A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő: 7 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2020. Október 06.
Forrás: www.richdad.com

Amiért nem a pénz a válasz a problémáidra

Gyermekkoromban apám azt mondta, hogy a japánok három hatalomtól óvakodnak: a kard, az ékszer és a tükör hatalmától.

A kard hatalma (fegyverek)

A kard a fegyverek hatalmát szimbolizálja. A nagy nemzetek a történelem során beruháztak a hadseregeikbe azért, hogy előnyhöz jussanak más nemzetekkel szemben. Például Amerika sok billió dollárt költött fegyverekre és ezért a legerősebb katonai jelenléttel rendelkezik a világban.

Sok csaló is a kard hatalmára támaszkodik a megélhetéshez. Ez néha választás a részükről, más alkalommal rájuk kényszerítik ezt. De bármiféle okból is, ott vannak azok, akik fegyvereket használnak annak érdekében, hogy hatást gyakoroljanak a világra és erőt nyerjenek.

A kard hatalmának alapja a félelem. A félelem az, ami, ha nincsenek fegyvereid, akkor legyőz egy másik erő által, aminek van. Azok az emberek, akik a kard hatalmára támaszkodnak azt mondják, „Könyörtelen világot élünk.”

Személy szerint vannak fegyvereim és szeretem gyűjteni őket és lőni velük. Ha szükségem van rá, akkor van fegyverem, de a kard hatalma sosem volt igazán nekem való, még akkor sem, amikor a hadseregben szolgáltam. Nem hiszem, hogy az igazi hatalom és a siker a kard hatalmából származna.

Az ékszer hatalma (pénz)

Az ékszer a pénz hatalmát jelképezi. Megfigyeltem, hogy van némi igazság a mondásban: „Emlékezz az arany szabályra! Akié a pénz, azé a hatalom.” A történelem tele van példákkal arra, hogy a gazdagok hogyan használták a pénz hatalmát előnyök megszerzésére. 

A pénz semleges médium. Használható jóra vagy rosszra. Olyasvalaki, mint Bill Gates, a vagyonát arra használja, hogy sok jót tegyen a világban. De ott vannak azok, akik arra használják a pénzt, hogy előnyökhöz jussanak a gyengékkel szemben. A pénznek van hatalma, de nem ez a hatalom és a siker végső forrása.

Ez meglepő lehet, mivel ismert vagyok arról, hogy sok pénzem van és az életem azon alapszik, hogy embereket tanítok a pénzről és arról, hogy hogyan lehetnek gazdagok. De a küldetésem sosem csak a pénzről és a gazdag életről szólt. Nem. Azért teszem azt, amit teszek, mert azt akarom, hogy az embereknek valódi hatalma legyen és valódi sikere és ez a legfontosabb hatalommal kezdődik.

A tükör hatalma (önismeret)

A tükör az önismeretet szimbolizálja. És a japán legenda szerint, az önismeret a leginkább őrzött mindhárom hatalom közül, mert ez irányítja azt, hogy miként használják a többi hatalmat, akár jó vagy akár rossz cél érdekében. Úgy hiszem, ez igaz. Hadd osszak meg egy történetet illusztrálásként!

Amikor végzős voltam a középiskolában, a gazdag apám fiát, Mike-ot, és engem kiállítottak a pályaválasztási tanácsadó által előre kiválasztott tanulók egy kis csoportja elé. A pályaválasztási tanácsadónk Mike-hoz és hozzám fordult és azt mondta: „Ti ketten sosem viszitek semmire.” 

Néhány osztálytársunk nevetett, ahogyan a pályaválasztási tanácsadó folytatta, „Innentől kezdve egyikőtökre sem pazarlom az időmet. Csak azokkal a diákokkal töltöm az időmet, akik itt akarnak lenni és tanulni akarnak. Ti ketten az osztály bohócai vagytok és semmire sem fogjátok vinni, ha így folytatjátok. Most pedig, kifelé innen!”

Ezek a szavak mélyen bántották Mike-ot és engem, de az a pályaválasztási tanácsadó nagy szívességet tett nekünk ezzel. Lényegében a pályaválasztási tanácsadó választás elé állított bennünket. Elhittük-e, amit rólunk mondott? Vagy tükörbe néztünk és azt hittük el, amiről tudtuk, hogy igaz magunkra nézve? Azzal, hogy inspirált bennünket arra, hogy még jobban iparkodjunk és hűek legyünk önmagunkhoz, szavaival végig vitt bennünket az iskolán és az első saját üzletünkig.

Sok évvel később Mike és én elmentünk abba a középiskolába az osztálytalálkozónkra. Érdekes volt látni, hogy a legtöbben az úgynevezett osztályelső végzősök közül, az emberek közül, akikről a pályaválasztási tanácsadó ódákat zengett, nem lettek sikeresek a középiskolát követő években.

Mike és én nem voltunk jó tanulók, tehetséges kölykök. Nem voltunk osztályelsők, pénzügyi zsenik vagy sztár atléták. Leginkább lassú-átlagos tanulók voltunk. Véleményem szerint, nem voltunk olyan természetesen tehetségesek, mint az apáink. De tudtuk, kik vagyunk és tudtuk, hogy mit akarunk az élettől. 

Ahelyett, hogy beletörődtünk volna a pályaválasztási tanácsadó csípős szavaiba, hajtóerőnek használtuk, hogy tanuljunk a hibáinkból és kitartsunk jó és rossz időkben egyaránt. 

Ez azt tanította számomra, hogy a siker ritkán megjósolható. Ehelyett, neked kell eldöntened, hogy sikeres leszel-e vagy sem. Keményen meg kell dolgoznod a sikerért. Minden egyes napon a tükörbe kell nézned és el kell döntened, hogy mi leszel, hogy hogyan formálod a világot.

Mit mond neked az, amit a tükörben látsz?

A középosztály számára a pénz hatalma minden, gyakran irányítja őket. Minden egyes nap a középosztálybeli emberek felkelnek, keményen dolgoznak és nem teszik fel a kérdést, hogy minek van értelme számukra. Ehelyett, a pénz hatalma által irányítva, a középosztály a tömeget követi. Alkalmazkodnak inkább, minthogy kérdeznének. Vakon ismételgetnek olyan mantrákat, melyeket úgynevezett szakértőktől kapnak: 

“Diverzifikálj!” “Az otthonod egy eszköz.” “Szerezz egy biztos állást!” “Ne kövess el hibákat!” “Ne vállalj kockázatot!” “Takarítsd meg a pénzedet!”

Végül a pénz hatalma mögött a félelem van

Épp úgy, mint a fegyverek hatalma, a pénz hatalma is a félelemben gyökerezik. Félünk attól, hogy nincs elég valamiből és félünk a kiközösítéstől. Abbéli félelmünk okán, hogy nincs elég valamiből, keményebben és keményebben dolgozunk. A kiközösítéstől való félelem miatt pedig erőn felül vállalunk. Túl gyakran az eredmény ugyanaz. Az amerikai álom amerikai rémálommá válik. Itt egy ismerős történet.

Nemrégiben házasodott, boldog, magasan képzett fiatal pár beköltözik egy szűk, bérelt apartmanba. Rájönnek, hogy pénzt takarítanak meg, mert kettő megélhetése olyan olcsón lehetséges, mint egyé. Egy darabig boldogok.

Azután az apartman kezd szűkösnek érződni. Látják, hogy a barátaik beköltöznek otthonaikba és gyerekeik lesznek. Elhatározzák, hogy pénzt spórolnak, hogy megvegyék az álom otthonukat, így gyerekeik is lehetnek. Most két bevételük van és elkezdenek a karrierjükre fókuszálni. Sokkal több pénzt keresnek, de a költségeik is ugyanúgy nőnek.

Ahogyan nő a fiatal pár bevétele, úgy az adóterhük is nő. És amikor megveszik az álom otthonukat, megjelenik az ingatlanadó is. Ráadásul, vesznek egy új autót is, új bútort és új készülékeket, amik illenek az új házhoz. A kötelezettségeik megnőnek és tele vannak jelzáloghitellel és hitelkártya adóssággal.

Ezzel most beragadtak a mókuskerékbe. Hamarosan gyermekük születik és keményebben dolgoznak, hogy hónapról hónapra megéljenek. Hitelkártya érkezik postai úton és ők kimaxolják, hogy a felszínen maradjanak. Egy fogyasztási hitel ügynök felhívja őket és megígéri, hogy segít konszolidálni az adósságaikat egy alacsony törlesztőrészletű hitelben. Megteszik, kifizetik a hitelkártyáikat és úgy érzik, hogy okos dolgot tettek. Megkönnyebbülten fellélegeznek.

Azután a barátaik meghívják őket egy Memorial Day vásárral. A fiatal pár megígéri magának, hogy nem vásárolnak semmit, de visznek magukkal egy hitelkártyát szükség esetére.

Ezerszer hallottam ezt a történetet az egész világon. Mindegyik alkalommal a történetet egy kérdés követte: „Hogyan tudunk több pénzt keresni?”

Bízz magadban

A legtöbb embernek nincsenek a pénzzel problémái. Inkább a pénzügyi tudásukkal van problémájuk. Nem tudják, hogy mi a különbség az eszköz és a kötelezettség között. A pénz ritkán oldja meg az emberek problémáit. Az intelligencia és a pénzügyi tudás megoldja a problémákat. És ha gazdag akarsz lenni, akkor meg kell értened azt is, hogy hogyan működik a pénz és azt is, hogy te hogyan működsz. Tükörbe kell nézned és meg kell értened a motivációdat, vágyaidat és álmaidat és hűnek kell ezekhez maradnod még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy ellen kell állj a megfelelési kényszerednek. Hinned kell magadban és nem figyelni a körülötted lévő többi emberre, mit érnek ők és mire értékelnek ők téged.Bár mindenben nem lehetsz jó, fordíts időt arra, hogy fejleszd, amire szükséged van, hogy megtanuld és a világod gyorsan meg fog változni. Sose fuss el az elől, amiről tudod, hogy meg kell tanulnod. Nézz szembe a félelmeiddel és kétségeiddel és új világok nyílnak meg számodra.Ha nem voltál jó tanuló az iskolában vagy nem voltál a legnépszerűbb, vagy nem vagy jó a matekban, vagy bármi más okod van arra, hogy alulértékeled magad, egyik sem számít hosszútávon. Azok az úgynevezett gyenge pontok csak akkor számítanak, ha te úgy gondolod, hogy számítanak.Azoknak, akik fontolóra veszik, hogy elinduljanak a saját sikerük pénzügyi utazásán, lehet, hogy van némi kétségük a saját képességeiket illetően. Annyit mondhatok: Bízz benne, hogy mindened megvan, amire szükséged van most, hogy pénzügyileg sikeres legyél.Emlékezz rá, hogy az egyetlen ember, aki meghatározza a gondolatokat, amelyeket kiválasztasz és hiszel bennük, az te vagy. Tehát, az utazás jutalma nem csak a szabadság, amit pénzzel megváltasz, de a magadba vetett bizalmad megerősödése is. A legjobb tanácsom az, hogy naponta készülj nagyobbnak lenni a kicsinységednél. Véleményem szerint, az oka annak, hogy a legtöbb ember megáll és visszafordul az álmai felé vezető úton az, hogy a mindannyiunkban benne lévő kisember nagy hanggal nagyobb erővel bír, mint a nagyember.Arra van szükség, hogy kihozzuk természetes, Isten adta tehetségeinket a vágyaink, elhatározásaink érdekében és mélyen higgyünk abban, hogy zsenink és tehetségünk különleges és a világnak szüksége van rá.Néhány ember a fegyverek hatalmát követi. Mások a pénz hatalmát követi. De a valódi hatalom a tükörből jön.Bátorítalak arra, hogy tölts több időt vele és meríts a hatalmából ma.Egyes részek ebben a posztban a Rich Dad Poor Dad-ból kerültek adaptálásra. Amikor belenézel a tükörbe, olyas valakit látsz, akinek van pénzügyi tudása? Gyarapítani szeretnéd a pénzügyi műveltségedet? Segítségért látogass el ingyenes, pénzügyi tudás közösség oldalunkra itt!

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top