Számításba vetted a nyersanyagokat?

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 7 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2014. Április 24.
Forrás: www.richdad.com

Miért lehet (vagy miért nem lehet) az aranyba, ezüstbe, kőolajba vagy földgázba történő befektetés a legjobb megoldás?

Alig néhány hónap választ el minket a 2021-es Olimpiától, amelyet idén júliusban Tokióban rendeznek meg (természetesen a tavalyi évről lett áttéve). Amikor az Olimpiát nézem, mindig a két kedvenc nyersanyagomra gondolok: az aranyra és az ezüstre. Ezek a nemesfémek csupán néhány árucikket jelentenek a termékpalettán, más természeti erőforrások mellett, mint a kőolaj, a földgáz és a mezőgazdaság.

Nézzük az aranyat

Szórakoztató tény: Az olimpiai aranyérmek nem szilárd aranyból vannak, bár régen abból voltak. A Coinweek nagyszerű infografikája szerint, az olimpiai aranyérmek 6 gramm tiszta aranyból és 525 gramm ezüstből vannak, egy kevés rézzel keverve – így még mindig elég értékesek. Valójában minden érme körülbelül 750 dollárt ér a mai arany / ezüst értéken.

Ez egy olyan olimpikon számára, mint Michael Phelps több százezer dollárt jelent, ami csak az érmeiből származik!

Miért érdemes nyersanyagokba befektetned?

A papírpénz instabil. Mióta Nixon elnök kivette a dollárt az arany standardből, a papír valuta csak ígéretekre épül, semmi másra. Nem csoda, hogy a Kriptográfia izgalmasabb, mint valaha!

Ezért a nyersanyagokba, mint például az aranyba és az ezüstbe történő befektetés egy szilárd pénzügyi stratégia. Az arany és az ezüst véges erőforrások. A kormány nem hozhat létre többet belőlük, amikor csak akar.

Ezek valódi pénzeszközök is, vagyis belső értékkel rendelkeznek, és felhasználhatók más, értékkel rendelkező tárgyak megvásárlására.

 

Az arany a történelem során vált értékessé. A valuták értékét a kormány által felhalmozott aranymennyiség alapján határozzák meg. Ismert, biztonságos és mindig értékes lesz.

Másrészt, viszont a valuta nem mindig értékes. Például húzz elő a pénztárcádból egy 20 dollárost vagy 20 eurós bankjegyet. Szerinted az a darab papír, amit a kezedben tartasz, valóban ér 20 dollárt? Nem, maga a papír valószínűleg körülbelül egy centet ér. A valutának csak azért van értéke, mert az emberek bíznak abban, hogy a kormány által kibocsátott valuta, közös megegyezés szerint ér valamit. Ahogy a bizalom csökken, úgy csökken annak értéke is.

A meggyengült valuta és infláció elleni fedezetként az arany jó befektetés lehet.

Tény, hogy szerintem mindenkinek rendelkeznie kell egy kis arannyal a portfóliójában, fedezetként a jövőbeli pénzügyi válság ellen.

Mi a fedezeti ügylet?

Amikor a fedezetről beszélek, nem a kertészkedésről van szó, bár a koncepció nem áll túl messze tőle. Ha kertről van szó, akkor sövényt ültetünk fedezékként, cserjéket egymáshoz közel, hogy kerítést vagy határt képezzünk velük. Ami a befektetéseket illeti, a fedezet olyan, mint a biztosítás. A lehetséges veszteségek ellensúlyozására szolgál. Ez olyan, mint egy pénzügyi kerítés a befektetéseidhez, és az öt fő eszközosztály mindegyikében elérhető, amelyekbe befektethetsz.

Például minden tulajdonomban lévő ingatlannal együtt létrehozok egy tartalékszámlát. A tartalékszámla biztosíték az előre nem látható javításokra és a bevételkiesésre. A pénzt az előre nem látható kényszerkiadásokra vagy a bérleti díj kiesésének fedezésére különítem el arra az esetre, ha a bérlők kiköltöznének; ez ezekkel a veszteségekkel szemben szolgál fedezetként.

Van egy nagyobb befektetési ingatlanunk, egy bérlővel. Ha ez a bérlő a bérleti idő lejárta előtt kiköltözik, akkor a bevételeinkben hiány keletkezik, amelyből eddig a jelzálogkölcsönünket fedeztük. Ekkor fennáll a veszélye annak, hogy elveszítjük az ingatlant. Az ingatlanhoz tartozó tartalékszámlánk egy fedezet vagy biztosíték, arra az esetre, hogy ha ez megtörténne, akkor is ki tudjuk fizetni a jelzálogkölcsönt.

A fedezetek típusai

Az ezüst és az arany két példa a fedezetre. Robert és én nem azért vásárolunk aranyat és ezüstöt, mert úgy gondoljuk, hogy az áruk tovább fog emelkedni, hanem elsősorban fedezetként, arra az esetre, ha a dollár veszítene az értékéből. A történelem során, amikor a dollár értéke csökkent, az emberek valós értékű pénzeszközt kerestek, például aranyat és ezüstöt. Általában, amikor a dollár értéke csökken, az arany és az ezüst ára emelkedik. Számunkra az arany és az ezüst fedezetet jelent a leértékelődő dollárral szemben. Aranyat és ezüstöt vásárolunk, hogy ellensúlyozzuk a dollár vásárlóerejének esetleges veszteségét.

A részvényopciók másik típusú fedezetek, amelyet a befektetők használnak. A részvényopció esetében jogod van, de nem kötelező egy meghatározott időszakon belül vagy egy adott napon történő részvényvásárlásra (vétel) vagy a részvény megállapodás szerinti áron történő eladására (eladás).

A részvényopciók fedezeti ügyletek, mert ha vételi opciót vásárolsz, akkor arra tippelsz, hogy az adott részvény ára emelkedik. Az opció ára töredéke annak, amibe vásárláskor a részvény ténylegesen kerülne számodra. Vegyük például, hogy a részvény 30 dolláros darabáron kerül eladásra, de az opció csak 1 dollárba kerülhet. Ha a részvény ára 10 dollárral csökken, akkor csak az opció költségét, azaz részvényenként 1 dollárt veszítesz ahelyett, hogy részvényenként 10 dollárt veszítenél. Az opció fedezet a lehetséges veszteségek ellen. Természetesen, ha a részvény emelkedik, akkor felhasználhatod az opciódat vagy élhetsz az opciós jogoddal, és megvásárolhatod a részvényeket az alacsonyabb megállapodás szerinti áron. A részvényopciók ismerete önmagában is külön tudomány.

A többi befektetési cikk

Természetesen sok olyan árucikk van, amelyekbe befektethetsz. Többek között:

  • Mezőgazdasági nyersanyagok (például szójabab, búza, tej és gyapot)
  • Állattenyésztés nyersanyagai (például szarvasmarha és disznó)
  • Energiaforrások (például kőolaj, földgáz és etanol)
  • Nemesfémek (például arany, ezüst, platina és palládium)
  • Ipari fémek (például réz, ólom, cink és ón)

A befektetési cikkek, a többi eszközosztályhoz képest, önmagukban külön tudományágat jelentenek, és mindegyikről egy külön könyvet lehet írni (és írtak is!).

Tehát egyszerűsítsük le a dolgot, és csak arra a néhány tételre koncentráljunk, amelyekről manapság sok szó esik.

Az ezüst nem stagnál

Az ezüst szintén egy okos befektetési lehetőség. Valószínűleg lesznek olyan sportolók, akik csalódottak lesznek az ezüstérmük miatt az idei Olimpiai játékokon, de nem kellene! Fogyasztói árucikkként az ezüst ugyanolyan értékes, mint az arany. Olyan dolgok gyártására használják, mint a számítógépek, mobiltelefonok, televíziók, izzók, autók, tükrök, gyógyszerek és víztisztítás.

Valójában több arany van a világon, mint ezüst. A feltörekvő országok növekedésével az ezüst iránti igény növekedni fog, még akkor is, ha az erőforrás csökken. Ésszerűnek tűnik, hogy az ezüst ára is növekedni fog az iránta való igény növekedésével.

A kőolajnak és a földgáznak is jó a megtérülése

A kőolaj és a földgáz ára népszerű beszédtéma. A kőolaj- és földgázárak alakulása életünk számos területét érinti – műanyagipart, élelmiszer gyártást, autóink benzinárát, repülőjegy árakat, otthonod fűtését és még sok mást.

Befektetési szempontból nagyon fontosnak tartottam, hogy különbséget tegyek a kőolaj- és földgázkészletek típusai között, amelyekbe be tudsz fektetni.

A négy fő kategória a következő:

  • Termelés: Fúrt kutak, amelyek jelenleg is kőolajat és földgázt termelnek. Ezek biztosítják a legalacsonyabb megtérülést a négy típusból, mert esetükben kis kockázati tényező jellemző.
  • A minősített, fejlett lelőhelyek: Olyan kőolaj- és földgázkészletek találhatóak itt, melyek területe lelőhelynek van minősítve, azonban jelenleg nem működik és nem termel. A hozam általában magasabb egy minősített, fejlett lelőhelynél, mert ott vannak fúrt kutak a kőolaj és a földgáz jelenléte mellett. Innentől minden annak a kérdése, hogy mikor kezdi el a kitermelést.
  • A minősített, fejletlen lelőhelyek: Kőolaj- és földgázkészletek bizonyítottan találhatóak a területen, de nincs fúrt kút. Ezek a tényezők jobb megtérülést jelentenek befektetés tekintetében, mivel a kőolaj és a földgáz földből való kinyerése időigényes és költséges.
  • Feltárás: Olyan területen fúrnak és keresnek kőolajat és földgázt, amely még érintetlen, nincs lelőhelynek minősítve. Ebben a típusban rejlik a legmagasabb kockázat és a legnagyobb megtérülés is.

A nyersanyagokba való befektetés előnyei

Amint arra a cikk címe utalt, az árucikkekbe, nyersanyagokba való befektetés remek lehetőség lehet – de ez nem feltétlenül a legmegfelelőbb mindenki számára. Nézzük meg, hogy mi szól mellette és mi ellene:

  • Könnyű kezdet: Például, arany- és ezüstérméket nagyon egyszerű vásárolni. Ha kenyeret tudsz venni, akkor aranyat és ezüstöt is. Más árucikk vásárlása ugyanolyan könnyű, mint papíreszközt venni.
  • A gazdaság növekedésével növekszik a nyersanyag iránti kereslet: Például Kína és India növekedésével nagyobb igény van a kőolajra, földgázra, élelmiszerre, rézre és alumíniumra.
  • Fedezet az infláció és a deviza értékcsökkenése ellen: Amikor a devizák értéke csökken, a nyersanyagoké általában emelkedik. És amikor a befektetők elveszítik a bizalmukat a valuták és devizák iránt, akkor átnyergelnek a nyersanyagokra, különösen az aranyra.
  • Adókedvezmények: A különböző nyersanyagokra különböző mértékű adókedvezmény érvényesíthető. Szinte mindegyik alacsonyabb adókulcsú, mint a rendszeres jövedelem vagy a fizetésekből és bérekből származó jövedelem.
  • Üzletépítés otthon: Egy gyermek könnyedén vásárolhat pár ezüst érmét, és figyelheti naponta a grafikonokat és követheti az aktuális árakat. Minél inkább vond be gyermekeidet a befektetéseidbe. Nagyszerű módja ez számukra az alapok elsajátításának!

A nyersanyagokba való befektetés hátrányai:

Nincs Cashflowjuk: Bár nem az összesnek, de a legtöbb nyersanyagnak nincs Cashflowja. Tőkenyereségről van szó ezeknél a befektetéseknél.

  • Nincs tőkeáttétel: Az átlagos befektető nem vehet fel pénzt nyersanyagba történő befektetéshez.
  • Gazdaság függő: A gazdaság lassulásával csökken a nyersanyagok iránti kereslet.
  • Extrém volatilitású: Az nyersanyagok ingadozóak lehetnek extrém magasságokkal és hullámvölgyekkel.

Ha érdekelnek a nyersanyagok, csakúgy, mint bármely más eszközosztály, akkor fejlesztened kell a tudásodat ezeken a területeken. Lehet, hogy nincs otthon olimpiai érmed, de van mód arra, hogy elkezd a saját arany- és ezüst-portfóliód létrehozását. Kezdésnek remek az arany érmék vagy rudak vásárlása. De elkezdhetsz ezüst érméket is gyűjteni, ami nemcsak kiváló pénzügyi befektetés, de nagyon szórakoztató is lehet!

Szerencsére elég kicsiben kezdeni, így is tanulhatsz a sikereidből és hibáidból egyaránt. És rengeteg elérhető információ van, ami segít a tanulásban – lehet, hogy a hálózatépítés révén rátalálsz hozzád hasonló gondolkodású nők csoportjára. Számos ingyenes oktatási anyagot kínálunk a Rich Dad-nél a befektetésekkel kapcsolatban, valamint személyes pénzügyi coachingot is (beleértve a Hogyan fektessünk be a Korona krízis után? elnevezésű új oktatóanyagot is).

És mi a legjobb hír? Akár már ma el is kezdheted!

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top