A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő: 5 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2020. október 27.
Forrás: www.richdad.com

Az Y generációnak (avagy „Millennials”, továbbiakban Y generáció) miért kell a pénz legyen a legutolsó gondolatuk?

Mikor szóba kerül a pénz és a befektetés, az ezredfordulósok egy külön állatfajt képeznek, mint az előző generációk.

A befektetésekhez való hozzáállásukat nagyban befolyásolta a társadalom és a technológia gyors változása, ahogy a megbízható intézmények összeomlása, felnőtté válásuk során. Ahogy David Brooks nemrégiben írta a „The Atlantic” című lapban.

A most feltörekvő generáció nem élvezheti a biztonság érzését. Olyan világban nőttek fel, amelyben az intézmények csődöt mondtak, pénzügyi rendszerek omlottak össze és a családok csonkák voltak. A gyerekek most arra számíthatnak, hogy alacsonyabb életminőségen fognak élni, mint szüleik, tombol a járvány, az éghajlatváltozás fokozódik és a közösségi média is veszedelmes. Világképük meghatározója a fenyegetettség s nem a biztonságérzet. Így a Gen Y és Gen Z generációk értékrendje úgy fog dominálni, ellentétesen a Boomerek (II. világháború után születettek) értékeivel, mint: nem szabadság, hanem biztonság; nem felszabadultság; hanem egyenlőség; nem az egyén, hanem a köz biztonsága; nem az ússz-vagy-süllyedj meritokrácia hanem az társadalom igazságosság adta előre jutási lehetőségek;

(„America is Having a Moral Convulsion”, 2020 Október

Egy friss „Wall Street Journal”-ben megjelent cikkben több Gen Y a következőket válaszolta

 -Nagyobb az anyagi leterheltségük mint a szüleiiké vagy nagyszüleiiké

-Olyasmit, mint az otthon vásárlás, napolnak el mert bizonytalanok

-A megkérdezettek, Gen Y, fele érzi úgy, hogy túl vannak terhelve pénzügyi kötelezettségekkel, ehhez képest a Gen X 39%-a és a Boomerek 31%-a.

-Vészhelyzeti tartalék kiépítése, a 23 és 28 év közöttiek 60%-ának fontos, szemben az előző két generáció valamivel több mint felével.

-A bizalmatlanság a pénzügyi intézményekkel szemben a megkérdezett Gen Y 37%-ára jellemző szemben az Gen X 29%-ával és a Boomerek 22%-ával.

-Ami talán a legfontosabb… „a Gen Y fele azt állítja, hogy akar befektetni, de fogalma sincs, hol kezdje, szemben a Gen X 32%-ávla és a Boomerek kevesebb mint 20%-ával.

(“A Guarded Generation: How Millennials View Money and Investing”, March 2020)

Ezek együttesen egy olyan generációt eredményeznek, amely egy 24 billió dolláros vagyon öröklés küszöbén áll, valódi pénzügyi IQ nélkül, terv nélkül, sőt a befektetéstől való félelem mellett egy beszűkült gondolkodásmóddal, ami azt sugallja nekik, hogy vészhelyzetben nem lesz pénzük, ha mégis befektetnek.

Mit gondolsz mennyi pénzre van szükséged, hogy elkezdj befektetni?

Ez volt az a kérdés, amit a Twine személyes pénzügyi alkalmazás feltett a Gen Y számára egy 2018-as felmérés során, a válaszok elég sokatmondóak voltak.

A felmérés szerint a válaszadók 46%-a úgy véli, hogy legalább 1.000 dollárra (kb. 300,000 Ft) van szükségük. Ezen kívül 17%-a gondolja úgy, hogy legalább 10.000 dollárra (kb. 3.000.000Ft)  van szükségük mielőtt befektetésbe kezdhetnének.

A megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy nincs nekik elég, hogy befektessenek.

Azok alapján, amit eddig átbeszéltünk, erről a generációról és a pénzről alkotott nézeteikről, nem csoda, hogy így válaszoltak és nem fektetnek be.

Sokaknak még az extra 1.000 dollár(kb.300.000Ft)  is sok pénznek tűnik. A Gen Y közül többeknek egyszerűen elérhetetlennek tűnik. A valóság az, hogy nem az összeg számít… hanem a gondolkodásmód. Akik ma úgy gondolják, hogy 1.000 dollárra(kb. 300.000 Ft) ) van szükségük, holnap úgy vélik majd, hogy 10.000 dollárra (kb. 3.000.0000Ft) van szükségük.

Miért?

A probléma nem a pénz, hanem a magabiztosság.

Mennyi kell ahhoz, hogy elkezdhess befektetni, helytelen kérdés?

Kétségtelen, hogy a pénzügyi szabadság kulcsa a befektetés. De az igazság az, hogy magas pénzügyi IQ nélkül nem számít mennyi pénzed van. A legtöbb esetben rossz befektetésekre fogod pazarolni a pénzedet.

Amikor ezeket az embereket megkérdezik tőlem, hogy mennyi pénzre van szükségük az induláshoz, azt mondom nekik, hogy ne aggódjanak a pénz miatt, és kezdjenek el aggódni a pénzügyi tudás megszerzése miatt. Ezzel meg fogja érteni, hogy hogyan találhat olyan befektetéseket, ami után jönni fog a pénz és azt is, hogy nem kell pénz, hogy elkezdhess befektetni.

Az első befektetésemet, egy Hawaii-i társasházat, hitelkártyával finanszíroztam. Nem ajánlom mindenkinek ezt standard stratégiaként, de én elvégeztem a kutatást több száz ingatlanon és megértettem, hogy néz ki egy jó befektetés és volt egy stabil pénzügyi modellem, ami miatt vállalható volt a kockázat. Nagyon sikeres befektetésnek bizonyult és nem került semmimbe.

A valóság az, hogy nem nehéz elkezdeni befektetni. Pusztán szenvedélyes tanulásra és akaraterőre van szükséged, amivel a tanultakat éles helyzetté változtatod.

Hogyan légy sikeres befektető?

Fiatalabb koromban, Gazdag Papám azt mondta nekem:” A gazdagok azért lesznek még gazdagabbak mert másként fektetnek be, mint a többiek. Olyan dolgokba fektetnek be, amit nem kínálnak fel a szegény és középosztály bélieknek. Azonban a legfontosabb, hogy más oktatási háttérrel rendelkeznek. Ha megfelelő pénzügyi oktatást kapsz, akkor mindig rengeteg pénzed lesz.”

 

Gazdag Papám gyakran beszélt a sikeres befektetések egyszerű képletéről, amit a 3T-nek hívott.

1. Tudás

A legtöbb ember érti az írást, tud olvasni és számolni. De azok, akik anyagilag sikeresek, másfajta oktatásban is részesültek – Pénzügyi Oktatásban

A Pénzügyi Oktatás a vagyongyarapítás alapja. Tudod, pénzügyileg okosabb vagy, ha megtudod különböztetni a következőket?

Jó adásság és rossz adósság

Jó veszteségek és rossz veszteségek

Jó és rossz kiadások

Adókifizetések kontra adókedvezmények

Vállalkozások/vállalatok, amelyeknél, szemben a tulajdonodban lévő vállalatokkal

Hogyan építs fel egy vállalkozást, hogyan hozz helyre egy vállalkozást és hogyan juss be a tőzsdére (IPO)

A részvények, kötvények, befektetési alapok, üzlet típusú és ingatlanbefektetések, valamint a biztosítási termékek előnyei és hátrányai, meg persze a különböző jogi struktúrák

Ha többet szeretnél megtudni a pénzügyi oktatás alapjairól olvasd el a következő bejegyzésemet:

15 Must Have Financial Education Lessons to Gain True Financial Literacy.

2. Tapasztalat

A sikeres befektetőnek van terve, fókuszál és nyerésre játszik. Ez nem azt jelenti, hogy nem fog hibázni. Hibázni a játék része. Ami elválasztja a nyerteseket a vesztesektől, befektetések terén, az, hogy képes vagy feldolgozni a tapasztaltakat, mind a sikerekből és a hibákból, hogy azokból tanulva fejlődj és fejlődj, vagy sem. Ezt értem tapasztalat alatt.

A legtöbb ember nem tanul a sikereiből és a hibáiból. Helyette egyik dologból ugranak a másikba, azt remélve, hogy az egyik majd bejön. A tuti tippek nem tesznek gazdaggá, a tapasztalat igen. A tapasztalat a legbiztosabb módszer, hogy önbizalmadat növelhesd s, hogy hosszú távú sikeres befektetéseid legyenek.

Az ezredfordulósok számára, akik el akarnak kezdeni befektetni, ez különösen fontos. Ha olyan vagy mint a generációd többi tagja, félelemmel és beszűkült gondolkodásmóddal állsz neki, soha nem leszel sikeres befektető. Hogy sikeres befektetővé válj, próbálkoznod kell, hibáznod és tanulnod mindezt addig ismételve amíg megnyered a játszmát. A legjobb, hogy itt nem kell megbíznod olyan pénzügyi intézetekben, mint egy nagy bank vagy a Wall Street-i tőzsde. Egyszerűen bíznod kell magadban. Ez a legfontosabb bizalmi kapcsolat, amit kiépíthetsz.

3. Temérdek pénz

A Twine által megkérdezettekkel együtt a legtöbb ember kiszáll amikor meghallja, azt a szóösszetételt, hogy „Temérdek Pénz”. Gyakran hallom, hogy azt mondogatják, hogy: „fizetéstől fizetésig élek” vagy „soha nem lesz annyi pénzem, hogy valóban jó befektetésekkel kezdjek”.

 

A probléma az, hogy az emberek nem ismerik a MEP* fogalmát és úgy gondolják azt a temérdek mennyiséget mind nekik kell előteremteniük. *Más Emberek Pénze

Amikor Kim elkezdett befektetni, vett egy kis házat Portlandben, Oregon államban. Nem volt rengeteg plusz pénze. De remek pénzügyi oktatásban volt része, volt terve és folyamatos tapasztalat szerzésben volt. Meg tudta takarítani az előleghez szükséges pénzt, majd megvásárolta az ingatlant. A havi készpénzáramlása (CashFlow) 25 dollár volt.

Nincs azzal baj, ha kicsiben kezdjük. A sikeres kis beruházások révén tudunk egyre nagyobb befektetésekkel foglalkozni. Ma, Kimnek több ezer apartman egysége van szerte az Államokban.

Hogy hogyan jutott el idáig?

Először pénzügyi tudását bővítette, majd tapasztalatot gyűjtött majd jól befektetett (temérdek) pénzzel szárnyra kapott. Te megteheted ugyan ezt, kezdve a mai nappal.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top