Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 6 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2019. Január 17.
Forrás: www.richdad.com

Minden női befektető figyelmébe: Ne hagyjátok, hogy ez a hétbetűs szó visszatartson a pénzügyi függetlenség elérésétől!

Ez a kedvenc hónapom az évben: A Nemzeti Pénzügyi Műveltség Hónapja, azaz a Pénzhónap. 2004-ben indult útjára és annak érdekében hozták létre az Egyesült Államokban, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a pénzügyi oktatás, fejlesztés fontosságára és a személyes pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek hiányának súlyos következményeire.

A törvényjavaslat kimondja, hogy „az elnök kiáltványt tesz közzé, amelyben felszólítja a szövetségi kormányt, államokat, régiókat, iskolákat, nonprofit szervezeteket, vállalkozásokat, egyéb szervezeteket és az Egyesült Államok népét, hogy ehhez kapcsolódó programokat és tevékenységeket szervezzenek a hónapban”.

 A blogbejegyzéseimben egész áprilisban a pénzügyi intelligenciára fogok fókuszálni. Kezdjük is el egy, a szívemhez közelálló és kedves témával: a félelemmel. Hogyan is kapcsolódik ez a pénzügyi műveltséghez? Nézzük meg.

A félelem eszköz vagy kötelezettség?

Mindegy, hogy a magasságtól félsz, vagy egy nyilvános beszéd megtartásától rettegsz, mindannyian éltünk már át félelmet valamikor az életünk során. Talán megakadályozta, hogy kipróbáld milyen szórakoztató dolog átcsúszni egy drótkötélpályán a kalandparkban vagy bungee jumpingolni, vagy visszatartott egy olyan prezentáció megtartásától, ami előrelépést vagy új üzletet hozott volna neked. Ami pedig a pénzügyeket illeti – különösen a nők befektetéseit -, a félelem valóban hatással lehet döntéshozatali képességeinkre.

Sok első befektető kér tőlem tippeket a félelmük legyőzéséhez. És szerinted mit mondok nekik? Teljesen normális, hogy halálra rémülünk, amikor eljön az ideje az első befektetési ingatlanunk megvásárlásának vagy annak, hogy befektessünk az első vállalkozásba. Minden alkalom ijesztő, amikor a nehezen megkeresett pénzedet befekteted!

 De vajon a félelem eszköz vagy kötelezettség? Vizsgáljuk meg mindkét aspektusát ennek a zavarba ejtő érzésnek.

A félelem jó oldala

A félelem okkal létezik bennünk – figyelmeztet minket a lehetséges életveszélyes helyzetekre, mint például, amikor furcsa zajt hallunk késő este vagy egyedül sétálunk egy kevésbé biztonságos környéken. A félelem akár meg is mentheti az életünket, mert jobban figyelünk a részletekre és óvatosabbak vagyunk. A félelem arra is ösztönözhet minket, hogy vessünk még egy pillantást a számokra, annál a befektetési ingatlannál, vagy kapcsoljuk be azt a TV-riportot, amely kifejezetten arról az iparágról szól, ahol most vettünk részvényeket. Épp ezért, egy kis félelem segíthet elkerülni a költséges hibákat. Egy bizonyos mértékű félelem jó szolgálatot tehet nekünk az életben.

A félelem rossz oldala

Ha nem vigyázol, megismerheted a félelem pusztító oldalát is. Szétfoszlathatja az álmaidat, a lehetőségeidet, a személyes növekedésedet, a szenvedélyességedet és képességedet arra, hogy az életedet a legteljesebben élhesd. A félelem veszélyes arca az, amelyik megbénít minket. Amikor mozgásképtelenné válunk és teljesen lefagyunk. Ilyenkor automatikusan, gondolkodás nélkül „nem-et” mondunk a lehetőségre. A félelem miatt túlságosan könnyen fel tudjuk sorolni azokat az okokat, amiért a befektetés rossz, kockázatos és értelmetlen vállalkozás lenne. A félelem kifogás is lehet, amely visszafog attól, hogy valami ismeretlen dolgot tegyél vagy valami olyat, ami a komfortzónádon kívül esik. Amikor a hibáktól, a pénz elvesztésétől, a kínos helyzetektől vagy a személyes csalódástól való félelmed kerekedik felül, akkor te vesztettél.

4 ok, amiért minden nőnek karöltve kell járnia a félelemmel

Mikor fogadtad be utoljára a félelmet? Végül még jól is jártál? A legtöbb nő mindent elkövet azért, hogy elkerülje azokat a dolgokat, amelyeket ijesztőnek tart. A félelem összességében egy nagyon kényelmetlen dolog. Nem hibáztatom azokat, akik el akarják kerülni!

De vajon jó dolog elkerülni a félelmet?

A “Harvard Gazette” -nek adott interjújában Susan Hunt Stevens, a WeSpire társalapítója és vezérigazgatója, bölcs tanácsokkal látta el a női vállalkozókat: “Szokj csak hozzá a félelemhez. A félelem folyamatosan jelen van. De ez valahol nagyon szórakoztató is, hiszen a félelem jelenléte egyben motivál is téged.”

Ez a bölcsesség nemcsak a vállalkozóknak szól, hanem minden nőnek, aki fejlődni, növekedni akar az életben.

Mindig hittem abban, hogy amikor nagy, életre szóló döntések előtt állunk, de van bennünk félelem ezekkel kapcsolatban, akkor valamilyen hihetetlen dolog vár ránk. Életünk azon szakaszai, amikor a legjobban fejlődünk és a legtöbbet érjük el, egyben azok az időszakok is, amikor a legjobban félünk. Amint legyőzzük ezt a félelmet, megízlelhetjük a győzelem édes ízét vagy levonhatjuk a felbecsülhetetlen értékű tanulságokat a kudarcunkból.

Szerintem a félelem négy fő funkciót tölt be a nők sikerhez vezető útján:

1. A félelemmel karöltve fejlődünk mi is

A félelem lehet a legnagyobb kincsünk. Valahányszor megjelenik benned a félelem, legyél tisztában azzal, hogy ez nem életveszélyes sőt, azt jelenti, hogy lehetőséged van a fejlődésre és a látóköröd bővítésére. Valójában, ahogy már korábban is említettem, gyakran az ilyen jellegű izgalmas helyzetekben fejlődünk a legjobban. És amikor véghez viszed a folyamatot, az hihetetlenül felszabadító, boldogító érzés! Nem ugyanaz a személy leszel, mint előtte voltál. Ahelyett, hogy rettegnél a félelemtől, inkább nézz szembe vele, és tudd, hogy felfedezheted a fejlődés következő szintjét – ha úgy döntesz, hogy megragadod a lehetőséget!

Talán Ralph Waldo Emerson fogalmazta meg a legjobban: „Az, aki nem győzi le nap, mint nap a félelmeit, nem ismeri meg az élet titkát.”

2. A félelem döntésre késztet

Mivel a félelem kényelmetlen érzés, senki sem akarja sokáig érezni. Amikor félelmet érzel, tudod, hogy döntést kell hoznod. Vagy előnyt kovácsolsz a félelmedből és ezáltal jobban teljesítesz, mint amiről valaha álmodtál, vagy visszalépsz és a kényelmes életedet választod. Mindkét esetben döntésre kényszerít a félelemérzeted.

Jó hírem van számodra, ha megérted a félelem működését, akkor hatalmad lesz felette. Amikor tudod, hogy döntened kell, és rájössz, hogy a  döntésedet nem a félelem irányítja, hanem a te kezedben van, legyőzheted a félelmedet és felfedezheted, hogy azután mi vár rád.

3. A félelem hatására előrébb juthatsz, mint gondoltad volna

Természetünknél fogva kényelmes teremtmények vagyunk. “Járt utat járatlanért”, a mondás arra utal, ahogy az őzek ugyanazon az útvonalon járnak az erdőtől az ívóvízig újra és újra, és évek alatt bejáratják az odavezető utat. Sosem választanak másikat, mert ez az útvonal bevált nekik. De amint úgy érzik, hogy az útvonal nem biztonságos, akkor újat keresnek. 

Épp úgy, mint az őzekkel, gyakran velünk is előfordul, hogy mindig a biztosat és biztonságosat választjuk, aztán benne is maradunk. Amikor ez történik, akkor már nem fogunk tudni változni sem fejlődni. Inkább csak visszafejlődünk.

Ha többre akarsz jutni, előrébb, mint ahol most vagy, kell egy kis félelem, ami segít felkavarni az állóvizet és új útra terelni a dolgokat. Ennek köszönhetően sok izgalom vár rád – ha képes vagy befogadni.

És mi ebben a legjobb? Minél tovább fejlődsz, annál szélesebb lesz a látóköröd, és annál kisebb az esélye, hogy visszatérsz a régi szokásaidhoz!

4. A félelem éltet

Thea Jourdan, a “Netdoctor” -nak írt cikkében, megemlít néhányat a félelem előnyei közül: “A félelem valójában mély fiziológiai hatással van a testre, amely azért alakult ki, hogy segítsen bennünket az “üss vagy fuss” szituációkban.”

A cikk a továbbiakban Dr. Louise Selbyt idézi, a háziorvost, aki Guildfordban praktizál: „Az első néhány másodpercben az adrenalinszint felszökik – ez fokozott éberségi állapothoz vezet, és az izmok előkészülnek az azonnali cselekvésre. A szívverés felgyorsul és a légzés sebessége fokozódik. Amint a félelem csökken, helyébe a legyőzhetetlenség és az eufória érzése lép, ami függőséget okozhat.

Megfelelő körülmények között a félelem hatására élettel telinek érzed magad jobban, mint valaha – főleg, ha legyőzöd a félelmedet és ezáltal megnő az önbizalmad és az önmagadba vetett hited! A félelmed legyőzését követő beteljesülés érzése pótolhatatlan, és emiatt még inkább készen állsz majd a következő kihívásodra.

Hogyan győzzük le a befektetéstől való félelmünket?

(Magyar Gazdag Papa Klub kiegészítés: A cikkben hivatkozott webinárium angol nyelven elérhető. Magyar Gazdag Papa Klubként az alábbi linkeket javasoljuk neked: Tudásbázis).

Ha befektetésekről van szó, akkor gyakran evezünk ismeretlen vizekre. Sokunknak ez olyasmi, amit még sosem csináltunk – nincs tapasztalatunk benne és nincsenek válaszok a kérdéseinkre, így nem csoda, ha bennünk van a félsz.

A félelmünk enyhítésének egyik legegyszerűbb módja, ha tanulunk és tapasztalunk. Minél többet tanulsz és tudsz egy adott befektetésről, annál magabiztosabban tudsz dönteni. Minél több befektetésed van, annál nagyobb lesz az önbizalmad és annál jobban értesz majd a témához. Ezért a félelem egyre kisebb szerepet fog játszani minden egyes befektetésednél.

Azt javaslom, hogy amikor készen állsz arra, hogy megtanuld, hogyan válj anyagilag függetlenné, kezdetnek olvasd el a Gazdag nő és a Felemelkedés ideje című könyveimet.

Ha készen állsz arra, hogy leküzd a félelmeidet az ingatlanbefektetéssel kapcsolatban, akkor van egy remek lehetőségünk számodra.

Robert és én, az egyik ingatlanpartnerünk közreműködésével megalkottuk a Rich Dad Education-t, amely egy ingyenes Webinárium az ingatlanbefektetésekről.

Ezekre számíthatsz az élő, interaktív Webinárium során: 

  • Felfedezheted, hol találhatóak a környékeden a legjobb befektetési lehetőséget jelentő területek
  • Leleplezzük, hogy termelhetsz pénzt, a vagyonteremtés három típusát alkalmazva
  • Meghatározzuk, milyen módon készíthetsz befektetési tervet, hogy biztos jövőt teremthess
  • Megismertetünk olyan vezetői stratégiákkal, melyek nélkülözhetetlenek a jól jövedelmező ingatlanügyletekhez, segítenek finanszírozási megoldásokban és abban is, hogy sikerrel zárd ezeket az ügyleteket
  • Így megtudhatod, hogy érd el a fő célt, a passzív jövedelmet több forrásból
  • Fejlesztheted a gondolkodásmódod, hogy ugyanazt a sikeres, győztes látásmódot sajátíthasd el, mint amit Robert és jómagam is követünk

Első befektetésemkor minden lépés teljesen megrémített – és olyan hibákat követtem el, amelyek súlyos pénzekbe kerültek. De túljutottam a kezdeti nehézségeken, feloldva blokkjaimat, és ez utat nyitott a jövőbeli befektetések előtt. Lassan, de biztosan egyre több tudásra tettem szert, és nézd meg, hol tartok ma!

A befektetés valóban olyan folyamat, amelyet egy lépésben kell véghez vinned. És ne feledd, benne van a pakliban, hogy kudarcot vallasz. De azt sosem hagyhatod, hogy a félelmed megakadályozza pénzügyi álmaid megvalósítását!

Szóval, milyen félelmeid vannak ma? Milyen álmokat hagytál el a múltban, csak azért, mert túl ijesztő volt a gondolat, hogy megvalósítsd őket?

Itt az ideje, hogy legyen egy kis félelem az életedben. Járj karöltve a bizonytalansággal. Megígérem neked, hogy a végén jól fogsz járni.

Merd átélni a félelemet!

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top