5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 6 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2017.január.12
Forrás: https://www.richdad.com/never-stop-learning

Hogy folytasd az önfejlesztést az iskolán kívül?

A Rich Dad Company küldetése: „Az emberiség pénzügyi jólétének fejlesztése.”. Robert és én attól a pillanattól tekintjük magunkénak ezt a küldetést, amióta évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a közös életutunk. Tudtuk, hogy ez egy hosszú, rögös út lesz, de tényleg hittünk abban, hogy képesek vagyunk változtatni és segíteni másoknak abban, hogy elérjék az anyagi függetlenséget, amelyet mi nap, mint nap élvezünk.
Sokféle lehetőségünk volt, hogy megvalósíthassuk a küldetésünket, de végül világossá vált számunkra, hogy az lesz a legjobb választás, ha a pénzügyi intelligencia fejlesztésre összpontosítunk. Összességében elmondható, hogy a tanulás az első lépés, az életed megváltoztatása felé – de nem feltétlenül a hagyományos értelemben vett tanulásra gondolok itt, amire most te gondolhatsz.

A Rich Dad-nél hiszünk az élethosszig tartó tanulásban. Miért? Mert a világ folyamatosan változik. Új technológiák, új terminológiák jelennek meg, valamint a politikai és gazdasági színtereken is mindig történnek változások. Ahhoz, hogy ezekkel lépést tudj tartani, folyamatosan képezned kell magad.

De mi a trükk benne? Nem számít, hogy mit tanulsz, vagy hogyan tanulod meg, (hozzáteszem, hogy a hagyományos tantermi oktatással töltött idő csak egy kis része a tanulás fázisainak – és őszintén szólva vitatkoznék azzal, hogy ez lenne-e a legfontosabb), mindaddig, amíg folyamatosan képzed magad, és új ismereteket és készségeket szerzel.

Miért kell folyamatosan tanulnunk?

A tanulás egy szokás. Az agyad pont olyan izom, mint bármely más izom a testedben – és mint minden más izmot, ezt is meg kell dolgoztatnod (folyamatosan új dolgokat tanulva), hogy megakadályozd a sorvadását.

De sokak számára nehéz folytatni a tanulást – főleg, ha a napjaik nagyrészét lefoglalja a napi 8 óra munka. De ha eleged van a Cashflow Négyszög bal oldalából, és abból, hogy az életedet „A” -ként vagyis alkalmazottként éled, akkor különösen fontos a továbbtanulás, mert csak így válthatsz és juthatsz át a jobb oldalra (mint egy „B” vagy befektető).

Gyakran az alkalmazottak nagyon jól teljesítenek egy adott területen. Mindennap ugyanazt a munkát végzik, és ezáltal mélyrehatóbb ismeretekre tesznek szert abban az egy adott közegben. De idővel, ha nem tanulnak és fejlődnek, elveszítik képességüket az új dolgok elsajátítására és ezzel elveszítik annak az esélyét, hogy növekedni tudjanak, és a Cashflow Négyszög jobb oldalára kerüljenek át. Természetesen, függetlenül attól, hogy melyik negyedben vagy, továbbra is folyamatosan fejlődnöd kell és új készségeket kell elsajátítanod.

Folytasd az önképzést a saját feltételeid szerint és a saját igényeidnek megfelelően.

Az a jó hírem, hogy többféleképpen folytathatod a tanulást, és egyik sem jár pénzkidobással vagy azzal, hogy be kelljen járnod az egyetemre.

Iratkozz be egy tanfolyamra.

Mint korábban említettem, a továbbtanuláshoz nem kell visszamenned az iskolába. De ha úgy ítéled meg, hogy formálisabb, hivatalosabb környezetben jobban tudsz új információkat befogadni, fontolóra veheted, hogy beiratkozol valamilyen tanfolyamra.

Ez lehet olyan típusú, ahol személyesen kell megjelenned vagy online tanfolyam is, amelyet a saját magad időbeosztásában végezhetsz el. Például a CodeAcademy egy olyan online felület, amely lehetővé teszi számodra, hogy megtanuld, hogyan tudsz önállóan kódokat írni. Ingyenesen megtanulhatod az alapokat a saját tempódban.

Számos egyetem kínál online kurzusokat kedvezőbb áron vagy akár ingyen is. Például a Yale, az “Open Yale” kurzusainak, felvett előadásainak teljes sorozatát kínálja ingyenesen. Szabadon válogathatsz a témák közül, és megnézheted kiváló professzorok előadását a saját kanapéd kényelméből. A kurzusok széles skálán mozognak, kezdve a pszichológia alapjaival a politikán át egészen a zenetudományig terjednek.

Mi a Rich Dad-nél ingyenes Befektetési Workshopokat kínálunk, különböző felületeken és városokban, hogy az adott héten megvitatott ötleteket közvetlenül hozzád juttathassuk el. Az online webes szemináriumoktól kezdve a személyes workshopokon át egészen az egy/egy-es coachingig. Abban a formában tanulhatsz a Rich Dad-től, ahogy az a leghatékonyabb számodra.

Mindenkinek más a tanulási módszere, ezért a tanulási stílusodnak megfelelő workshop vagy tanfolyam megtalálása elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődni tudj.

1.  Olvass

Úgy tűnhet, hogy ez butaság, de az a szomorú tény, hogy a felnőttek nagy része egyetlen könyvet sem olvas végig egy év alatt. A Pew Research kutatásai szerint kimutatható, hogy a felnőttek 27% -a egyetlen könyvet sem olvasott el 2015-ben, sőt még csak bele sem kezdett. Ezzel szemben az igazán sikeres emberek minden nap olvasnak. Például Bill Gates elmondta, hogy hetente elolvas egy könyvet, Mark Cuban azt mondja, hogy minden nap három órán át olvas, Warren Buffet pedig, az általa elolvasott könyveket tekinti a sikere kulcsának: „Olvass el minden nap 500 oldalt, ”- mondta a Columbiai Egyetemen egy befektetésekről szóló előadásán. „Így működik a tudás. Felépül, mint a kamatos kamat. Mindenki számára adott a lehetőség, hogy elolvassa, de garantálom, hogy nem sokan fogják megtenni.

A könyvek a legjobb eszközök arra, hogyha élethosszig szeretnénk tanulni. Ezért Robert és én több könyvet is kiadtunk az elmúlt években. Az e-bookok megjelenésével minden eddiginél könnyebben hozzáférhetünk a könyvekhez, (különösen hasznos ez, ha szeretnél nagyítani a betűméreten, és nem akarsz folyton nehéz könyveket hurcolni magaddal), és minden témában akad egy könyv, ami érdekelhet.

Nem a könyvek az egyetlenek a hasznos olvasmányok sorában. Számos online blogot és cikket is találhatsz, amelyek segítségével folyamatosan tájékozódhatsz, fejlődhetsz  (csak győződj meg arról, hogy a megfelelő weboldalt választod, ahol valós információkból tanulhatsz, nemcsak tapasztalatlanok véleményeit olvasgathatod). A legjobban akkor jársz, ha reggel megveszed az újságot, abból tanulhatsz a legtöbbet, főleg, ha az üzleti vagy pénzügyi részre összpontosítasz.

Nemrégiben írtam egy német apácáról, aki úgy tanult a befektetésekről, hogy minden nap csak az újság pénzügyi rovatát olvasta el. Nem rendelkezett semmilyen magasabb szintű végzettséggel, de megtalálta a számára megfelelő tanulási formát, amely végül nagyon megtérült. Ha ő képes volt rá, akkor te is az vagy!

2.  Hallgass Podcastokat

Nincs időd olvasni, vagy esetleg nem ez a legjobb mód arra, hogy befogadd az információkat? Próbálj ki inkább egy podcastot. A podcastok nagyszerű tulajdonsága, hogy bárhol meghallgathatod őket – reggelenként munkába menet, repülőgépen, vagy akár vacsorakészítés vagy házimunka közben is. 

Robert és én néhány évvel ezelőtt elindítottuk a Rich Dad Rádió Show podcastot, miután felismertük, milyen hasznos és értékes lehet egy podcast. Műsorunkban egyedi tapasztalatokkal, háttérrel és véleményekkel rendelkező vendégeket hívunk meg a különböző pénzügyi témák megvitatására. Ugyan a mi podcastjaink általában egy órásak (bár nem kell az egész műsort egyben végighallgatnod, bátran szétbonthatod részekre, amiket a saját ütemedben hallgathatsz meg), könnyen találhatsz rövidebb podcastokat is más hozzáértő pénzügyi szakemberektől, szakértőktől.

Böngészhetsz az iTunes áruházban vagy más online shopokban elérhető podcastok között. És mi a legjobb bennük? Legtöbbször teljesen ingyenesek! Bizony, folytathatod az önfejlesztést, bármikor, bárhol, plusz költségek nélkül. Még mindig úgy gondolod, hogy a hagyományos oktatási rendszeren kívül nem folytatható az ismereteink bővítése?

3.  Játsz játékokat

Mindig nevetek az emberek reakcióin, amikor erről esik szó. Gyakran kérdezik, hogyan lehetne továbbtanulni úgy, hogy játszom egy játékkal. Ilyenkor egyszerűen csak felhívom a figyelmüket a CASHFLOW® társasjátékunkra.

Robert és én a CASHFLOW® játékot azért hoztuk létre, hogy az emberek gyakorolhassák a pénzügyi intelligenciáról tanultakat anélkül, hogy valódi pénzt használnának hozzá. Ha a tanulás legjobb módja az, hogy tapasztalunk, átültetjük a tudást a gyakorlatba, akkor miért ne játszhatnánk olyan játékokkal, amiken keresztül valódi tét és valódi veszteség nélkül gyakorolhatunk, elmélyíthetjük az új ismereteinket, mielőtt belenyúlnánk a pénztárcánkba?

A játékok tartalmán túl, minden alkalommal, amikor leülsz egy új játékhoz, az agyadnak azt a részét mozgatod meg, amely segít új dolgok megtanulásában. Gondolj csak bele! Amikor először játszol egy új kártyajátékkal vagy társasjátékkal, minél gyorsabban meg kell tanulnod a szabályokat, aztán pedig a megfelelő módon kell alkalmaznod őket a győzelemhez. És mivel minden játék különböző, folyamatosan gyakorlod a tanulást.

A sakk például a stratégiáról szól, és arról, hogy megjósold az ellenfeled következő lépését. Még a videojátékok is taníthatnak egy-két dolgot a vezetéssel és a kreativitással kapcsolatban, különösen, ha másokkal vagy mások ellen játszol.

Nem beszélve arról, hogy egy játék sokszor sokkal szórakoztatóbb, mint egy könyv felett ülni és abból tanulni.

4.  Ismerkedj, építs új emberi kapcsolatokat

Megdöbbentő az a mennyiségű információ, amelyet más emberektől tanulunk meg. Tény, hogy az élet legfontosabb leckéit más emberektől tanultad meg. Megtanultál járni és beszélni a szüleidtől, a játszótéren, pedig szocializálódtál, azaz társas készségeket tanultál meg más gyerekektől.

Minden alkalommal, amikor új emberrel találkozol, tanulsz tőle valamit. Mindenkinek megvan a maga tudástára, az egyéni gazdagsága, amelyet otthonról hozott és saját egyedi élményeiből és tapasztalataiból gyűjtött össze. Van az úgy, hogy akkor is tanulunk valami újat valakitől, ha elhívjuk ebédelni, és csak beszélgetünk vele.

Ezért fontos új kapcsolatokat kiépíteni és olyan emberekkel körülvenni magad, akik mást hoztak otthonról és másfajta élményekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek, mint te. Legyen szó akár mentorról, barátról, ismerősről vagy akár érdekes tapasztalatokkal rendelkező családtagról, a többiektől való tanulás szintén remek és vonzó módja az önfejlesztésnek és a tanulás folytatásának.

5. Ne hanyagold el a tanulást, hagyd, hogy szokásoddá váljon!

 

Még ha csak egészen kevés időd is van rá, akkor is törekedj arra, hogy megtanulj legalább egy új dolgot naponta. Figyelj a folyamatos önfejlesztésre. Indulj úgy neki a napnak, hogy egy konkrét cél lebegjen a szemed előtt, vagy egy kiválasztott terület, ahol növekedni, fejlődni szeretnél. Ha szem előtt tartod, hogy élethosszig, nap, mint nap tanulnod kell, könnyedén beépítheted a mindennapi tanulást az életedbe, és ezáltal lépéseket tehetsz az áhított és megérdemelt anyagi függetlenség felé.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top