12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Eredeti cikk:

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

“A hagyományos oktatás sok mindenre megtaníthat, de az élet legfontosabb képességei azok, melyeket saját magadnak kell elsajátítanod.”

Úgy gondolom, rengeteg mindent tanultam az iskolában. A tanároknak van a legjobb és legszebb foglalkozásuk. Sajnos az iskolai tanároknak megmondják, hogy mit és hogyan kell tanítaniuk. Az oktatás fontossága vitathatatlan. Egy kis időt eltöltöttem már a “való-életben”, van pár olyan képesség, melyekről úgy gondolom, egyáltalán vagy pedig semmit sem tanítottak az iskolában. Az alábbiakban felsoroltak közül párat megemlítenek, párat pedig picit jobban kiveséznek az iskolákban, de e legfontosabb szerintem az, hogy hova helyezik, vagy pont nem helyezik a hangsúlyt.

Amit megtanultam – azokat a témákat, azokból a bizonyos szemszögekből – mind-mind azért voltak, hogy a legjobb osztályzatot kapjuk, és a legvégén bizonyítványt szerezzünk, hogy azután elindulhassunk az élet útjain. Kérdésem az, hogy ezek a témák, egyetlen egy szemszögből megvizsgálva vagy megtanulva mennyire segítik útjainkat saját sikerünk elkéréséhez? – Szerintem nem sokban.

Ebben a cikkben szeretném megosztani veled a saját 12 legfontosabb képességem, amelyek közül biztosan jobban kifejtett már egy-két blogger néhányat, vagy amit az iskola is érintett. Ezekkel szemben az iskolák túl sok parabolára, képletre, egyenletre és diagramra, avagy definícióra fókuszáltak, amik mind olyan témák, melyekkel az igazi életben nem sokszor találkozunk.

Íme, az én top 12 olyan képességem, melyekre bárcsak (iskoláskoromban jobban) megtanítottak volna az iskolai tanáraim:

money

1. Pénzkezelés (a megfelelő módon)

Az iskolák imádnak tanítani a pénzről, a könyvelésről és még sok mindenről, de egyáltalán nem fordítanak hangsúlyt a költségtervekre, hogyan kezeld a pénzt, hogyan és miért fizess magadnak először, hogyan szabadulj meg a rossz adósságodtól (amennyiben van olyan), vagy arra, hogy hogyan működik az adórendszer. Ezekről úgy tanultam, hogy kerestem az interneten ilyen képzéseket, olyan emberekkel vettem körül magam, akiknek már volt tapasztalatuk ezekben a témákban. Aztán 2001-ben elkezdtem olvasni Robert Kiyosaki könyveit, melyek tovább bővítették az ismereteimet. És így is volt pár olyan téma, melyek megtanulásához több hónapra, vagy akár évekre volt szükségem, hogy megértsem, átlássam. Az egyik ilyen téma az, hogy mennyit is ér valójában a Forint (vagy bármelyik pénznemről beszélhetünk itt). Miközben ezeket a témákat érinti a legtöbb vállalkozói képzés, vagy a pénzügyi főiskolák, egyetemek, szerintem kötelező tantárggyá kellene tenni azokat, melyek a költségtervről vagy a személyes pénzügyek kezeléséről szólnak.

Ezeket a témákat, mind-mind érintjük a Magyar Gazdag Papa Klub Vándor Cashflow nevű rendezvényével, és terveim szerint ezekről írni fogok egy-egy cikket is itt a blogunkban, melyekben igyekszek picit mélyebben beleásni a közeljövőben.

mental health

2. Mentális egészség

Rengeteg ellentmondás van manapság a mentális egészséggel kapcsolatban. A figyelemzavartól a hiperaktivitáson keresztül, a skizofrénián át a depresszióig egy nagyon hosszú lista létezik a társadalmunkban. És én itt nem állok meg, mert ellentmondások vannak a gyógyszergyárak termékei, és a gyógyszerek indokolatlan felírása, vagy a nem megfelelő gyógyszer felírása között. Például, egy 2014-es Newsweek-cikk azt állítja, hogy 42,4 millió felnőtt amerikai, vagy az amerikai felnőtteknek a 18,2%-a valamilyen mentális problémában szenved. Ez majdnem minden 5. amerikaiból 1. És nem szeretnék belegondolni abba, hogy ezek az arányok milyenek itthon.

Azzal, hogy ezt a témát megemlítettem, arra akarok rámutatni, hogy érdemes lenne erről többet beszélni, érdemes lenne erről többet tanulni, mert ezek nélkül a fiatalok, akikre iskoláskorban “ráragasztottak” ilyen-olyan problémákat, úgy mennek ki a Való életbe, hogy sem önmagukat nem ismerik jobban, és arról sem tudnak többet, hogy az a probléma mit jelent számukra, hogyan találhatnak ellene megoldást. Minél jobban ismered önmagad, és tudod, hogy mi zajlik odabent, annál jobban tudsz találni rá egy megoldást. Szóval, szerintem érdemes erről a témakörről picit többet tanulni. Érdemes odafigyelnünk arra, ahogy a fiatalabb generációt tanítjuk a mentális egészségről, hogy a fiatalabb generáció, egy boldogabb és egészségesebb életet éljen, így elérve mindazt életükben, amire képesek.
Egy Huffington Post egy cikke összefoglalta a 2014-15-ös statisztikát, mely rámutat arra, hogy mentális probléma a világban sokkal nagyobb, mint azt bármelyikünk is hiszi. Megemlítek pár számot abból a cikkből:

350.000.000
Azon emberek száma (világszerte), akik depresszióban szenvednek.

30%
Azon diákok száma (világszerte), akik depressziósnak érezték magukat, amikor nem sikerült megfelelően teljesíteniük az iskolában.

7.5%
Azon diákok száma (világszerte), akik komolyan elgondolkodtak az öngyilkosságon 2014-15 között. 

90%
Azon felnőttek száma, akik öngyilkosság által vesztik el életüket, mert valamilyen mentális problémájuk volt, és vagy nem kaptak megfelelő vagy egyáltalán nem kaptak kezelést.

dating romance

3. Randizás és Romantikus Kapcsolatok

Nincs szomorúbb, mint látni azokat a fiatalokat, akik végigmennek az iskolán csupa kitűnővel, majd miután lediplomáztak, kiváló önéletrajzokat írnak, elkezdik építeni a karrierjüket, és miközben csak arra koncentrálnak, soha nem tapasztalják meg a szerelmet. Ez egy nagy hiány manapság. A fiatalok többsége nem ismeri azt a folyamatot, milyen az, amikor szerelembe esünk, elkezdünk egy romantikus kapcsolatot felépíteni, majd fenntartani. A legtöbb házasság azért megy tönkre, mert az iskolarendszerünk és a társadalmunk arra kondicionált bennünket, hogy “ha valami elromlik, dobd ki, mert vehetsz másikat helyette”. És a fiatalok, vagy akár a felnőttek is azt csinálják, hogy inkább “kidobják” a kapcsolatukat, ahelyett hogy megjavítanák azt.

Gyerekkoromban, Erdélyben azt tanultam meg, hogy mindent meg kell javítani, mert nincs helyette másik. Így is volt. Bármi romlott is el, ha nem lehetett megjavítani, akkor nagyon nehezen lehetett másikat, vagy újat beszerezni helyette.

A napokban beszélgettem egy barátommal, aki újból a randizás időszakába került. Leesett állal hallgattam a randizós történeteit bő másfél órán keresztül. Szomorúsággal tölt el az, hogy fiatalok önbizalma a béka segge alatt van, és az önbecsülésük is alacsony. A fiúk, “halásznak a tengerben”, és élvezik ezt, a szó minden értelmében. A lányok pedig majdnem mindent vagy mindent megadnak annak reményében, hogy előbb-utóbb legyen egy normális romantikus kapcsolatuk valakivel. A nagy kérdés itt az, hogy milyen normális, romantikus kapcsolat fejlődhet ki egy ilyen helyzetből.

car house

4. Otthon & Autó (vásárlás, eladás, javítás, állapotfenntartás, kezelés)

Nem fordítunk elég figyelmet az otthon vagy az autó vásárlásra. Ez egy olyan terület, mely ismeretlen a legtöbb olyan diák számára, aki az iskolát elvégzi. Egyik régi barátom, iskolából kikerülve azt sem tudta, hogy mit kell csinálnia egy sárga csekkel. Mindig tudnunk kellene, hogy adott körülményeknek megfelelően bérelnünk vagy megvennünk kell azt az otthont, lízingelnünk vagy megvennünk kell azt az autót, magánszemélyként, saját nevünkre, vagy cégünkre?

A legtöbben azt csinálják, amit a szüleiktől láttak. Megvesszük az otthont, hiszen az a vagyonunk. Nem! Mindaddig, amíg benne laksz, az csak viszi a pénzed, az lehet egy része a vagyonodnak. Amit csináltak a szüleink, megállta a helyét és igaz volt abban a korban, amiben ők éltek. Az ipari korban. Ők fiatalkorukban találtak egy állást maguknak, és végigdolgozták az életüket egy helyen. Egy városban éltek 70-80-100 évet.

Ma, az információ korában, bármikor kirúghatnak a munkahelyedről. Bármelyik pillanatban megszűnhet egy teljes ipar, miközben felváltja egy teljesen új, egy teljesen másik helyen. Több ezer ember veszítheti el a munkáját az automatizmus miatt. Mit csinálsz a neveden lévő otthonoddal ilyenkor? Eladod piaci ár alatt, hogy olyan városba költözhess, ahol állást találsz? Bonyolult helyzet ez. A válasz rá: Pénzügyi Intelligencia és a jövőtervezés.

Az autókereskedések egy másik ilyen terület: tárgyalási trükkök, alkudozás, és néha olyan dumák, melyeknek a célja az, hogy “lehúzzák” az embereket. És itt mind a vásárlásról mind pedig az eladásról beszélek. Ismerőseimmel is megesett, és az interneten is olvasni olyan megtörtént eseteket, amikor kegyetlenül átvágták a rafinált kereskedők a leendő vagy meglévő tulajdonosokat.

Arról nem is beszélve, hogy miután autót vettél magadnak, van pár tipp vagy trükk, melyeket be kell tartanod annak érdekében, hogy megfelelően karbantartott legyen az autód. Találnod kell egy megfelelő biztosító társaságot. Kell-e Casco-t kötni rá vagy sem? Ilyen, és hasonló kérdések hada.

Ugyanaz a képesség szükséges egy ház vásárlásánál is, és ez igaz abban az esetben is, amikor egy ingatlanközvetítő segít eladni vagy venni egy házat. Ez a képesség nem más, mint az: értékesítés.

Értékesítjük akaratunkat, célunkat, kívánságunkat, terveinket a másiknak. Értékesítünk, miközben kialkudjuk a nekünk megfelelő árat az ingatlanpiacon, vagy az autókereskedésben. Értékesítjük magunkat a bankban, amikor hitelt szeretnénk felvenni. Értékesítjük magunkat a munkahelyünkön, amikor ezek miatt fizetésemelést kérünk. Értékesítjük ötletünket a párunknak, hogy miért is kell nagyobb házat vagy újabb autót vennünk, vagy miért kell vétel helyett bérelnünk esetleg lízingelnünk. A javításokról, állapotfenntartásokról és a kezelésről nem is beszéltem. Látható, hogy szinte végeláthatatlan információra van szükségünk, amiket nem tanítanak az iskolában.

A Magyar Gazdag Papa Klubnak vannak képzései az Ingatlan befektetésekről. Gyakorlati képzések, ahol megtanulhatod ezeket a tárgyalási trükköket, a számításokat: Értékesítési tréning – hogyan győzz meg bárkit bármiről.

marriage

5. Házasság, Család és Gyereknevelés

A Házasság, Család és Gyereknevelés egy nagyon kemény munka. Rengeteg jó van egy család életében, de ugyanúgy rengeteg “fent és lent” is akad. Fenntartani egy házasságot sok évtizeden keresztül, nagyon kemény munka. Erről beszéltem a Romantikus kapcsolatok pontnál is. Komolyan ismerni kell a szeretetet, a kapcsolatot. Ezek mély ismerete tud összekovácsolni egy párt hosszútávon. Kérdezz meg bárkit, hogy gyereknevelés kapcsán hányszor kértek tanácsot másoktól (szülőktől, barátoktól), mert az iskola nem tanította meg erre. A sógornőm, körülbelül egy hónapja szült. A szülés napján legalább 5x elmondta azt a mondatot, hogy: “erről senki sem beszélt”. És mi vár még rá…? Vagy tanácsot kér olyanoktól, akik már megcsinálták, felneveltek legalább egy gyereket, vagy kísérletezgetni fog és tanul a saját hibáiból.

Itt ajánlok egy képzést, melyet a Klub egyik külsős előadója tart: Nyíri Zoltán – Hatékony Kapcsolatépítés

credit cards

6. Bankkártyák (Hitel- és Betéti kártyák)

Elvégezve az iskolát a legtöbbünk semmit sem tud a bankkártyákról, habár egyes bankok járják az iskolákat, ahol a gyerekeket tanítják pénzügyekre. És ennél a pontnál leginkább kérdéseket teszek fel, melyek megválaszolását rád bízom.

A nagy kereskedelmi banknak mi az érdeke: hogy a diák, amikor kikerül a való életbe, akkor felvegyen hitelt vagy sem? Visszafizesse azt a hitelt, vagy sem? Miért tanítják a diákoknak, hogy a diákhitel jó? Miért szólnak a reklámok arról, hogy, “miért vegyél fel hitelt”? Miért nem tanítják a bankok a helyes pénzkezelésre a fiatalokat? Miért engedi be az iskola ezeket a bankokat? Miért a bankok szervezik a pénzügyi vetélkedőket város, megyei vagy országos szinten? Mi a különbség betéti kártya és hitelkártya között? Hogyan tudsz okosan bánni ezekkel a hitelkártyákkal? A Magyar Gazdag Papa Klubbal járjuk az iskolákat, elvisszük Robert Kiyosaki tanítását a diákoknak, megmutatjuk a Cashflow Oktató játékot, megtanítjuk az alapgondolatokat, azonban egy alkalom nagyon kevés. Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a gyerekek tanítására.

professional etiquette

7. Etikett / Jómodor

Nagyon sok fiatal és felnőtt van manapság, akiknek halvány lila sejtelmük nincs arról például, hogyan kell egy jó e-mail-t megírni. A legtöbb esetben pocsék a kommunikációs készségük is. A kommunikáció rendkívül fontos manapság, és a jó hírem az, hogy tanulható. Amikor párommal azon gondolkodtunk, hogy a csapatunknak milyen továbbképzést szervezzünk idén, akkor a sok ötlet közül a kommunikáció magasan kiemelkedett.

Megtaláltuk azt a szervezetet, ahol a legjobb a kommunikációs képzés. Személyesen részt vettem már képzésükön, csak ajánlani tudom őket: például Dale Carnegie – Hatékony Kommunikáció és Kapcsolatteremtési készségekNyíri Zoltán – Kommunikáció és Kapcsolatépítés a Gyakorlatban
Gyerekkoromban megtanítottak arra, hogyan viselkedjek az asztalnál, hogyan viselkedjek, amikor valakihez elmegyünk vendégségbe, amikor valaki hozzánk jön és így tovább… Megváltozott a világ. Az okostelefonok, a facebook világában sokan elfelejtették az illemet.

cooking

8. Főzés

Nagyon sok fiatal – sajnos köztük lányok is – konyhai tudása kimerül a rántotta készítésnél, sőt vannak olyanok, akik még azt sem tudják elkészíteni. Fogják a pattogatni való kukoricászacskót és bedobják a mikróba. Beteszik a kávékapszulát a gépbe, megnyomják a gombot és lefőzik az eszpresszót, capuccino-t, vagy ami abban a kapszulában előre el volt készítve. Elkészítik a protein shake-t, megeszik a protein szeletet.

Tudom. Volt egy időszak, amikor nem sok szilárd ételt ettem egy nap. Cola, kávé, energiaital volt a táplálékom. Pedig tudok főzni. Saját magam tanultam meg, és mások elmondása alapján jó is vagyok benne. Egyszerűen csak ráfogtam arra, hogy a vállalkozásommal kell foglalkoznom, nincs időm főzni, nincs időm enni. Aztán volt egy olyan időszak, amikor máshonnan vettem főtt ételt: gyorsétkezde, étterem, kifőzde.

Mostanra a főzés azon hobbijaim egyikévé vált, melyek közben feltöltődöm, ahol kretívkodhatok, ahol kipróbálhatok új dolgokat. És még spórolok is vele úgy, hogy az étkezési színvonalam nőtt.

time management

9. Időgazdálkodás

2016 óta ez a kedvenc témám. Nagyon sokszor alábecsültem az idő, és az azzal való gazdálkodás fontosságát. A véleményem az, hogy az időgazdálkodás rendkívül, mondhatni kritikusan fontos. Ez alatt nem azt értem, hogy életünk minden napját munkával kell töltenünk. A szabadidős tevékenységek, a családdal eltöltött idő, a hobbik, a személyes fejlődés, az olvasás mind-mind fontosak ahhoz, hogy valakiből egy egészséges, boldog ember legyen. Vannak olyan időszakok, amikor a célokkal és a tervezéssel kell foglalkozni. Ahogyan ezeket a pillanatokat töltjük, kritikus. Az időgazdálkodást is lehet tanulni. A Magyar Gazdag Papa Klub egyik külsős tanára, Nyíri Zoltán tart előadást az Időgazdálkodásról

failure

10. Küszködés és Kudarc 

“A pályafutásom során 9000 dobást hagytam ki. 300 meccset vesztettem el. 26 alkalommal rontottam el olyan dobást, amiről azt hittem, hogy be fog menni, és amivel győztünk volna. Újra és újra követtem el hibákat. És pont ez az, ami miatt sikeressé tudtam válni.”

Sokan tévednek akkor, amikor azt hiszik, hogy ha kudarcot vallottak, akkor veszítettek az élet játékában, hogy semmit sem érnek, hogy elbuktak. És ez nagyon közel áll a valósághoz. A diákok úgy jönnek ki az iskolából a nagybetűs életbe, hogy azt hiszik, meghódíthatják a világot. Aztán eléjük kerül egy akadály, vagy valamit nem úgy sikerül elérniük, vagy egyáltalán nem sikerül elérniük, akkor feladják. Miért? Mert az iskolában a hibák kapcsán ezt beléjük nevelték azzal, hogy ilyenkor azt kapták: “Ülj le, egyes!”.

Némelyik tanár emellett még le is hülyézte a gyereket. Ezek után a gyerek hazament és szidást, büntit, vagy legrosszabb esetben verést kapott a rossz osztályzatért. Ez szép lassan, és idővel kialakította bennünk azt a szokást, hogy féljen hibákat elkövetni. Vannak olyan emberek, akik a túl sok hiba miatt depressziósak lettek. Will Smith mondta egyszer azt, hogy “a félelem megöli a kreativitást”. Oroszlánszívűnek kell lenned, és kockázatokat kell vállalnod ahhoz, hogy sikereket érj el. Will Smith mondta még azt, hogy: “Korán kell elkezdened az elbukást, sűrűn kell elbuknod, és mindig előre bukj el.”

survival skills

11. Túlélési képességek

Gyerekkoromban, Erdélyben a diktatúra idején sok mindent meg kellett tanulnom. Hogyan használd fel a körülötted lévő dolgokat ahhoz, hogy enni tudj valamit? Hogyan termessz zöldségeket? Hogyan nevelj állatokat? Hogyan alkoss csapatot a túlélés érdekében? Hogyan gyújts tüzet? Hogyan nyúzd meg az elejtett vadat? Hogyan készíts iránytűt? Hogyan cseréld ki egy autó kerekét? Hogyan készíts fémből, fából szerszámot magadnak? Hogyan védd meg magad? És még sorolhatnám azokat, melyeket abban az időszakban tanultam. Azóta olvastam pár könyvet és elvégeztem pár tanfolyamot ebben a témában. Soha nem tudod, mikor kerül körülötted bárki élet-halál helyzetbe, és nem tudod azt sem, melyik váratlan pillanatban lehet szükséged ilyen jellegű tudásra. Amikor nem is feltétlenül a te, hanem esetleg a családod élete múlhat azon, hogy van-e ilyen tudásod.

Weboldal Valtozasok

12. Hogyan legyél vállalkozó

Nagyon sokan azt sem tudják, hogyan találjanak maguknak állást. Az egyik filmben hangzott el egy olyan mondat, hogy: “Ha nincs már főnök, akit kövess, állj te a törzs élére!” Ilyenkor jól jön az, hogy tudod, hogyan legyél vállalkozó. Vállalkozóként te fogsz munkahelyeket teremteni, munkát adva olyanoknak, akik nem találnak állást. 

Sehol, egyik iskolában sem tanítják, hogyan legyél vállalkozó. Vállalkozóként, leendő vállalkozóként olyan képességekre kell szert tenned, mint például: Kíváncsiság, Kreativitás, Üzlet Tervezés, Stratégiai gondolkodásmód, IdőgazdálkodásMarketingÉrtékesítésKommunikáció, Tárgyalástechnika, Emberismeret, KapcsolatteremtésPénzügyi tudás, Márkaépítés, stb.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top