Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő: 6 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2020. május 25.
Forrás: www.richdad.com

Tanulmányozd a gazdagok kudarcainak történetét, hogy gazdaggá válj és gazdag maradj, egy olyan profi pénzügyi tervező által, aki ismeri ezt!

“Gondolkoztál már azon, hogy gazdag emberek miként mennek tönkre?” Ez az alapkérdése John MacGregor pénzügyi tervező új könyvének. “The Top 10 Reasons the Rich Go Broke: Powerful Stories that will Transform Your Financial Life…Forever”. (Top 10 ok, amiért a gazdagok tönkremennek: Erőteljes történek, melyet átalakítják pénzügyi életed… örökre) És ez talán az egyik legfontosabb kérdés, amit feltehetsz saját magadnak …, ha gazdag akarsz lenni és az is akarsz maradni.

Régóta ismerem Johnt. Valójában, amikor csak pénzügyi tervezésről kérdésem van, ő az én “szakértőm”, hozzá fordulok.

Ha már olvastad a könyvemet, akkor tudod, hogy nem rajongok a pénzügyi tanácsadókért. Igen gyakran alulképzettek, abban reménykednek, hogy eladják neked egy pénzügyi cég termékeit. John nem pénzügyi tanácsadó, ő egy Tanúsított Pénzügyi Tervező (CFP). A pénzügyi tanácsadók olyanok, mint a könyvelők. A CFP-k olyanok, mint a CPA-k, azaz hiteles könyvszakértők.

Egy profi pénzügyi tervező több szolgáltatást nyújt, mint részvények egyszerű vásárlása és eladása. Az igazi pénzügyi tervezők ismerik az élettervezést és a vagyontervezést. Ha nem akarsz a családoddal harcolni a vagyonod miatt – vagy nem akarod, hogy az állam elvegye az egészet -, akkor szükséged van egy jó CFP-re, és John a legjobb, akit ismerek. Valójában ő olyan jó, hogy ő mentorál és képez más CFP-ket.

Több tízéves pénzügyi tervezői tapasztalattal és ügyfelek ezreivel, nála senki nincs megfelelőbb pozícióban ahhoz, hogy megosszon történeteket arról, miként mennek tönkre gazdag emberek.

Pénzügyi tervezés történeteken keresztül?

Az egyik oka annak, hogy John könyve olyan fontos, az, hogy ez nem egy tankönyv. Ez egy mesekönyv és legjobban a mesékből tanulunk.

És talán még ennél is fontosabb, hogy ez nem egy sikerekről szóló mesekönyv. Nem az, ez egy mesekönyv kudarcokról – nagy, kolosszális kudarcokról. Telis-tele rettentő történetekkel igazi gazdag emberektől, akik mindenüket elvesztették, és leckékkel, amiket megtanulhatsz és alkalmazhatsz a saját életedre, hogy biztos lehess abban, te nem követed el ugyanezeket a hibákat.

Ahogyan John írja a könyvben: “A sikertörténetek könnyűek. És olcsók. Sok van belőlük, de ahol a valódi tanulás megjelenik, az a hibákban van, amit az emberek vétenek, a tévedésekben és abban, ahogyan megbotlanak és elesnek, mert ez ad számunkra nagyobb rávilágítást arra, hogy mit kerüljünk el. Amikor felismerjük némelyik hibát azok közül saját életünkben, a saját mintáinkban, – ha őszinték vagyunk saját magunkkal, – akkor tanulhatunk, válthatunk és helyesbíthetünk szükség szerint, hogy elkerülhessük ugyanazokat a csapdákat és kelepcéket.”

Amiért Luke és Sue tönkrementek

Saját életéből vett történetek mellett John megoszt 10 erőteljes és életet megváltoztató kudarctörténetet a könyvében olyan gazdagokról, akik tönkrementek. Az egyik történet, melyet meg akarok osztani veletek, Luke-ról és Sue-ról szól (John megváltoztatja a neveket a nem is olyan ártatlanok védelmében).

Mint sokan mások, Luke hite alkalmazottként munkáltatójában és biztonságában végtelen volt. A dolgok jól alakultak számára, miután San Diego-ba költözött a feleségével, Sue-val, egy jól megérdemelt előléptetésért és közel félmilliós fizetésért, plusz részvényekért, bónuszokért és bőkezű, cég által alapított nyugdíjért.

Luke-nak és különösen Sue-nak szeme volt a szép dolgokra az életben. És csakhamar túlfeszítettek lettek, vásároltak két társasházat és egy házat, valamint az összes tárgyat, amire szükség volt ezek bebútorozására. Mire John ügyfelei lettek, addigra szinte fizetésről fizetésre éltek, amit nem könnyű elérni úgy, hogy többet keresel havonta $40,000-nál. Nem $4000-nél havonta, hanem $40,000-nél!

Mégis, viszonylag jó helyzetben voltak majdani nyugdíjukat illetően Luke tőzsdei opcióival, céges nyugdíjával és konzervatív-mérsékelt befektetési megközelítésükkel. De ők többet akartak. Pénzügyi tervezésre volt szükségük.

Ez az 1990-es években volt és a tech részvények növekedése berobbant. Luke és Sue be akartak szállni. John habozott, mert tudta, hogy amikor a dolgok túl jónak látszanak ahhoz, hogy igazak legyenek, akkor az általában úgy is van. Ezek a cégek nem rendelkeztek valódi tőkével, szörnyű beruházási megtérüléseik voltak, de a részvényeik szárnyaltak. Lufinak látszott (és az is volt).

Ez annak idején volt, amikor az önbefektetői opciók is emelkedőben voltak, és amikor John azt mondta, hogy ő nem javasolja számukra tech részvényeket, akkor ők figyelmen kívül hagyták az ő tanácsát és csináld magad befektetésbe kezdtek, csaknem az összes megtakarításukat tech részvényekbe tették … és amikor a lufi kipukkadt, mindenüket elveszítették.

A helyzet tovább romlott, amikor 9/11 bekövetkezett, Luke munkáltató cége kínlódott. Végül elvesztette az állását, a részvényei értéktelenek voltak és a nyugdíját megszüntették. Semmije sem maradt.

Luke és Sue és a B.E.A.R. csapda

Utólag, Luke és Sue története fájdalmasan nyilvánvaló. Csábító azt gondolni, hogy te sosem követnéd el ugyanazt a hibát, mint ők, de a valóság az, hogy a piaci lufi csábításának ellenállni nehéz, különösen, ha nem rendelkezel magas pénzügyi intelligenciával.

Pénzügyi tervezés és a B.E.A.R. csapda

B – (Beliefs) Hiedelmek, alapvető gondolatok, melyek alapjait jelentik mindennek, amit teszünk. Ezek szinte teljes egészében tudatalattik. Ahogyan John írja, “Hiedelmeink alkotják a keretrendszerét annak, ahogyan gondolkodunk és cselekszünk. Ám hiedelmeink nem valósak; azok nézeteink arról, amit igaznak hiszünk. Ezek a nézetek szorosan meghatározzák tetteinket.”

E – (Excuses) Kifogások, a dolgok, amiket szavakba öntünk, melyek hiedelmeinkből fakadnak, mint például, “Nincs elég időm.” John azt írja: “A kifogásaid körforgást hoznak létre, mely visszatér a hiedelmeidhez, nem számít milyen hibásak vagy pontatlanok is azok, és a beépített kifogásokra támaszkodsz (hiedelmeid alapján), hogy ugyanazon begyökerezett rossz szokáshoz tartsd magad.”

A – (Actions) Cselekedetek, a döntések, amelyek hiedelmeinkre és kifogásainkra alapozva hozunk meg. Elegendő idővel a kifogások helytelen döntésekhez vezetnek és ezen helytelen döntések a te cselekedeteid (és igen, a nemcselekvés ugyanaz, mint a cselekvés).

R – (Results) Eredmények, természetes következményei hiedelmeidnek, kifogásaidnak és cselekedeteidnek. A megérdemelt jutalom.

Hasznos megnézni Luke és Sue történetén keresztül a B.E.A.R. csapda szerkezetét. Ahogyan John írja:

HIEDELMEK (BELIEFS): A munkáltató cégem gondoskodni fog rólam.

KIFOGÁSOK (EXCUSES): “Amíg az állásom megvan, addig rendben leszek.”

CSELEKEDETEK (ACTIONS): Nem tervezni a “mi van, ha” forgatókönyvekre. Szükségtelen kockázatokat vállalni, azt gondolva, semmi rossz sem történhet.

EREDMÉNYEK (RESULTS): Felismerni, hogy megtörténnek totális erejű viharok, és felfedezni, hogy túl késő, hogy minden, amire számítottál, nagy valószínűséggel csak illúzió volt.

Ha bármi ezek közül ismerősen hangzik a te gondolatmentedben, akkor itt az ideje, hogy elkezdj gondolkodni azon, hogyan lehet Luke és Sue története tanulságos történet a számodra.

A következő néhány “Rich Dad”-lecke Luke és Sue történetéből:

Légy óvatos, kitől kérsz pénzügyi tanácsot

Gazdag papa szokta volt mondani: “Az élet és az üzlet csapatsportok.” És bárki, aki sportol, tudja, hogy ha rossz csapattagjaid vannak, akkor rossz csapatod van. A sportszervezetek számtalan órát és el nem mondott összegeket fordítanak arra, hogy eldöntsék, kit hozzanak a csapatukba a siker érdekében. Neked ugyanezt kellene tenned.

Luke-nak és Sue-nak egy remek játékosa volt a csapatában John személyében, de ahelyett, hogy megbíztak volna abban, akinek remek eredményei voltak és aki az ő érdekeiket tartotta észben, ők a népszerű pénzügyi médiára hallgattak és valódi teljesítmény nélküli emberekre abban, hogy nem tudnak veszíteni a tech részvények dübörgésén.

Az eredmény: mindenüket elveszítették.

Ha gazdag akarsz lenni és gazdag akarsz maradni, alaposan világíts át mindenkit, akit a csapatodba hozol. Ne hallgass senkire, aki nem elismerten kiváló és sikeres pénzügyi tervező.

A sok pénz nem tesz gazdaggá

Bőven írtam erről a pontról korábban (“The ‘Money Makes You Rich’ Myth” “A ‘pénz gazdaggá tesz’ mítosz”). De egyszerűen rögzítsük, a sok pénz nem tesz gazdaggá. Az tesz gazdaggá, hogy mennyi pénzt tartasz meg és hogyan gyarapítod a pénzedet.

Ha $40,000-t keresel havonta, mint ahogy Luke és Sue tették, de el is költesz $40,000-t havonta, akkor nem vagy gazdag. Szegény vagy.

Ha $40,000-t keresel havonta és annak nagy részét pénzt hozó eszközökbe fekteted, ami azután további $40,000 passzív bevételt hoz számodra havonta, akkor a leghatározottabban gazdag vagy. Ha akár elveszítenéd az állásodat, akkor a keresetedet pótolva lenne anélkül, hogy bármit is tennél.

Alkalmazottnak lenni kockázatos

Is There Really Such a Thing as Job Security? Tényleg létezik olyan dolog, mint az állásbiztonság?” posztomban azt írom: “Alkalmazottnak lenni a legkockázatosabb dolog, amit csak tehetsz a mai gazdaságban.” 36 million claiming unemployment (36 millió munkanélküli) a koronavírus válság ideje alatt ezt mutatja masszívan felnagyított módon.

Luke-nak és Sue-nak múlhatatlan bizalma volt munkáltatójuk iránt és megtanultak egy nehéz leckét. Amikor nehéz idők járnak, akkor a munkáltatók mindig az üzletet választják veled szemben. Ez a félreértelmezett bizalom vezetett pénzügyi vesztükhöz.

Gyakran mondják az emberek, hogy vállalkozónak lenni kockázatos. Pont ellenkezőleg. Alkalmazottnak lenni kockázatos. A vállalkozók irányítják saját sorsukat.

Pénzügyi tervezés 101: Tanuld meg, mi a különbség eszköz és kötelezettség között!

A pénzügyi műveltség alapja annak megértése, hogy mi a különbség eszköz és kötelezettség között. Luke és Sue tévesen eszközöknek tekintették kötelezettségeiket, saját pénzügyi vesztükre. Ismételhették John-nak újra és újra, hogy van nekik kettő társasházuk és egy házuk. A probléma az, hogy nem értették meg, hogy a házaik nem eszközök.

Egyszerűen szögezzük le, az eszköz olyan dolog, ami pénzt tesz a zsebedbe. A kötelezettség olyan dolog, ami pénzt vesz ki a zsebedből. Luke és Sue számára a társasházaik és a házuk nem hoztak cash flow-t. A zsebükbe kellett nyúlniuk minden hónapban, hogy megtartsák azokat. Mert nem voltak kifizetve, ha elmulasztottak volna egy befizetést, a bank egyszerűen elvette volna a házakat. Ez a kötelezettség.

Ha gazdag akarsz lenni és gazdag akarsz maradni, a pénzedet eszközökbe fektesd, amik folyamatos cash-flow-t biztosítanak számodra. Ez az igazi biztonság.

Nagyon ajánlom, hogy szerezz be egy példányt John új könyvéből, “The Top 10 Reasons the Rich Go Broke: Powerful Stories that will Transform Your Financial Life…Forever”, hogy többet megtudj arról, hogyan válassz pénzügyi tervezőt és hogyan kerüld el a pénzügyi katasztrófát.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top