Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

Eredeti cikk:

Védd az egészséged és a vagyonod

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Rich Dad Radio Show

Az alábbi szöveg a “Védd az Egészséged és a Vagyonod” rádióadás fordítása. 

 

Ez itt a Gazdag Papa rádióadás, a jó hírek és rossz hírek a pénzről. Itt van Robert Kiyosaki.

Hello, hello, Robert Kiyosaki vagyok, a Gazdag Papa rádióadásban a gyönyörű arizonai Scottsdale óvárosából. A műsorunk a koronavírussal kapcsolatos jó hírekről és rossz hírekről szól. Amint mind tudjátok, kivéve aki egy barlangban él, ez most a legnagyobb hír. És szeretném egyszer s mindenkorra tisztázni, hogy most ez a koronavírus valós, vagy hamis? A másik kérdés, hogy hogyan ne váljunk az áldozatává, ha valós, de nem csak egészségügyileg ne váljunk áldozattá, és itt már elvesztette a legtöbb ember a fonalat, azt mondják, velem úgysem fog megtörténni, és lehet, hogy nem. De milyen hatással lesz az anyagi helyzetedre? Tehát egészségügyi és anyagi szempontok a koronavírussal kapcsolatban.

Figyeltem a barátomat, Jim Rogers-t, aki Szingapúrban él, vezetőségi ülésekre repült New Yorkba, de a vezetőség tagjai azt mondták, „ne gyere el az ülésekre”. Azt mondja, „de nem vagyok beteg”.  Erre ők, „nem, nem, Szingapúrban élsz, most nem jöhetsz az ülésekre.” Ő meg: „elrepülök New Yorkba, és most nem vehetek részt az üléseken, azt akarják, hogy jelentsek beteget”. Ennyire rossz New Yorkban a koronavírus helyzet. Közben én épp egy Dallasból Phoenixbe tartó gépre szálltam fel, és volt egy fickó, úgy nézett ki, mint valami öreg motoros, kemény fickó, meg minden. Beszállok és köszönök, leülök a helyemre. Végigmér, és azt mondja: „nehogy rám köhögj! Jobban teszed, ha nem köhögsz rám”.  Mondom neki, nem vagyok kínai. „Nehogy rám köhögj!”

Szóval sok minden történik ezzel a koronavírussal, és arról van szó, hogy ne legyünk áldozatok, sem egészségileg, sem anyagilag, akár valós, akár hamis, mert még ha hamis is, akkor is hatással van a piacokra és a pénzügyi helyzetre. Szóval van két szakértőnk a koronavírus és az egészség területén, az egyikük dr. Chris Martenson, aki 2008 óta a barátom. Ő és Adam Taggart együtt írták az „Összeomlási pálya” című könyvet. Nagyon fontos könyv, mindenkinek ajánlom. Arról szól, mi történik a világban. Mai makroökonómia. A másik vendégem a személyes orvosom, dr. Nicole Srednicki, de én csak dr. Nicole-nak hívom. Ő orvosilag képzett családi ápoló, aki a Georgetown Egyetemen diplomázott magna cum laude. És végül én vagyok a lista alján, de még elég közel a lista tetejéhez.  Szóval 2 nagyon okos ember van itt velünk, akik igazán értik az egészségügyi helyzetet és a koronavírust. És dr. Nicole mindig mondta, már rég a koronavírus előtt is, hogy töröljem át az ülést és a repülőn a tálcámat, mert ezek a legundorítóbb dolgok, rosszabbak a vécéknél is, és olvastam egy cikket is, ami azt mondja, hogy a világon a legkoszosabb helyek – az egyik legmocskosabb – a repülőgépeken vannak. Méghozzá az ülések hátuljában elhelyezett magazintartók. Végeztek egy tesztet, és a legtöbb kórokozót ezeken a helyeken találták, az ülések hátulján levő magazintartókban. Tehát a mai két vendégünk régi barátom dr. Chris Martenson, és dr. Nicole Srednicki, aki a barátom és kardiológusom dr. Radha Gopalan menyasszonya.

Tehát, üdvözöllek titeket a Gazdag Papa rádióadásban dr. Martenson és dr. Nicky. Nicole, szeretnél Te kezdeni? Úgyis mindig mondogatod, hogy töröljem le az asztalt, hordjak maszkot, meg ilyenek, ugye?

A Gazdag Papa rádióadás vendége Dr. Nicole Srednicki

Megdicsérlek, hogy emlékszel ezekre a fontos szavakra, amiket mindig mondok. És hiába forgattad mindig a szemedet, mégis megragadtak benned.

Nem, még mindig forgatom a szemem, de magammal hordom mindazt, amit adsz. Még mindig nem használom, érted? De emlékszem a szavaidra.

Nos, éppen a Miami reptéren ülök, készülök hazarepülni Phoenixbe, és azon kevesek egyike vagyok, akin a CDC ajánlása ellenére is van maszk. Egyszerűen azért, mert eleget kutattam, és nem csak saját magamat akarom megvédeni, hanem azokat a pácienseimet is, akik majd holnap a rendelőmbe jönnek, és szeretném csökkenteni a kitettség kockázatát. Mert az egyik legijesztőbb dolog a koronavírussal kapcsolatban, hogy már azelőtt ragályos, hogy bármiféle tünetek megjelennének.

Rendben. Oké, dr. Chris Martenson, bemutatkoznál Te is, mert nem gyakorló orvos vagy, miből van a doktori fokozatod, és mi képesít fel rá, hogy te lehess a YouTube révén a világ egyik vezető koronavírus szakértője?

A Gazdag Papa rádióadás vendége Dr. Chris Martenson

Köszönöm, és örülök, hogy itt lehetek veled és Nicole-lal. A Duke egyetemen szereztem PhD-t patológiából. Az első két évet a többi orvostanhallgatóval együtt végeztem, de aztán más szakirányba mentünk tovább. Dolgoztam egy kicsit patológiai laborban, aztán elvégeztem egy posztdoktori képzést, és később szereztem MBA fokozatot. Szóval tulajdonképpen közvetítek a tudományos világ és az üzleti világ között.  Mélyen lenyűgöz a tudomány, és lépést tartok vele. Ezt csinálom most a YouTube-on is, az összetett tudományos adatokat közvetítem érthetően az emberek felé, mert őszintén szólva még a hivatalnokok is rosszul értelmezik. Úgyhogy akiknek irányítani kellene, Robert, azok is sokszor rossz tanácsokat adnak. Az egyikre Nicole már rá is tapintott, azt mondják, hogy ne használjunk maszkokat. Igazából azt kéne mondaniuk, hogy nincs elegendő maszk mindenki számára, ezért szeretnék elsősorban az egészségügyi dolgozókat ellátni, és ezzel egyet is értek, csak szeretném, ha őszinték lennének ezzel kapcsolatban.

Tehát, dr. Nicole és dr. Chris, szerintetek a koronavírus valódi? Mert a legtöbben azt hiszik, hogy nem igazi. Csak Bernie Sanders próbálkozása, hogy Trumpot megválasszák.

Na ja, hát nem. Nagyon is valódi.

Dr. Nicole?

Igen, teljesen egyetértek Chrisszel, valódi.

Oké, szóval milyen figyelmeztetések… egyébként, hogy érhetők el a YouTube videóid? Milyen címen?

Rákereshetnek a chrismartenson.com-ra, vagy a Peak Prosperity kifejezésre, bármelyik el fog juttatni a csatornámhoz, és már több millióan megnézték, mert nagyon egyszerű nyelvezetet használok, és nem rémisztgetni próbálom az embereket, de nem is akarom nyugtatgatni őket.Csak azt mondom, ezek az adatok, és nehéz megemészteni, mert száz év óta most először fordul elő ilyen világjárvány. Úgyhogy megértem, miért küszködnek némileg ezzel az emberek. És nagyon gyorsan terjed, szóval ezt próbálom dekódolni az emberek felé, amilyen gyorsan csak tudom.

Azt hittem a SARS is világjárvány volt, vagy a madárinfluenza vagy mi.

Igen, azt még nem említettem, hogy mi a legkritikusabb része a mostaninak, ami teljesen elválasztja az influenzától és a SARS-tól is. A SARS-t csak akkor lehetett továbbadni, amikor már tünetek voltak. Ha valaki megkapta, belázasodott, köhögött, és így relatíve nagyon könnyű volt azt a betegséget megfékezni ehhez képest, mert szkennelni lehetett a reptereken az emberek testhőmérsékletét – ahogy most is teszik – egyértelmű tünetek voltak, így ki lehetett szűrni, visszakövetni a kontaktokat, hogy ki mellett ültek, kivel beszéltek, és mindenkit elkülöníteni. Tehát rossz helyzet volt, de megállítható. A mostaninak viszont nagyon hosszú a lappangási ideje. Kínából olyan adatok is vannak, hogy egyes esetekben 27 nap is lehet, és ezalatt tünetmentes, azaz nem köhög, nincs láza, de megkapta és már fertőzött. Emiatt olyan nehéz megfékezni most ezt.

Ez azt jelenti, hogy minden, amit teszünk, mint a szűrés a reptereken, az jó, de nem elegendő.

Nekem az a problémám, hogy olyan ez, mint a fiú, aki farkast kiáltott. Azt mondod, itt a SARS, itt a madárinfluenza, kutyainfluenza, amit akartok. De egy idő után nem történik semmi, és az emberek már nem figyelnek oda. Tehát szakmai véleményetek szerint, dr. Chris és dr. Nicole, ez most veszélyesebb, mint a SARS, vagy a madárinfluenza, vagy kutyainfluenza, vagy akármi is volt eddig?

Igen, veszélyesebb, mert sokkal könnyebben tud terjedni. Nagyon magas a fertőzési aránya, ezt az R0 érték fejezi ki, és ez bármi lehet 4 és 7 között. És habár a SARS halálosabb volt az esetszámokat tekintve, de ez most sokkal több embert fog érinteni. Úgyhogy már most látunk gócpontokat, járvány Iránban, Olaszországban, a Diamond Princess óceánjárón Japánban már több mint 100 eset. Németország, Amerika, mindenhol ott van. És nagyon gyorsan terjed. És amit említettem, az R0 érték, nem lineárisan terjed, Robert te ezt a korábbi munkám ismeretében érteni fogod, hanem exponenciálisan. Ez itt a fő kérdés, hogy nagyon gyorsan terjed.

dr. Nicole, mit gondolsz? Tényleg veszélyesebb, vagy megint csak farkast kiáltunk?

Ahogy Chris mondta, az esetszámok alapján a SARS halálosabb volt. De szerintem most sokkal többen fognak megfertőződni a koronavírustól. Kínában már tanulmányozták a tünetek súlyosságát, és a covid19-cel megfertőzött betegek közül 80% esetében enyhe volt a fertőzés, 15%-nál súlyos, és 5%-nál kritikus. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok ember fertőződött, és továbbra is sokan fognak megfertőződni, de ez nem olyan halálos, mint mondjuk a SARS, vagy a MERS, amik szintén a koronavírusok családjába tartoznak.

Tehát még egyszer, Robert Kiyosaki vagyok, ez itt a Gazdag Papa rádióadás, és két szakértővel beszélgetek a koronavírusról. Milyen hatása lesz egészségileg és anyagilag. Mert ahogy hallom, a cégek leállnak, a Starbucks minden üzletét bezárta Kínában, az Apple is leáll, és az egészségünkre is hatással lesz, tehát egészségügyi és anyagi vonzatok.  Ezért van velünk két szakértő a műsorban. Az MBA képesítésű dr. Chris Martenson, akinek a könyve az „Összeomlási pálya”. Arról szól, hogy milyen gyorsan fog utolérni minket az összeomlás. Nagyon megrémisztett, amikor olvastam az „Összeomlási pályát” mert Chris egy focistadion vagy sportaréna példáján mutatja be, ahol van százezer ember, akik az utolsó 5 vagy 6 másodperc előtt fel sem fogják, hogy mi történik. És ez a kérdés most a koronavírussal is, egészségügyi és anyagi értelemben, hogy fel vagyunk-e rá készülve.

Van egy gyors kérdésem mindkettőtökhöz. Ki fog belehalni? Ha valaki öreg, és nagyon gyenge, az máris halott? Vagy bárki belehalhat? Chris, bárki belehalhat?

Elméletileg igen. De valójában az a különös benne, hogy ez a dolog a nagyon fiatalokat teljesen békén hagyja. Nincs még feljegyzett eset 1 évesnél fiatalabbak között, és nincs haláleset azt hiszem 15 éves kor alatt. Tehát a gyerekek jól vannak, ami remek. Minél idősebb valaki, annál nehezebb, és ahogy haladunk előre a korban, egyre rosszabb. Tehát őket érinti legkeményebben. Arról is vannak adatok, hogy kicsit keményebben érinti a férfiakat, mint a nőket, de még nem tudjuk, hogy etnikumok között vannak-e különbségek, gyorsan változnak az adatok. Ami irányadó, hogy minél idősebb valaki, annál inkább kerülje el. Abszolút. Mert magas a súlyos szövődmények aránya, átlag 15%, de talán 20% is lehet, attól függ, hol nézzük. Ez az, amit abszolút el kéne kerülni, és ezért mondanak annyi mindent, hogy kerüljük az utazást, ne menjünk most sétahajózni, és ezek az ágazatok már rögtön falnak is ütköztek.

Hát akkor a demokrata párt el is veszíthet mindenkit, mert mind öregek. Bernie Sanders elmúlt 70, és Pete Buttigieg, aki az egyetlen fiatal volt, már kiesett. Mindenesetre ez nem jó.

Nicole, te mit gondolsz? Ki…, vagy a kor meghatározó tényező, vagy az egészség, vagy ki a fogékonyabb?

Persze, feltétlenül az idősek, ahogy Chris is mondta. És bárki, aki bármilyen módon immunkomprommitált, és nem szabad elfeledkeznünk a krónikus betegségekről, tehát mindenkinek nagyobb a kockázata, ha cukorbeteg, ha dohányzik, ha légúti betegségei vannak, szívbeteg. És lehet, hogy ők látszólag relatív egészségesek, de ezek a tényezők növelik a kockázatot. A terhes nőknek is vigyázni kell, mert erről még nincsenek adatok. És szerintem a kisgyerekeknek is óvatosnak kell lenni.

Oké, ennyit a megelőzésről, tehát most az egészségügyi részre fókuszálunk, a következő részben beszélünk az anyagiakról. De dr. Nicole, te nagy szószólója vagy a C-vitaminnak. A C-vitamin segít rajtunk?

Abszolút. Szeretem tanulmányozni a legújabb technológiákat, és egy ilyen esetben sürgősen tudnunk kell, hogy mit tehetünk. Ha most megnézzük az ajánlásokat, mindenki, a CDC és más egészségügyi szervezetek is azt mondják, kezeljük úgy, mint az influenzát, tudassuk a háziorvosunkkal, különítsük el a beteget, gondoskodjunk megfelelő hidratálásról, mert igazából nincs gyógymód. De Kínában sok mindent megpróbáltak. Olvastam egy cikket, hogy HIV gyógyszerek kombinációját tesztelték, és hogy az Ebola elleni antivírust is fejlesztenek. Ezeket is lehetséges gyógymódokként alkalmazták. Azt is tanulmányozták, és ez nekem, mint C-vitamin támogatónak nagyon izgalmas, hogy milyen hatása van, ha intravénásan adnak be megadózisban C-vitamint, nem csak a már akut megfertőzött betegeknek, hanem prevenciós jelleggel is. És eddig egész jó eredmények vannak.

Chris Martenson, mint patológus és toxikológus, mit tesz a C-vitamin?

El kell mondanom, hogy én magam is bevásároltam C-vitamint, és profilaxisként alkalmazom a saját egészségem megőrzéséért. Az egyik, ami nagyon rossz ebben a vírusban, hogy nem maga a vírus az, ami megöl, hanem a testünk gépezetét mozgósítja, a citokineket, amikkel a testünk küzd a vírus ellen, aztán ezek kicsit megkergülnek, és nagy rombolást okoznak. És a folyamat közben nagyon sok szabadgyök képződik, amik nagyon ártalmas molekulák, és a C-vitamin segít ezeket megállítani és feloldani. Azt olvastam, hogy nincs… sok antioxidáns is ezt próbálja tenni, de egyelőre nem túl vidám a kép. Valami antivírus hasznos lenne. Furcsa módon a klorokin-foszfát, ami egy malária elleni gyógyszer, elég jó eredményt mutatott. De több száz tanulmány van jelenleg is folyamatban, és próbálnak rájönni, mivel állíthatják ezt le. A C-vitamin abszolút lehetséges, egyre többet olvasok róla, és személy szerint én szedem is a saját egészségem megőrzése érdekében. Egy nagyon biztonságos vegyület, és jót tesz az embernek, és én személy szerint úgy érzem, mindenkinek javaslom.

Oké, tehát megint Robert Kiyosaki vagyok, és a koronavírusról beszélgetünk, hogyan ne váljunk az áldozatává sem egészségileg, sem anyagilag. Amikor visszajövünk, az anyagiakról is fogunk beszélni. Én most nagy késztetést érzek, hogy elmenjek holnap dr. Nicole rendelőjébe, ahol majd ad nekem egy masszív adag intravénás C-vitamint, és nem csak napi egy pirulát veszek be. Tehát hölgyeim és uraim, ezeket a dolgokat lehet tenni, hogy ne váljunk egészségileg a koronavírus áldozatává, még akkor is, ha nem tudjuk, hogy ez az egész dolog valóságos-e, de úgy tűnik, a legtöbben, vagy nagyon sokan úgy hiszik, hogy valódi. Mindjárt jövünk vissza, és arról fogunk beszélni, mit tehetünk nemcsak egészségügyi, de anyagi értelemben is, hogy ne váljunk a koronavírus áldozatává. Rögtön jövünk.

A témánk a koronavírus. Valódi-e vagy hamis, és hogyan ne váljunk az áldozatává, elsősorban egészségileg és anyagilag.

Mai vendégeim dr. Chris Martenson, egy régi barát, aki Adam Taggarttal együtt írta az „Összeomlási pálya” című könyvet. Chris Massachusettsben él, Adam pedig Kaliforniában. És dr. Nicole Srednicki, aki a személyes orvosom, számos titulusa van, Magnum cum Laude a Georgetown egyetemről, tagja az Amerikai Öregedéselleni és Regeneratív Orvosakadémiának, és elnökségi tag egy őssejtekkel foglalkozó szervezetben. Így van, Nicole?

Igen. Szeretem a modern orvostudományt.

Ezért is járok hozzád. Pontosan mit csinálsz az őssejtekkel?

Az őssejtek csodálatos regeneratív gyógyszerek, és öregedés-elleni kezelésekre használom őket, használom a legyengült immunrendszerű emberek kezelésére, izületek regenerálására. Az őssejtek tulajdonképpen az ifjúság sejtjei, és ahogy öregszünk, alvó állapotba kerülnek, azaz nem funkcionálnak. De már léteznek olyan technológiák és eljárások, amikkel újra lehet éleszteni ezeket a sejteket. És ez segít abban, hogy fiatalok, energikusak maradjunk, és jól érezzük magunkat.

Az emberek gyakran kérdezik tőlem manapság, mivel már dr. Nicole-hoz járok, hogy az elmúlt két évben hogy tudtam lefogyni, és miért látszom egyre fiatalabbnak. Hát ez dr. Nicole-nak köszönhető, mivel a vezető eljárásokat használja, amikről én semmit nem tudok. Egy nagy probléma van csak vele, hogy drága, és nem fedezi a biztosítás. Tehát ez egy újabb ok arra, hogy legyünk gazdagok, mert így hozzájuthatunk a legfejlettebb egészségügyi ellátáshoz, nemcsak az Obamacare-hez, ami viszont azt jelenti, hogy úgyis meg fogsz halni. Na mindenesetre, dr. Nicole, mi a céged neve?

Ultra Healthy Human.

És hogy kerülhet veled kapcsolatba az ember?

Felkereshetik a honlapomat, a www.ultrahealthyhuman.com-ot, van egy Instagram oldalam is, ráguglizhatnak a nevemre, ott több podcastet fognak találni, vagy felhívhatják a rendelőmet.

Jó. Az árat nem azért említettem, mert ő le akarná nyúlni az embereket. De nagyon drága a technológia, amit használ, mert ez a legújabb és a legjobb. És volt neki… én marketinges vagyok, szóval mondtam is neki, hogy az a problémád, hogy szegények is bejelentkeznek nálad. És a tragédia az, hogy a szegények száma egyre nő, és nem engedhetik meg maguknak a megfelelő egészségügyi ellátást. Kivéve, ha megválasztják Bernie Sanderst, és mindenki ingyenes orvosi ellátást kap. Na mindegy, ez van.

Tehát, dr. Chris Martenson, kérlek mondd el újra, neked milyen végzettséged van, PhD és a többi.

Patológiából PhD-ztem a Duke Egyetemen, és van egy MBA…

Chris, mi az a patológia? Hogy magyaráznád el egy laikusnak?

Tulajdonképpen a betegségek, és azok lefolyásának tanulmányozása, mindannyian megbetegszünk, és van egy bizonyos módja annak, ahogy ez történik. A patológia azt vizsgálja, hogyan történik ez, és olyan jeleket keres, amiből megállapítható, mennyire beteg valaki, és milyen betegsége van. Lényegében tehát a betegségek típusaival, előmenetelével és gyógyításával foglalkozik.

És hogyan váltottál át a Peak Prosperity-re? Mármint, hasonló dolgokat csinálsz, mint a Gazdag Papa, együtt tanítunk, együtt adunk elő a színpadon. Hogy jutottál el a patológiától és toxikológiától a pénzügyekig és anyagi, vagyoni kérdésekig?

Hosszú úton, de a lényeg röviden, hogy kitört a 2000-es válság, és kíváncsi lettem – érdekelnek az adatok, elkezdtem beleásni magam, és szép lassan megértettem, hogyan működik a pénz és a gazdaság. Olvastam egy nagyszerű könyvet, G. Edward Griffin-től „A Jekyll-sziget teremtménye”-t, és ez felnyitotta a szemem arra, hogy mi folyik a pénzvilágban, és még kíváncsibbá tett, szóval elkezdtem kibogozni a dolgokat, és rájöttem, hogyan állnak össze a kirakó darabkái. És rájöttem, hogy azzal akarom tölteni az életem, hogy az embereknek is megtanítom ezeket a dolgokat, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak, és boldogabbá, jobbá, gazdagabbá és ellenállóbbá tegyék az életüket.

Érdekes történet, és majd az adás végére meg kell osztanod a sportarénás történetet is, arról, hogy ott a százezer ember, és milyen gyorsan jön el a változás. De mielőtt tovább mennénk, térjünk vissza, hogy a koronavírus hogyan érinti az egészségi és anyagi helyzetünket. Azt halljuk, hogy ne viseljünk maszkot, az nem segít, és közben dr. Nicole azt mondja, legyen nálam kézfertőtlenítő, meg mindenféle ostobaság, meg viseljek maszkot, amit nem teszek, mert nem akarok teljesen lököttnek tűnni, hogy maszkban ülök egy gépen. De, dr. Chris Martenson, tényleg jók a maszkok? … Hello?

Tényleg jók a maszkok? Igen, teljesen, de akkor a legjobb, ha mindenki visel maszkot, mert a legjobb védelem, amit a maszk nyújt az, hogy felfogja a vírust hordozó részecskéket, amikor azok kijönnek a fertőzött száján, amikor köhög, tüsszent, meg ilyesmi, és ha lenne… ha én lennék Óz a varázsló, Amerikában mindenkire maszkot varázsolnék, amikor nyilvános helyre megy, addig amíg nem sikerül megfékeznünk ezt a kórt. A maszk csak korlátozottan jó arra, hogy megvédjen attól, hogy elkapd, az sokkal jobb, ha azon van maszk, aki már elkapta, hogy ne terjessze. Ha kórházba mész, az első dolog, akár influenzás vagy, vagy bármilyen vírus- vagy baktériumfertőzés hordozója lehetsz, hogy maszkot adnak rád, hogy mindenki mást megvédjenek tőled. Tehát ez a legjobb használata. De jelenleg nincs elég maszk az országban. Kiszerveztük az egészet, és aztán felkészületlenül ért minket a helyzet, úgyhogy most meg van kötve a kezünk, amíg több maszk nem készül. De most igen, a maszkok feltétlenül segíthetnek, különösen, ha influenzás vagy koronavírusos személy van az otthonodban, akkor rá kell adni a maszkot, hogy mindenki mást megvédjen tőle.

Dr. Nicole, rendeltél nekem maszkot?

Igen, van egy külön neked, Robert.

Oh, köszönöm, de tudod, milyen makacs vagyok. Mindig mondod, hogy legyen nálam kézfertőtlenítő, és használjam. Elmentem Kim anyukáját meglátogatni a kórházban, és rám adtak egy egész vegyvédelmi öltözéket, hogy láthassam. Szent tehén! 95 éves, de hogy ilyen vegyvédelmi ruhát kell felvenni, lemosni a kezünket, ez tényleg szükséges, vagy mi van? Valaki meg azt mondta nekem, hogy a kézfertőtlenítők nem érnek semmit.

A kéztisztítás legjobb módja, ha megmosod vízzel és szappannal. De ha az épp nem elérhető, akkor a magas alkoholbázisú kézfertőtlenítő is segíthet, hogy megelőzd a fertőzést. Még valami, amiről soha nem beszélnek: mindig mondom az embereknek, hogy fertőtlenítő törlőkendővel tisztítsák meg a telefonjukat. Az emberek megállás nélkül a telefonjukat fogdossák, közben esznek, a fürdőszobában is a telefonjukkal matatnak, és most, hogy kijöttem a reptérre, már kétszer át kellett adnom a telefonomat a biztonsági ellenőrzésen, szóval a telefonok is undorítóak. Időnként le kell tisztítani a telefonunkat. De ha valaki kórházba megy, és ott további elővigyázatossági intézkedések vannak, az szerintem nem rossz dolog, mert nagyon sok betegség van ott körülöttünk. Olyan emberek közé megyünk, akiknek legyengült az immunrendszere, úgyhogy minden óvintézkedést meg kell tenni, és még az is oké a kórházban, ha kicsit túllőnek a célon. De azért nem kell vegyvédelmi öltözéket húznod, ha hozzám bejössz a rendelőbe, vagy nyilvános helyre mész.

Kicsit, tudod a barátomra, Donald Trumpra emlékeztetsz, aki annyira baktériumfóbiás, hogy még kezet sem ráz…

Amikor elnöknek jelöltette magát, meg kellett tanulnia kezet fogni. Ez vicces. De térjünk át az anyagiakra. Dr. Chris Martenson, többek között… szerinted mi történik? Többek között azt javaslod, hogy legyen mindenkinek 30 napra való élelmiszere betárazva, hogy el tudd karanténozni magad, és túl tudd élni. Ez az egészségre és az anyagiakra is vonatkozik. Tehát mit lehet tenni?

Ez egy összetett történet. Sok tartalom van feltöltve a peakprosperity.com oldalon, mert 3 fő terület van, amit meg kell nézni, az egyik az egészségügy és a higiénia és a személyes védelmi felszerelések, és mi ezekről is beszélünk. Közben ebben a különös környezetben oda kell figyelniük a vagyoni helyzetükre is. Nagy rajongója vagyok a munkádnak, és egyetértek, hogy egy buborékban vagyunk, és közben a koronavírus járvány behúzta a féket a globális termelésben. A globális termelés majdnem 30%-a Kínában történik, és ez csikorgó fékekkel leállt. Óriási hatása lesz az árakra. Ezt már részben éreztük is, de az embereknek tudniuk kell, hogy a gyógyszeriparban is ellátási sokk jöhet. Az antibiotikumok 97%-a Kínából származik, ami nagy probléma. A gyógyszerek nagy része, főleg a generikus gyógyszerek, Indiában készülnek, és ők az alapanyagot Kínából szerzik be, ez is probléma. Úgyhogy kétféle dolog történik egyszerre, és szerintem nagyon rossz hatása lesz a részvényekre, mert már eddig is elég drágák voltak, de egy ilyen ellátási lánc nem az a dolog, amiből könnyű kihátrálni, és az alacsonyabb kamatlábak nem segítenek. Az embereknek tudniuk kell erről. A másik oldalon, ha csak egyféle módon lehet egy ilyen járványt tényleg megállítani, és az az emberek izolációja, és karanténba kell vonulni – Kínában ez történt, mindenkit karanténba helyeztek, és azt mondták, nem jöhetnek ki a házukból, házanként egy ember jöhet ki kétnaponta egyszer, vagy hetente egyszer – akkor azt javasolnánk az embereknek, hogy legyen kéznél legalább 30 napra elég élelmük, hogy ha tényleg elrendelik a karantént, ami megtörténhet, akkor jobban ellen tudjanak állni, és átvészelni, mint azok, akik nem készültek fel rá. Azt javasoljuk, vásároljanak be olyasmiből, amiket amúgy is esznek. Legyen tele a kamrájuk. Ne vásároljanak olyasmit, amit soha nem ennének meg. Ha valaki nem eszik babot és rizst, az most ne vegyen babot és rizst, hanem azt, amit máskor is eszik. Legyen tele a mélyhűtő, és a kamra, álljunk készen erre. Mindenkinek a dédnagyszülei ezt mondanák, ezt tartanák megfontolt dolognak. Szóval sok mindent lehet tenni, és kell is. De legyünk tisztában azzal is, hogy soha nem tapasztaltunk még a pénzügyi rendszerben és a termelési ellátó rendszerben ekkora sokkot, mint most, és senki nem láthatja előre, hogy mi fog történni. Ezért indokolt egy kis óvatosság és megfontoltság.

És amint mondtad, 2020 márciusában vagyunk, és Powell, a FED elnöke bejelentette, hogy 500 bázis ponttal csökkentik a kamatlábakat, és erre mi történt, mit láttál?

Nos, az S&P egyik percben emelkedett 80 pontot, majd ezt rögtön el is vesztette, sőt még többet, és azóta is küszködik. Most először láttunk ilyet, hogy a FED kamatlábat csökkent, és ennek csak pár percig tart a hatása. Ez azt jelenti, de most komolyan, ha a kamatláb csökkenését hallod, és ez most csak szarkasztikus kérdés, de ha a FED fél százalékkal visszavágja a kamatlábat, akkor felveszed a telefont, rendelsz egy repülőjegyet, és elmész bulizni Disney Worldbe? Én nem hinném. Tehát a FED semmit nem ér el azzal, hogy csökkenti a kamatlábat. Már eddig is a legkönnyebb pénzügyi feltételek voltak életben, az autóvásárlási hitelek fél százalékon vagy alatta mentek. De az emberek most meghúzzák magukat, nagyon aggódnak a helyzet miatt, és a fogyasztói szokások radikálisan megváltoztak az elmúlt két hétben. És ez olyasmi, amit nem lehet orvosolni kicsit olcsóbb pénzzel. Szóval az embereknek erre fel kell készülniük, hogy a FED talán kifogyott a munícióból.

És azt mondod, hogy visszavágják a kamatlábat, de a termelési láncot nem tudják újra termelésre bírni, és az embereket hazaküldik a munkából, hogy maradjanak otthon, elkülönítve. Ez egyértelműen egy rendszerszintű összeomlást vetít előre. Ezért mondja azt dr. Chris Martenson, hogy legyen legalább 30 napi ellátmányunk. A másik, amit Chris javasol, és én is ezt teszem, ezért vagyunk dr. Nicole-lal olyan jó barátok, az, hogy legyenek barátaink, akikben megbízhatunk. Én bízom dr. Nicole-ban és a vőlegényében, dr. Radhában. Ládaszám vannak otthon antibiotikumok, ezek az örökkévalóságig kitartanak, van elég töltényem, van antibiotikumom, és tele van a kamrám élelemmel, és van aranyom és ezüstöm, és készpénzem a bankon kívül, és az autóimat tele tankolva tartom, mert ha… ha ez egy rendszerszintű probléma, akkor többről van szó itt, mint az egészségünkről. Dr. Nicole, te mit teszel, hogy felkészülj a rendszer lehetséges összeomlására, vagy a kihívásokra?

Elkezdtem én is fizikai aranyat és ezüstöt gyűjteni, ez olyasmi, amit tőled tanultam, Te ezt isten pénzének hívod, mert tudod, hogy ha infláció lesz, és a pénzünk veszít az értékéből, ez akkor is igazi pénz.

Mit értesz ezen pontosan? Van egy kifejezés, a „partnerkockázat”. Chris, elmagyaráznád, mit jelent a „partnerkockázat”?

Persze. Ha kiállítok neked egy csekket, akkor van egy csekked tőlem, ami egy vagyontárgy, de én vagyok a partner, ezért fennáll a kockázata, hogy esetleg fedezetlen csekket állítottam ki. Az egész pénzügyi rendszerünk át van itatva ilyen partnerségekkel, és az arany az egyetlen olyan tényleges fizikai vagyontárgy, amiben nincs semmi partnerkockázat.

A fizikai arany.

Abszolút, a fizikai arany. Ez a trükk, hogy nálad kell, hogy legyen. Nem valami aranykövetelés, amit valaki más őriz a számodra, vagy nem valami hajón tartod, amire rá van írva a neved. De ha tényleg a birtokodban van az arany, ha tényleg a kezedben tartod, akkor ezt pénznek hívjuk, és elkülönítjük a többi pénznemektől. Ez egy másféle dolog. A pénz az pénz, az arany viszont olyan pénz, ami sokáig tart.

Igen. Nekünk van, biztos helyen eldugva készpénzünk is arra az esetre, ha kitör a pánik, mert akkor nem fogunk tudni hozzáférni a bankhoz. Ez történt Izlandon, és Görögországban, és azt hiszem Olaszországban is. Ezért van a Gazdag Papa rádióadás, nem mintha szeretnénk, hogy ezek a dolgok megtörténjenek, csak hogy fel tudjunk rá készülni. Szóval Chris, végszóként, az Összeomlási pálya című könyvedben, amit mindenkinek ajánlok, mert leírod benne azt az élményt, ami hidegzuhanyként ért a 96-97-98-as ázsiai válság idején. De leírsz benne egy történetet arról is, hogy milyen gyorsan telik meg egy százezer emberrel teli futball vagy gladiátor stadion vízzel. Nekem ez nyitotta fel a szememet, amikor elolvastam a könyved, az Összeomlási pályát, össze tudnád ezt foglalni?

Persze. Azért van ez a példa, mert emberek vagyunk, és nem könnyen értjük meg az exponenciális növekedést, ugye. A lineáris dolgokat általában értjük, de az exponenciális… szóval itt egy gondolat-kísérlet, ami egy mágikus szemcseppel kezdődik. Az az őrület benne, hogy a szemcsepp percenként megduplázza magát. Egy cseppet a kezedbe nyomsz, egy perc múlva már két csepped van, újabb egy perc után már négy, és öt perc után már meg tudsz tölteni vele egy gyűszűt. Most tegyük fel, hogy elmegyünk egy stadionba, és mindenkit odabilincselek a lelátó legfelső sorának a székeihez, lehet bármilyen stadionban, ahol életedben jártál. Csak gondold végig. Vízzáróvá tesszük a stadiont, oda vagy bilincselve a legfelső sorban a székedhez, és én lemegyek a pálya közepére, és odacseppentek egy ilyen mágikus szemcseppet. Ez elkezd percenként megduplázódni, és a kérdés az, hogy mennyi időd van, hogy kiszabadulj a bilincsből. Nem számít milyen nagy a stadion, a válasz ötven perc. Csak ötven perced van, hogy megmenekülj. A felkavaró része a történetnek, hogy 45 perc után a stadion még 97%-ban üres lesz. 45 percig nem túl sok minden történik lent a vízzel, de az utolsó 5 percben a stadion teljesen megtelik. Ez az exponenciális, vagy geometrikus növekedés, és ez a vírus is exponenciálisan növekszik. Először egy esetünk van, aztán 2 – 4 – 8 és így tovább. Először esetekről van szó, aztán már gócokról, és végül bumm. Eddig minden érintett országban ezt láttuk, és most szerintem Amerikát is eléri.

Ezért van az, hogy amikor dr. Nicole-lal beszéltem, van az egészség, és van a vagyon. Azért van antibiotikumom, és azért megyek rendszeresen dr. Nicole-hoz C-vitamin kúrára, meg egyéb vitamin kúrára, és szedem a pirulákat. Azért fogyok, mert nem a súlyomra fókuszálok. Az egészségemre fókuszálok, ami nem ugyanaz, mint egy fogyókúra. Ő a legújabb és legjobb őssejt-eljárásokat alkalmazza, és a legújabb és legjobb orvosi áttöréseket, ami pénzbe kerül. De a másik, amit mondtam neki, hogy amikor aranyat és ezüstöt akarsz venni majd, már nem lesz elérhető. Igaz, Nicole?

Igen.

Szóval amikor beüt a pánik, az pontosan ahogy dr. Chris Martenson elmondta, az utolsó öt percben az emberek felébrednek, és akkor az arany, az ezüst és a készpénz befagynak.  Van ennek értelme?

Igen.

Ezért készülsz már most, és nem csak 5 perc múlva? Mit teszel?

Hogy párhuzamba állítsam ezt a koronavírussal, azt mondom az embereknek, hogy lehet, hogy végül el fogják kapni a koronavírust, de a korábban említettek közül a statisztikában hova akarnak inkább tartozni? Inkább az enyhébb esetek 80%-ába, vagy a súlyosabb esetek 15%-ába? Ezért kell proaktívnak lenni, és most lépéseket tenni. Ezalatt azt értem, hogy erősítsd meg az immunrendszeredet. Hogy ha meg is kapod, le tudd küzdeni.

Ezt mondja dr. Radha Gopalan, Nicole vőlegénye, a személyes orvosom is: legyél aktív, szedj vitaminokat, maradj egészséges. Ez a legjobb védekezés, ugye?

Úgy van.

Jó. Akkor köszönöm nektek. Köszönöm, dr. Chris Martenson, a könyvének címe Összeütközési pálya, olvassátok el. A cégének neve pedig Peak Prosperity. És dr. Nicole, néhány nap múlva találkozunk a következő vitamin kúrámon.

Nagyon köszi. Köszönöm.

Köszönet nektek. Nagyszerű műsor, nagyon informatív. Még egyszer köszönöm, hogy meghallgattatok, mindjárt jövünk vissza egy összegzésre a koronavírussal kapcsolatban, és hogy milyen hatása lehet az egészségi és anyagi helyzetünkre. Rögtön jövök.

Üdv újra, Robert Kiyosaki, a Gazdag Papa rádióadása ma a koronavírussal kapcsolatos jó hírekről és rossz hírekről szól.

Nem akarjuk, hogy áldozatul essetek, ezért tisztáztuk a tényeket szavahihető emberekkel – nem velem, mert én erről, meg a betegségekről semmit nem tudok. Az egyikük dr. Chris Martenson volt, aki patológiából és toxikológiából szerzett PhD-t, de miután a 2000-es válságban mindenét elvesztette, rájött, hogy pénzügyi kérdésekben addig mennyire átverték. Úgyhogy megszerezte az MBA végzettségét, és Adam Taggarttal, a partnerével – és Adam Kaliforniában él, miközben Chris Massachusettsben – megírták az Összeomlási pálya című könyvet, és megalapították a Peak Prosperity nevű céget, és úgy vagyunk egymással, mint a borsó a hüvelyben. A Gazdag Papa és a Peak Prosperity ugyanazt a dolgot mondja. Kicsit eltérnek a lépéseink, az üzeneteink, de azért nagyon hasonlóak. A másik dr. Nicole Srednicki, aki a személyes orvosom, ő és a vőlegénye dr. Radha Gopalan vigyáznak az egészségemre. Ezt mondja többe között Adam Taggart és Chris Martenson is, hogy legyen körülötted egy csapat. Jövő héten itt lesz velünk a csapatom néhány tagja, itt lesz Kenny McElroy, és talán Tom Wheelwright is, és arról beszélünk, hogy védjük meg magunkat pénzügyileg, mert nem tudom mennyire lesz komoly, még akkor is, ha nem a koronavírus miatt, de a világ gazdasága egy hajszálon függ, és közben annyi emberrel találkozom, aki fenn hordja az orrát, és közben gőze nincs arról, hogy mi folyik. Ezért van a Gazdag Papa rádióműsor, és a Peak Prosperity, és a többi.

Köszönöm dr. Nicole, hogy megosztod velem, amit mindig megosztasz. Ne írjatok neki az Ultra Healthy Human-nél, ha nincs pénzetek, és nincs biztosításotok, mert a munkája nagyon drága, egyszerűen azért, mert az alapanyagok nagyon drágák. Tagja az Amerikai Őssejt Akadémiának, és Az Amerikai Öregedés-elleni Akadémiának. Szóval amikor az emberek azt mondják, hogy a pénz nem számít… csak az egészségetek múlik rajta, ti idióták. Ez a Gazdag Papa műsor lényege. És köszönet dr. Chris Martensonnak és dr. Nicole Srednickinek, és most átadom a szót Sarah-nak, aki a főnököm ebben a szobában.

Mit szűrtél le a mai adásból, dr. Sarah?

Először is, apám nagyon büszke lenne rám, ha a dr. ott lenne a nevem előtt. De ez nem úgy alakult, ahogy ő remélte. Szóval mi volt a kulcs az adásban? Hogy védd meg magad. Méghozzá most. És bármivel állunk szemben, legyen a SARS, vagy bármi, meg kell védened magad, mert a pénz nem számít, ha már halott vagy. És a kulcs…

Tudom mi az, ami még rosszabb: hogy a pénz számít, amikor beteg vagy.

Igaz.

Ha nem engedheted meg magadnak, hogy beteg legyél.

Igen, ez jogos.

Az szörnyű.

Szóval a kulcs szerintem az, hogy védd meg magad. Moss kezet, töröld le a felületeket a nyilvános helyeken. Ahogy Nicole javasolta, a repülőgépen. Viselj maszkot. Bár még folyik a vita arról, hogy hordjunk-e maszkot, vagy ne, de tegyünk meg mindent, amivel megvédhetjük magunkat.

Most.

És végül, amit a piacokon látunk, hogy fel-le ugrálnak nap nap után, hétfőn rekord magasságot értünk el, és aztán

– rekord mélységet.

Igen, szóval fel-le ugrál. Tehát a kulcs, azt hiszem, hogy védjük meg az egészségünket, és meg kell védenünk a vagyonunkat is.

Helyes. És ha belegondolsz, mármint, ha igaz… tudod a barátom Jim Rogers írt egy könyvet, a Motoros Befektetőt, ő az egyik hősöm, a legokosabb ember, akit ismerek. Amikor a tőzsde alacsonyan állt, aranyat vett. Ezért is kérdeztem rá dr. Nicole-nál, mert arra buzdítom őt, hogy ne a pénzét tegye félre, hanem vegyen aranyat és ezüstöt. Isten pénzét. Azt mondta, nincs itt az ideje. Azt mondtam, pont ez a lényeg. Mert olyan alacsonyan áll.

És mint a legokosabb emberek, akiket ismerek, mint Jim Rogers, én is aranyat veszek most, mert olyan alacsonyan áll. Az emberek viszont csak várnak. És szerintem ez a probléma.

Szerintem azért várnak, mert azt gondolják, hogy mint a tőzsdén, megvárom a nagy bedőlést, és ez nem fog megtörténni az arannyal.

Nem tudhatod. Ez a probléma.

Nos, ahogy mindig mondod, az arany a fedezet, ha jön az összeomlás

… igen, szóval mindenkinek kéne, és erről beszéltünk az Y generáció pénze egyik epizódjában, hogy az ezüst most a legolcsóbb befektetési eszköz, amit venni tudunk. Akkor miért ne halmoznál fel belőle annyit, amennyit csak lehet? Szerintem.

Igen, és ha más híreket is megnézel, az összes barátom ugyanazt teszi. Annyi hamis pénz van forgalomban, 4 milliárd dollárt nyomtattak, vagy ilyesmi. Miközben az elérhető arany és ezüst mennyisége csökken. Miért csökken? Mert az olyanok, mint én, vagy Jim Rogers, felhalmozzák. Ez nem más, mint az antibiotikumok, a töltények, a vécépapír és az élelem felhalmozása. Érted, ugye?

Tegnap voltam a Costco-ban, és olyan volt, mintha holnap kifogynánk a vízből. Mindenki telerakta a bevásárlókocsiját vízzel, és súlyos pánik terjed mindenfelé. De hát a tőlünk telhető legjobbat kell tennünk, hogy megvédjük magunkat.

Mielőtt megtörténik. Emlékszel? Talán túl fiatal vagy, hogy emlékezz a Y2K-re.

Nem, akkor voltam 20 éves.

Akkor már elég idős vagy. Tudjátok, Sarah tudja rólam, hogy nem értek a számítógépekhez. És nem tudtam, mi ez a Y2K, nem értettem, miről beszélnek. De mivel nem tudtam, én is elmentem a Costco-ba. Béreltem egy raktárt, és azt teleraktam élelmiszerrel. Megvettem mindent, amit tudtam, konzerveket, vizet, mindent, és megtöltöttem a raktárt. 30 dollár volt a bérlés, és kb. ezret költöttem a kajára. És abban a pillanatban, ahogy a Y2K elmúlt, fogtam az összes élelmiszert, elvittem az élelmiszerbankba, és kaptam érte adóvisszatérítést. De fel voltam készülve. Azt hiszem, ez itt a fő üzenet, mert ez olyan, mint az arany és az ezüst, ezt mondogatom Nicole-nak is, hogy amint az emberek rájönnek, hogy szükségük van rá, már nem lesz elérhető. Ugyanúgy, mint a vécépapír és a maszkok. Nem elérhető.

Chris Martenson mondta is a műsorban, hogy nincs mindenki számára elegendő maszk Amerikában, és tegnap reggel hallgattam egy másik műsort, ahol azt mondták, a probléma a maszkokkal az, hogy a legtöbb ember nem is tudja helyesen használni. Pedig azt hinnéd, egyszerűen felrakod, de kívülről beszennyeződnek, és ezért gyakran el kell dobni, nem lehet újra hordani őket, és nem szabad az arcunkhoz nyúlni, mert az olyan… mint a vécépapír

Igen, de erre nem gondolnak az emberek, újra felteszik ugyanazt a maszkot, és bármilyen szennyeződés érte a külsejét, az az arcukra kerül.

Szerintem ezért mondta Chris is, hogy a tisztifőorvos most azt mondja, a maszkok nem védenek meg, és amint ő tudja is, nincs elég még az egészségügyi dolgozóknak sem. Ezért mondja a nyilvánosságnak, hogy ne hordják. Nem tudom, hogy ez igaz-e, vagy sem, de lehetségesnek hangzik.

Lehetséges.

Ne feledjétek, azért kértem meg Christ, hogy mondja el a stadionos példát, mert csak 50 percig tart. De a 45. percig még nem is látod a vizet. És aztán vége. Ezért ő a matekzseni, meg minden. Hölgyeim és uraim, ennyi volt a koronavírusról. De legyél áldozat, sem egészségileg, sem anyagilag. Köszönöm Sarah.

Köszönöm.

És köszönöm mindenkinek, hogy a Gazdag Papa rádióadását hallgatjátok. És még egyszer köszönet dr. Chris Martenson és dr. Nicole Srednicki.

 

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top