Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 5 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2014. november 20.
Forrás: www.richdad.com

A három kulcs kérdés a befektetési stratégia kidolgozásához

A világ körül tett utazásaim és előadásaim során az egyik legösztönzőbb dolog az volt, hogy több ezer olyan nővel találkoztam, akik készen álltak megtenni az első lépést a befektetések világában.

Számomra izgalmas belegondolni abba, hogy a pénz és a befektetések világa miként alakul át a férfi uralomból olyanná, amiből a nők is részesedni akarnak.Elégedettséggel tölt el az a tudat, hogy segíthettem, a nők pénzügyi jövőjük feletti irányításának átvételében.

Azonban az az egyik meglátásom, hogy a nők hajlamosak túlgondolni a dolgokat. Amikor eljön az ideje, hogy elkészítsük a befektetési tervet, sokkal bonyolultabbá tudjuk tenni – mi nők – a kelleténél. Ez teljesen normális. Valahányszor valami új és számunkra félelmetes dolog előtt állunk, megpróbálunk mindent kontrollálni – hogy meglegyen a biztonságérzetünk – ahelyett, hogy egyszerűen csak a biztos tudásunk alapján haladnánk előre.

Tehát most adnék a nőknek három egyszerű kérdést – amelyeket tegyenek fel maguknak – és ezek majd segíteni fognak elindulni a befektetés-tervezés útján. Ha felteszed magadnak ezt a három kérdést, fényévekkel előrébb jársz majd a többi befektetőnél.

1. Mi lesz az elsődleges befektetési eszközöm?

Megtanultam, amikor befektetés tervezéséről van szó, sikeresebb vagyok, ha az időm és energiám nagy részét egy típusú befektetésre fordítom. A befektetések négy fő típusa: az ingatlan, a papír alapú befektetések, a vállalkozások és a nyersanyagok. Nézzük meg őket egyenként:

Vállalkozás

Vállalkozás alapítását fontolgatod?
Akkor kezdésképpen finanszírozhatod saját pénzből, magánszemélyektől gyűjtött tőkéből, vagy egy hagyományos hitelezőtől felvett kölcsönből.

Természetesen a befektetett pénz célja (függetlenül attól, hogy honnan származik) a befektetés megtérülése (befektetés megtérülése angol mozaikszó: ROI – Return On Investment). A befektetések megtérülése /hozama hozzád, a vállalkozásodhoz, valamint a befektetőidhez és/vagy hiteleződhöz kerülni vissza.

De dönthetsz úgy is, hogy mások vállalkozásába fektetsz be. Tegyük fel, hogy egy barátod a saját üzleti ötletéhez keres meg egy befektetési lehetőséggel, vagy ad egy jó befektetési tippet, valaki más vállalkozásában. Miután megfelelően utánajártál a projektnek, a vállalkozásnak, a partnereinek, a pénzügyeknek és a vezetőségnek – talán úgy döntesz, hogy befektetsz ebbe a magánvállalkozásba vagy vállalatba. Gratulálok! Üzleti befektető lettél!

Ingatlan

Valószínűleg már tudod, hogy ez a kedvenc befektetési osztályom.

Az ingatlan befektetésnek két fő oka van: a kiadott ingatlanokból származó készpénzforgalom és az ingatlanok vásárlásából – eladásából (továbbadásából) származó tőkenyereség.

Elsősorban kiadható ingatlanokba fektetek be, mert a készpénzforgalom (cash flow) teremtette meg a pénzügyi függetlenségemet. El kell döntened, hogy melyik modell legmegfelelőbb a pénzügyi céljaid és az életstílusod eléréséhez. Nézzük meg, hogy az ingatlanbefektetéseknek milyen sokféle formája és mérete lehetséges: egylakásos családi ház, ikerház, sorház vagy többgenerációs ingatlan, társasházak, irodaházak, kiskereskedelmi üzletek és bevásárlóközpontok, valamint ipari ingatlanok, mint például raktárak, szállodák, lakóautó parkok. Ha ezek érdekesek számodra, ne hagyd ki ezt a három tippet, hogy hogyan kezdd el kicsiben az ingatlan befektetést. (eredeti cikk)

Ahogy a vállalkozás indításakor, itt is vannak lehetőségeid az ingatlanbefektetések finanszírozására. Olvasd el ezt a hat módot, hogy hogyan teremtsd elő a befektetésekhez szükséges pénzt. (eredeti cikk) 

Papír alapú befektetések

A részvényektől a kötvényeken át a befektetési alapok és magánnyugdíj befektetési tervekig – a papír alapú eszközök jellemzően tőkenyereséget eredményező befektetések (szemben a készpénzforgalmat generálókkal). Befektethetsz különböző részvényopciókba, tőzsdei határidős ügyletekbe, devizába, REIT-ekbe (ingatlanbefektetési alapok) és EFT-be is (tőzsdén megjelenő alapok). Amint elsajátítod a papír alapú befektetések nyelvét, azonnal beleugorhatsz a befektetés világába.

Nyeresanyagok

Az utolsó eszközosztály a nyersanyagok 

  • fémek, például az arany, az ezüst, és a réz;
  • élelmiszerek, például gabonafélék, kukorica, kávé, cukor; 
  • nyersanyagok, mint például az olaj, üzemanyagok, és a pamut.

Jellemzően a kereslet és a kínálat alakítja az árat. Például: ha az évben rekordmennyiségű kukorica termett, akkor az árak alacsonyan lesznek, mivel magas a kínálat. Ha viszont az aszály és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a kukoricából hiány van, akkor a kukorica ára magas lesz. Olyan árucikkeket, mint az arany és az ezüst, helyi nemesfém-kereskedőknél tudsz vásárolni. A papír alapú befektetési eszközökhöz hasonlóan általában az árucikkek is tőkenyereséget (vagy veszteséget) eredményeznek a folyamatos készpénzáramlás helyett.

2. Milyen a legjobb befektetési terv?

Minden fent említett befektetési osztályon belül befektetési típusok sokasága létezik még, amelyekről tanulhatnál.

Például ha részvényekbe fektetsz be, milyen típusú részvényekre fogsz fókuszálni? Miben leszel igazán profi? 

Például az én részemről, ha technológiai részvényekbe szállnék be, csúfos kudarcot vallanék, mert szinte semmit nem tudok a műszaki tudományokról. Ha a részvények felé venném az irányt, akkor valószínűleg az ingatlan részvényekre fókuszálnék, mivel számomra ez a legizgalmasabb iparág.

De, ha az ingatlant választottad befektetési területnek, ott vannak a családi házak, társasházak, irodaházak, bevásárlóközpontok és még sokkal több, mint amire koncentrálni tudsz.

Amikor az emberek megkérdezik tőlem, hogy  “Mi a legjobb befektetési terv?”, mindig azt mondom nekik, hogy egyszerűen csak válasszanak ki egy olyan dolgot, amiben profik lehetnek, és fordítsák a figyelmüket arra. Ha már otthonosan mozogsz benne, akkor válaszd ki a következő területet. Tehát az legyen a közvetlen cél, hogy a különböző befektetési osztályok tanulmányozása után megtaláld azt, amelyik a legjobban érdekel, és belátható időn belül tegyél bele szenvedélyt és energiát. Elég sok szakkifejezést kell megtanulni és sok iparágazati részlettel kell megismerkedni, mielőtt akcióba lépsz és beleugrasz a napi/negyedéves/éves feladatokba, amelyekre oda kell figyelni a hosszú távú siker érdekében.

3. Mennyi időm van a célom megvalósítására?

Egy lovat kiválasztani egy dolog – de pénzbeli fogadást tenni rá teljesen más. A célok meghatározása, és az elérésükhöz szükséges határidő megszabása segíti a beruházásod megtervezésének folyamatában.

Elvégre a vállalkozóvá válás egyik legnagyobb akadálya a félelem. A félelem áll az utadban, ha azt veszed észre, hogy csak keresed és keresed a megfelelő lehetőséget, de egyszerűen nem találod a tökéletes üzletet. A kockázat elkerülése miatt folyamatosan elemzéseket, kutatásokat végzel (ezt a viselkedést általában analízis paralízisnek nevezik). Amikor ez történik, annak legtöbbször az a vége, hogy nem teszel semmit. Ne engedd, hogy a félelem, vagy a tökéletességre való törekvés megbénítson. 

Lesznek útközben sikereid és kudarcaid is. Félelmetesnek tűnhetnek a kudarcok, de igazából szükség van rájuk. Ha sosem hibázol, valószínűleg nem vállalsz elég kockázatot. Gyakran előfordul az üzleti életben (és a magánéletben is), hogy a kudarcot is el kell fogadni, mert abból lehet a legtöbbet tanulni. 

Ezt ugyanolyan jól tudom, mint bármely más üzletember – nekem is volt részem a kínos és szívbemarkoló csalódásokban: pénztelenség, otthontalanság, bírósági perek, rossz üzleti partnerek, emberek, akik loptak tőlem, hibák, amelyek dollármilliókba kerültek. És a nyilvános megaláztatásokat se felejtsük ki, amellyel némelyik együttjárt. De tudod mit? Még mindig itt vagyok! Valahányszor szembenézek a kudarccal, emlékeztetem magam: “Egyszer ez is elmúlik.” És mindig így is van

Véleményem szerint az egyetlen valódi kudarc az lenne, ha nem tudnék egyet hátralépni ilyenkor és feltenni azt a kérdést magamnak, hogy: “Mit kell megtanulnom ebből a leckéből?” A válasz nem mindig egyértelmű, ezért adj egy kis időt magadnak, hogy teljesen megértsd a szituációt – ha nem teszed, újra és újra ugyanazt a hibát fogod elkövetni. 

És mindeközben folytasd a tanulást, képezd magad, és haladj előre a beruházási terved következő szintjére. Csak annyit kell tenned, hogy elkezded. Ez tényleg ennyire egyszerű!

Utoljára frissítve: 2019 november 1.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top