Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Írta: Les Brown
Olvasási idő: 7 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2008
Forrás: www.thewisdompost.com

Leslie Brown, vagy közismertebb nevén Les Brown, híres amerikai motivációs előadó, író, rádió DJ, volt televíziós műsorvezető és egykori politikus. Les szegény családból származik, és SZeFo-nak (Szellemi Fogyatékos) bélyegezték. Amikor iskolás volt, senki sem gondolta volna, hogy sikeres lesz az élete. Ma Les Brown világszerte elismert motivációs előadó, aki sok inspiráló előadást tartott multinacionális vállalatoknak, köztük az Avon-nak, a McDonald’s-nak, a Disney-nek, az AT&T-nek, az IBM-nek, a 3M-nek, az Amway-nek és még sorolhatnánk.

Tartalom

  •  1. Higgy magadban! 
  •  2. Vállalj 100% -os felelősséget az életedért! 
  •  3. Az elvártnál mindig többet teljesíts! 
  •  4. Adj bele mindent! 
  •  5. Hagyd figyelmen kívül az okoskodókat, a megmondó embereket! 
  •  6. Irányítsd saját magadat! 
  •  7. Menj tovább, haladj előre az utadon! 

Lesnek van egy híres mondása: „Nincs lehetetlen, minden lehetséges!”. A Toastmasters International 1992-ben Amerika top öt előadója közé választotta. Tehát hogyan sikerült Lesnek sztárrá válnia és megélnie az álmait minden kihívás és esély ellenére, ami ellene szólt?

Pontosan ezt fogod megtudni ebből a cikkből. Megtanulod a siker 7 legfontosabb szabályát, amelyet Les Brown élete során mindig betartott. Ha komolyan gondolod, hogy meg akarod élni a legmerészebb álmaidat, és sikeres életet akarsz élni, akkor Les Brown az embered, akitől tanulni tudsz.

1. Higgy magadban!

Az első és legfontosabb, amit tenned kell, hogy higgy magadban. Will Smith, a hollywoodi színész egyszer azt mondta: “Az első lépés, hogy győzd meg magad arról, hogy tudod (vagy, hogy meg tudod csinálni)”. Will-nek ebben teljesen igaza van. Annak ellenére, hogy szegénységben nőtt fel, a fiatal Les Brown soha nem adta fel az álmát, hogy házat vásároljon édesanyjának. Mindig is hitt abban, hogy nagy sikerek várnak rá az életben, és ezért lépett fiatalon a politikusi pályára. Ennél is fontosabb, hogy amikor az emberek azt mondták neki, hogy lehetetlen elérni azt, amire vágyik, akkor egyszerűen csak meggyőzte magát, hogy: „Minden lehetséges!” Les-nek nehéz gyerekkora volt. Még iskolás korában, az emberek szellemi fogyatékosnak titulálták, és gyenge képességű tanulónak tartották.

Egy nap tanára, LeRoy Washington mondott neki valamit, ami teljesen megváltoztatta az életét. Tanára azt mondta neki: “Ne hagyd, hogy valaki véleménye rólad a te valóságoddá váljon!” És ettől a pillanattól kezdve Les úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy mások véleménye határozza meg a jövőjét. Hinni kezdett magában, és azt mondogatta magának, hogy minden lehetséges.

Ez ahhoz vezetett, hogy egy teljesen más életet kezdett élni. Meghozta a saját döntéseit, és ezáltal folyamatosan haladt előre, hogy napról napra közelebb kerüljön álmai megvalósításához. Annak ellenére, hogy tudta, az út biztos nem lesz könnyű, a fiatal Les nem adta fel, és tovább dolgozott azon, amiben hitt és tudta, hogy képes elérni.

Ugyanezt kell tenned, ha kiemelkedő eredményeket szeretnél elérni az életedben. A körülményeid és az aktuális helyzeted, nem határozhatják meg a jövődet, hacsak te nem engeded meg nekik. Tehát dönts amellett, hogy hiszel magadban, és soha ne hagyd, hogy mások véleménye meghatározza a jövődet.

Gondolj bele, vegyük pl. hogy nem voltál túl jó tanuló az iskolában, és valaki azt javasolta neked, hogy dolgozz a postán. Te hallgattál rá és belementél, akkor a jövődet más határozta meg, nem te saját magad. Gyakran fordul elő, hogy az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy a véleményük hasznos és elengedhetetlenül fontos számunkra, de valójában nem segít minket abban, hogy kiaknázzuk a lehetőségeinket. Így mostantól kezdve higgy magadban, és válaszd azt az életet, amit a saját feltételeid és szabályaid szerint élsz.

2. Vállalj 100% -os felelősséget az életedért!

A siker másik fontos titka, melyet Les Brown megosztott velünk, hogy 100% -ban felelősséget kell vállalnunk az életünkért. Ha meg akarod változtatni az életedet, akkor teljes felelősséget kell vállalnod érte, és sose hibáztass másokat vagy keress kifogásokat.

Jack Canfield, a “Erőleves a léleknek” című bestseller könyvsorozat írója szerint a siker csak akkor jöhet el hozzád, amikor te irányítod az életedet. Amikor teljes felelősséget vállalsz, az azt jelenti, hogy te irányítod és te vagy a felelős az életedért, nem más emberek vagy bármilyen más esemény.

Például, amikor vállalkozást indítasz, és az üzleted nem tart semerre, akkor teljes felelősséget kell vállalnod, hogy változtatni tudj. Ha úgy döntesz, hogy inkább a gazdaságot hibáztatod azért, mert a piac lassú, akkor nem fogsz tudni előrébb jutni. Vagy akkor sem, ha az alkalmazottaidat hibáztatod, mondván nem dolgoznak elég keményen. Amikor másokra teszed át a felelősséget, akkor ezzel egyúttal az irányítás és a változás hatalmáról is lemondasz.

Másrészt viszont, amikor teljes felelősséget vállalsz, és elismered, hogy a te döntéseid és a cselekedeteid okozták, hogy vállalkozásod ide jutott, akkor tudsz változtatni. Különböző dolgokat tehetsz, például piacra dobhatsz új termékeket, vagy jobb marketing kampányba kezdhetsz. Ez azért van, mert te vagy a felelős a cégedért, és ezáltal tudatosítani tudod magadban, hogy te vagy a felelős az eredményességéért is. Ezzel a hozzáállással tehetsz valamit a változtatásért.

Ezért fontos, hogy teljes felelősséget vállalj az életedért. Ne feledd, hogy nem változtathatsz meg eseményeket vagy körülményeket, de mindig megváltoztathatod a hozzáállásodat, hogy más eredményt érhess el.

3. Az elvártnál mindig többet teljesíts!

Les Brown minden szemináriumán elmondja, hogy az első számú feladatod az, hogy meghökkentsd az ügyfeleidet és az elvártnál többet teljesíts. Mindig többet és többet kell teljesítened. Ha éppen csak az elvárásoknak megfelelően cselekszel, hamarosan kiszorulsz a piacról a folyamatosan növekvő verseny miatt. 

Függetlenül attól, hogy saját vállalkozást irányítasz, vagy valakinek dolgozol, folyamatosan emelned kell a munkád színvonalát, és folyamatosan jobban és jobban kell dolgoznod, ami meghaladja az elvárásokat. Amikor főnököd azt tűzi ki, hogy péntekig bonyolíts le tíz ügyféllel találkozót, akkor gyorsan szervezd le őket és több, mint tíz találkozód legyen meg még péntek előtt. Akár értékesítő vagy, akár a saját vállalkozásodat irányítod, dolgozz azon, hogy minél több értéket teremts és lepd meg az ügyfeleidet.

Ha csak átlagosan teljesítesz, akkor bele fogsz olvadni a tömegbe. Nálad fiatalabbak, energikusabbak jönnek a piacra, és jobb, újabb, korszerűbb szolgáltatást nyújtanak, mint te. Előnyhöz jutnak és kiszorítanak a piacról, megmutatják merre van a kijárat. Ezért kell folyamatosan fejlesztened a készségeidet, ismereteidet, és mindig megújulnod, figyelned a lehetséges módokat, hogy az általad nyújtott szolgáltatások minőségén javítani tudj.

4. Adj bele mindent!

Légy őszinte, mindent beleadsz abba, amivel most, és az életedben foglalkozol? A legtöbb ember nem valósítja meg az álmait, mert nem hozzák ki a legjobbat az életükből. Visszafogják a vágyaikat és túl sok időt töltenek azzal, hogy olyan dolgok miatt aggódnak, amelyek meg sem fognak történni. Attól félnek, hogy mi lesz, ha cselekszenek, és kudarcot vallanak, és attól is tartanak, hogy ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, soha nem érik el a céljaikat.

Ne fogd vissza magad. Ha komolyan gondolod, hogy megvalósítod az álmaidat, és sikeres leszel, mindent meg kell tenned azért, hogy a lehető legjobbat hozd ki magadból. Mindent meg kell tenned azért, hogy elérd a céljaidat. Az út nehéz lesz és rengeteg kihívással kell szembenézned, de soha ne engedd, hogy a kudarcok megfékezzenek téged.

Előbb – utóbb elérjük azt, amit el kell érnünk, de gyakran halogatunk olyan dolgokat, amelyeket muszáj hozzá megtennünk. Ezért tedd kötelezővé magadnak a céljaid elérését. Amikor valamire kötelezed magadat, mindent meg fogsz tenni annak elérése érdekében. Ha van miérted, lesz rá módod is.

Amikor Les Brown elindította a vállalkozását, az irodájában kellett laknia, ott aludt és fürdött. A biztonsági őrök még meg is kérték, hogy ne aludjon az irodájában, hiszen az nem az otthona. Nehéz anyagi helyzetben volt, adósságai voltak, és felhalmozott kifizetetlen számlái, amelyek kiegyenlítésre vártak. Szerinted Les meghátrált és feladta az álmait? Nem…meg se fordult a fejében. Továbbra is keményen dolgozott, és minden nap közelebb került az álmaihoz. Elkötelezett volt amellett, hogy a lehető legjobbat hozza ki önmagából, és beindítsa a dolgokat. És ezért élheti meg manapság az álmait.

5. Hagyd figyelmen kívül az okoskodókat, a megmondó embereket!

Mindig lesznek olyan emberek, akik ellentmondanak neked, olyanok, akik nem hisznek abban, hogy lehetséges, amit meg akarsz tenni. De te csak győzd meg magadat arról, hogy hinned kell az álmaidban, és hagyd figyelmen kívül az okoskodókat, a megmondó embereket.

Amikor Les Brown ki akarta próbálni magát a politikában, sokan mondták neki, hogy ez nem lehetséges, és senki sem fog rá szavazni. Annak ellenére, hogy mit mondtak neki az emberek, folytatta az útját, majd az Ohiói Képviselőházban indult a választásokon, és nyert. Amit mások mondanak rólad, az cseppet sem olyan fontos, mint amit te gondolsz magadról.

Miután abbahagyta politikai karrierjét, Les úgy döntött, hogy DJ-ként fog dolgozni a rádióban. Ismételten azt mondták neki az emberek, hogy nem rendelkezik megfelelő képesítéssel ahhoz, hogy DJ-ként dolgozhasson, de ő megállíthatatlan volt. Annak ellenére, hogy elutasította az ottani vezetőség, ő  csak újra és újra belátogatott ugyanarra a rádióállomásra.

Tehát a fiatal Les bejárt a rádióhoz, és megfigyelte, hogy dolgoznak a rádió DJ-k. Kiment nekik ebédért, és néha tett pár szívességet nekik. Egy napon az egyik DJ részeg és önkívületi állapotban volt, mikor fel kellett volna lépnie, és Les-en kívül senki nem volt a közelben. Kihasználta hát az alkalmat és átvette keverőpultot, így lett DJ. Az eset után felvették főállású DJ-nek.

Amint láthatod, hinned kell az álmaidban, folytatnod kell a kitartó munkát értük, és figyelmen kívül kell hagynod, hogy ki mit mond vagy tanácsol. Csakúgy, mint ahogy Les Brown is tette, mikor nem adta fel és keményen dolgozott az álmaiért, még akkor is, amikor az emberek azt mondták neki, hogy ezt lehetetlen elérni.

6. Irányítsd saját magadat!

A legnagyobb kihívások és akadályok gyakran belülről fakadnak, hisz te vagy önmagad legnagyobb ellensége. Gyakran te vagy az, aki megakadályozod saját magadat abban, hogy meghozd a kellő döntést és cselekedj végre. A tudatalattid akadályoz meg abban, hogy tovább tudj lépni. Tanuld meg tehát irányítani saját magadat, és győzd meg magad arról, hogy ez lehetséges és meg tudod csinálni.

Rengeteg alkalommal akarod majd meggyőzni saját magadat arról, hogy hagyd abba vagy ne tedd, mert túl kemény, túl nehéz, nincs rá időd, vagy a verseny túl kemény és így tovább. Sose foglalkozz ezekkel a kifogásokkal, inkább gondolj valami pozitívra ehelyett. Ebből jött Les Brown híres inspiráló idézete is: „(Minden) Lehetséges!”

Az igazán sikeres emberek értik meg az önerő és önhit erősítésének fontosságát. Minden nap kívülről és belülről jövő negatív impulzusok érnek és negatív gondolatokkal bombáznak. És ha nem tanulod meg, hogyan kell kezelni ezeket, akkor lehúznak, és megnyomorítják az életedet.

Les Brown azt mondja: “Ki kell állnod magadért!”, ez azt jelenti, hogy minden egyes nap pozitív gondolatokkal kell erősítened önmagadat. Amikor fáradtnak, kimerültnek érzed magad, és szeretnél kiszállni, győzd meg magadat, hogy hagyd ezt abba és inkább haladj tovább előre az utadon. A rendkívüli emberek úgy döntenek, hogy küzdenek az álmaikért még akkor is, ha épp nem fűlik hozzá a foguk. A siker nem abban rejlik, hogy kényelmes vagy könnyű dolgokat teszünk, hanem éppen a nehéz dolgok megtételében, ahol a legtöbb ember már úgy dönt, hogy nem csinálja tovább.

7. Menj tovább, haladj előre az utadon!

Végül, a következő pont, hogy tovább kell menned az utadon. Kétségeid támadhatnak álmaiddal és önmagaddal kapcsolatban, de bármit is teszel, ne hagyd abba az álmaid felé való törekvést. Csak menj tovább, mert a kudarcok és hibák nem azért vannak, hogy magaddal vidd őket, hanem azért, hogy túllépj rajtuk.

Még akkor is, ha minden komornak tűnik, higgy benne továbbra is, és ne add fel a reményt. Amikor Les Brown DJ akart lenni, de fogalma se volt, hogyan tudna bekerülni, a tanára azt mondta neki, hogy készüljön fel az adódó lehetőségre. Tanára, Washington úr azt javasolta neki, hogy gyakorolja minden nap, hogy mit csinál egy DJ, és hozzátette: “Jobb, ha felkészülünk egy lehetőségre, és az nem adatik meg, mint hogy adódjon egy kihagyhatatlan lehetőségünk, és ne legyünk rá felkészülve.”

És Les Brown pontosan ezt tette. Minden egyes nap készült arra, hogy egyszer DJ lesz belőle, és a szobájában gyakorolta a szövegeket. Végül megkapta a lehetőséget, és felvették DJ-nek. Neked is ezt kell tenned. Mindennap folytatnod kell a gyakorlást, a felkészülést és a céljaid és az álmaid felé való haladást és törekvést.

Ez a siker 7 titka Les Brown receptje szerint. Kemény és fontos elvek, amelyeket bárki személyre szabhat és örökre beépíthet az életébe. Ne felejtsd el, hogy ha sikeres életet szeretnél élni, akkor mindig hinned kell az önmagadban, teljes felelősséget kell vállalnod, figyelmen kívül kell hagynod az okoskodókat, a megmondó embereket, meg kell tanulnod erősíteni önmagadat, és minden nap törekedned kell arra, hogy elérd az álmaidat.

 

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top