Venezuela: Megtapasztalni a szabadesést

Venezuela: Megtapasztalni a szabadesést
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Venezuela: Megtapasztalni a szabadesést

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Aggódsz amiatt, hogy minden egyre drágább, mikor mész bevásárolni?

A venezuelaiak is. A fogyasztói árak 6147%-os éves növekedést mutattak februárban. Ez inkább tisztán elméleti lehet, mivel a spirális infláció nem sok javat hagyott a reménytelen venezuelaiaknak megvenni, hiszen élelmiszerből és gyógyszerekből is kifogytak. Az a kevés, ami elérhető, az is a feketepiacról származik. Az átlag venezuelai kereset jelenleg néhány dollár havonta. Egy zacskó rizs, ha egyáltalán lehet kapni, 8000 Bolivar-ba kerül, ami meghaladja a jelenlegi minimálbérüket.

Az ellenzéki közgazdász, Angel Alvarado hirdeti, hogy „Készült a szocializmusban”, a mostani venezuelai nyomorúság a szocialista politika eredménye.

A Bolivar 2017-ben elvesztette vásárlóértékének 98%-át, így a venezuelaiak megtapasztalhatták az extrém hiperinflációt és még mindig nem látszik a vége. Az ország válasza a problémára? Bevezették az új 100 000 Bolivar-os bankjegyet, ami körülbelül 0,5 USD-t ér (120 forint). 2 évvel ezelőtt még a 100 Bolivar volt a legnagyobb címletű fizetőeszközük.  Venezuela úgy tűnik követi a Weimari Köztársaságban történt pénzügyi válság példáját – nyomtatja az értéktelen papírpénzt – és szenved, mert történelmien rossz gazdasági helyzettel kell megküzdenie.

A válság 2012-ben kezdődött, amikor az olajár új minimumot ért el.

Venezuela erősen függ az olajtól, hiszen az export bevételének 95%-át ez teszi ki, mindezek ellenére 2017-ben 29%-kal csökkent az előállításuk. 

Az elérhető valuta hiánya szinte lehetetlenné teszi a szükséges beszerzéseket. Egy megoldásként a problémára, Elorza városa, a kb. 26000 lakosával saját valutát hozott létre, Elorza néven, egy elkeseredett próbálkozásként, szembeszállni az országot érintő hiperinflációval. Az önkormányzatnál értékesítették és a városban a lakosoknak, valamint a turistáknak biztosítottak lehetőséget vele, hogy apró, szükséges dolgokat meg tudjanak venni. Az el nem költött Elorza-t plusz díj ellenében Bolivar-ra lehetett váltani. 

Elorza csak a második venezuelai város volt, ahol megpróbáltak létrehozni egy alternatív valutát. Előző évben Caracas vezette be a Panal-t a készpénzhiány kezelésére. Aki rendelkezett Panal-lal, rizsre cserélhette be.

Míg a Bolivar folytatja a szabadesést, Venezuela bejelentette az olaj fedezetű kriptovalutáját, a Petro-t.

Trump szankciói az ország ellen megnehezítették, hogy nemzetközi bankok közötti pénzmozgással hiteleket lehessen visszafizetniük. Az viszont kétséges, hogy a különböző országok elfogadják-e majd a Petro-t fizetőeszközként. 

Venezuela az első ország aki bevezette a saját kriptovalutáját és Maduro elnök úgy dicsérte a lépést, mint az ország pénzügyi megváltóját. A szkeptikusok persze tele vannak kétségekkel. A Petro nem Bolivar fedezetű lesz, így azért cserébe nem is lehet hozzájutni. Ez felveti a kérdést, hogy hogyan fogja ez befolyásolni az éhező és nélkülöző nép életét. A Bolivar közeledik ahhoz, hogy teljesen értéktelen legyen, az emberek pedig csodálkoznak, hogy egy digitális valuta vajon hogyan mentheti meg az ország gazdaságát.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top