyszög bal oldalát választja és az állandó munkahely nyújtotta biztonságot keresi, nem más, mint hogy ezt tanítják nekünk az iskolában és ezt hozzuk otthonról is.

Felnőttként emberek milliói továbbra is ezt a mentalitást követik. Sokan a gyerekkorukból hozzák, hogy később a munkahelyi biztonság az elsődleges számukra, nem pedig az anyagi biztonság vagy az anyagi függetlenség. És mivel a legtöbben alig – alig vagy szinte semmit sem tanultak otthon vagy az iskolában a pénzügyekről, természetes, hogy az anyagi függetlenség elérése helyett egyre szorosabban ragaszkodnak a munkahelyi biztonság elérésének gondolatához.

Tudom, hogy sokan keresik a szabadságot, függetlenséget és a boldogságot. A gond csak az, hogy a legtöbb embert nem tanították meg arra, hogy létezzen a négyszög jobb oldalán – a C-k (Cégtulajdonosok) és a B-k (Befektetők) világában.

Ehelyett arra tanították őket, hogy az állandó munkahely nyújtotta biztonságot keressék. Ennek a mentalitásnak és a növekvő adósságaiknak köszönhetően a legtöbb ember az anyagi függetlenséget a CASHFLOW Négyszög bal oldaláról szeretné elérni. De sajnos be kell látni, hogy az anyagi biztonságot és az anyagi függetlenséget ritkán találhatjuk meg Alkalmazottként vagy Egyéni vállalkozóként. Az igazi biztonságot és szabadságot, függetlenséget csak a négyszög jobb oldalán van lehetőségünk megtalálni.

De ahhoz, hogy a CASHFLOW Négyszög bal oldaláról a jobb oldalára léphess, teljesen át kell alakítanod a hozzáállásodat és egy újfajta önfejlesztési folyamatba kell kezdened. Egyszerűen, meg kell tapasztalnod, hogy milyen egy pénzügyi metamorfózis…épp úgy, mint ahogy én éltem át ezt a Gazdag Papámmal.

Hogyan idézd elő a pénzügyi metamorfózisodat?

A pénzügyi metamorfózis új kifejezés a Rich Dad-nél. Sokat beszélünk az egyéni fejlődésről, önfejlesztésről és a pénzügyi intelligencia fejlesztéséről, de a koronavírus miatt bekövetkező gazdasági összeomlás mértéke meggyőzött arról, hogy az oktatás és fejlesztés nem elegendő a boldoguláshoz, a válság túléléséhez. Ennél most többre van szükség. Még hozzá Átalakulásra.

A metamorfózis során az éretlen formát, átalakítjuk érett, felnőtt formává. Most mindenkinek pénzügyi metamorfózisra van szüksége. El kell engedned az éretlen énedet, amikor a pénzügyeidről van szó, és érett emberré, felnőtté kell válnod. Fel kell hagynod a pénzzel kapcsolatos ódivatú jótanácsok megfogadásával, mert megismétlem, ezek a tanácsok már halott ügyekre vonatkoznak…a koronavírus megölte őket.

Ahogy megtanultuk, hogy sajátítsunk el egy szakmát, célszerű azt is megtanulni, hogyan használjuk ezt a tudást különbözőképpen és, hogy működhetünk sikeresen több negyedben is egyszerre. Egy gazdag ember bevételeinek átlagosan 70% -a származik a  a CASHFLOW Négyszög jobb oldaláról, és kevesebb, mint 30% -a a bal oldaláról. Megállapítottam, hogy bármennyit is keresnek az emberek, sokkal inkább biztonságban érzik magukat, ha egynél több negyedben is tevékenykednek.

Hogy is van ez? Nos, például a mai világban sokan közülünk otthon ülnek. Vannak, akiknek nincs munkája, és vannak, akiknek van (egyelőre), de tény, hogy sokkal több szabadidőnk van. Ha otthon ülsz munka nélkül, akkor ez jó alkalom lehet arra, hogy elkezdj másképp gondolkodni, és megtanulj valami újat. Fedezd fel az egyéni vállalkozás előnyeit, és indíts el egy életképes vállalkozást mellékfoglalkozásként.

Nem tudod, hogyan kezdj neki? Olvasd el a „Hét módszer vállalkozásod elindításához anélkül, hogy kilépnél a jelenlegi munkahelyedről?” című cikkemet.

Úgy gondolod, hogy pénzre van szükséged hozzá? Gondold ezt át. Olvasd el a „Hogyan lehet vállalkozást indítani pénz nélkül?” című cikkemet.

Vagy ha a vállalkozás alapítást nem érzed magadénak, akkor tanuld meg, hogyan kell jól befektetni, és a különböző munkahelyeken megszerzett többletjövedelmedet valódi befektetésekhez felhasználni … ne csak spórolt pénzed legyen, megtakarításod egy számlán vagy nyugdíj előtakarékosságod. (Gondolj csak bele, hogy ez akkor is működni fog, amikor a tőzsde újra összeomlik).

Szeretnél többet megtudni erről? Olvasd el a „Különbség egy átlagos és egy kifinomult/szofisztikált befektető között” című cikkemet.

Útválasztás, merre tovább?

NAGYOBB ANYAGI BIZTONSÁGRA VÁGYSZ?

Gyorsan megtanulhatod, hogyan kell úgy gondolkodni, mint a gazdagok, és persze azt is, hogy mit tesznek a gazdagok az anyagi függetlenség elérése érdekében.

VÁLASZD A GAZDAGGÁ VÁLÁST

Az általam bemutatott minták különböző pénzügyi életutakat hordoznak, amelyekből az emberek választhatnak. Sajnos a legtöbb ember az állandó  munkahely biztonságát választja. Amikor a gazdaság inogni kezd, egyre kétségbeesettebben ragaszkodnak majd a munkahelyi biztonsághoz, és hátralévő életüket ez fogja kitölteni.

Azt javaslom, hogy legalább az anyagi biztonság terén képezd magad, hisz ezzel magabiztosabb leszel a munkádat illetően, és képes leszel befektetni jó és rossz időkben egyaránt. Bár a legideálisabb az lenne, ha az anyagi függetlenségre összpontosítanád az önfejlesztést – olvass és tanulj, vegyél részt tanfolyamokon és szemináriumokon, találj egy jó coachot (tudd, hogyan lehet kiszűrni a rosszakat), és vedd a kezedbe pénzügyeid sorsának irányítását.

 

Eredeti közzététel dátuma: 2013. június 4.

 

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top