A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Írta: Kim Kiyosaki 
Olvasási idő: 6 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2020. November 19. 
Forrás: www.richdad.com

Diákhitel felvétele előtt a nőknek meg kell érteniük, hogy a siker pénzügyi - és nem főiskolai - oktatással kezdődik.

2015-ben a Vice lehozott egy fontos cikket, amelynek tartalmával minden nőnek tisztában kellene lennie. “A diákhitel pénztelen és kiszolgáltatott nőket hagy hátra” c. cikkben kezdték elmesélni Erika Stallings, egy 30 éves nő történetét, aki a Georgetown Egyetem Jogi Karára járt, majd egy 115 000 dolláros diákhitel adósság kíséretében diplomázott le.

“Valószínűleg vagyok olyan jómódú, amilyen egy 30 éves ember lehet,” – mondja Stallings a cikkben. “De belegondolva még engem is elfog a pánik, hogy mi van akkor, ha ma elvesztem az állásom. Mivel megpróbáltam a lehető legtöbb adósságot kifizetni, nincs Suze Orman féle vésztartalékom. Ha egy ideig munkanélküli lennék, borzasztó nehéz lenne tartani a lépést ezekkel a havi 1000 dolláros kifizetésekkel.”

Erika története tökéletes példa annak a több millió nehéz helyzetben lévő nőnek a sorsára, akik adósság hegyekkel a nyakukon léptek ki az egyetemről egy jól fizető diplomás állás reményében.

Néhány kijózanító statisztika a cikkből:

  • 62%-ban nők teszik ki a hallgatók számát a nemzet legdrágább főiskoláin
  • Az első generációs főiskolai hallgatóknak nagyobb százalékát teszik ki nők, mint férfiak, és nagyobb valószínűséggel származnak szegény családból, pénzügyi végzettség nélkül.
  • A nők 68%-a szerez diplomát diákhitel adóssággal, míg a férfiaknak csak a 62%-a.
  • A nők nagyobb valószínűséggel keresnek kevesebb pénzt a diploma megszerzését követően, mint a férfiak (“Egy évvel a diplomájuk megszerzése után a teljes munkaidőben dolgozó nők száma az ugyanabban az évben végzett férfiak számának csak a 82%-át tette ki.”)
  • A nők 47 százaléka a teljes jövedelmének az ajánlott 8 százalékánál többet fordít a diákhitel törlesztésére, míg a férfiaknak csupán a 39 százaléka.

A legérdekesebb talán az, hogy a nők nagyobb valószínűséggel folytatnak bölcsészettudományi és más olyan “nőiesebb” tanulmányokat, amelyekkel nem jutnak el közvetlenül a piacra – “az üzleti, mérnöki és a tudományterületek azok, amelyek általában jobban fizető munkahelyekhez vezetnek a diploma megszerzését követően.” Ez nagy valószínűséggel hozzájárul az alacsonyabb kezdő fizetésekhez – részben legalábbis – amelyeket a nők friss diplomásként kapnak.

Öt évvel később: Nők még mélyebben az adósságban

Most, hogy eltelt öt év, kíváncsi voltam a dolgok jelenlegi állására a nők és a diákhitel adósságok kapcsán. Szerinted jobbak a statisztikák fél évtizeddel később? Nagy megdöbbenésemre még rosszabbak. Az American Association of University Women elemzése szerint:

  • Ma az amerikaiaknak 1,54 billió dolláros diákhitel adósságuk van (ez a szám az elmúlt évtizedben több mint duplájára növekedett, az inflációs ráta pedig közel hatszorosára)
  • Az összes fennálló hitelösszeg közel kétharmadával a nők rendelkeznek – ez körülbelül 929 milliárd dollár
  • A fekete nők több adóssággal fejezik be a felsőfokú tanulmányaikat, mint más nők
  • A főiskolai oktatás költségei 1987 óta 103%-kal emelkedtek, míg a háztartások átlagos jövedelme csak 14%-kal növekedett.
  • A 2020-as évfolyam rekordszintű munkanélküliség mellett lép be a munkaerőpiacra, amely leginkább a nőket sújtja. Sok diplomást is érinthetnek a nem megfelelő juttatásokkal járó munkahelyek és az alulfoglalkoztatottság.
  • A globális gazdasági válság közepette megszűnnek azok a mellékállások, amelyekre – visszatekintve – a hallgatók az egyetemi kölcsönök visszafizetésére hagyatkoztak (mint például a kiskereskedelemben, a szolgáltatóiparban és a “gig” gazdaságban)
  • Ahogyan az elmúlt években is, a nők most is bérszakadékba ütköznek, amint megszerzik a diplomájukat: A nőknek átlagosan 82 centet fizetnek minden dollárért, amelyet egy férfi megkeres. A fehér, nem spanyol férfiakhoz képest a fekete nőknek 62, a spanyol nőknek 52 centet fizetnek egy dollárért.

Mint láthatod, a nők minden eddiginél mélyebben vannak az adósságban, és emellett egy különösen kemény munkaerő állományban mozognak. Tehát hogy fognak valaha megszabadulni az adósságoktól és hogy fogják elérni az anyagi függetlenséget?

A főiskolai mítosz = siker

Mindez egy nagyobb problémára utal: vakon hiszünk abban a mítoszban, hogy az vezet a sikerhez ha “jó iskolába járunk” majd “szerzünk egy jó állást”.

Erika története is erőteljesen szemlélteti: az iskola teremti meg az adósság miatti rabszolgaságot, és emiatt az adósság miatt leszel a rabszolgája annak a jó állásnak. Ahogy később el is mondja a cikkben:

“Nincs családi biztonsági hálóm… Ha nem lenne ez a diákhitel adósság, elkezdhetném a saját biztonsági háló kiépítését. Több pénzt tudnék hazaküldeni. Pályát válthatnék. Tavaly volt egy nagyobb műtétem is – félelmetes ennek a számláit is hozzáadni a diákhitel tartozáshoz.”

Most ezzel nem azt mondom, hogy a főiskola minden esetben rossz ötlet – valójában semmi baj nincs azzal, ha valaki főiskolára jár. Számos előnye van, amelyekre az ember szert tehet, mint például a szociális készségek, a tanulási készségek, és egy hatalmas közösségi háló kezdete. Emellett sok nő elkezdi felfedezni önmagát és az erősségeit a főiskolán. 

Viszont veszélyes, ha úgy tekintünk a főiskolára, mint egy jegyre, amely egyenesen a biztonsághoz vezet. Ahogy a Vice cikkéből is kiderül, gyakran ez minden csak nem az.

Tehát akkor mi?

13 mód - ahogy a nők átvehetik az irányítást a pénzügyi oktatásuk felett

Mi a Rich Woman-nél minden porcikánkkal abban hiszünk, hogy a sikerhez a pénzügyi oktatás vezet, és nem a felsőoktatás. Az alábbiakban találsz 13 módot, hogy hogyan tegyél szert pénzügyi oktatásra, amely szükséges a pénzügyi jövőd biztosításához:

  1. Olvass könyveket. Könyvek százai szólnak pénzről és befektetésről azoknak, akik csak most kezdik, és a tapasztalt befektetőknek is. Nem tudod, hol kezdj hozzá? Kezdd az egyik könyvemmel: Rich Woman: A Book on Investing for Women vagy : It’s Rising Time: What It Really takes to Reach Your Financial Dreams
  2. Hallgass hangoskönyveket, podcastokat. A vezetési idő nagyszerű alkalom a tanulásra. Töltsd fel a telefonod szuper hangoskönyvekkel és iratkozz fel pénzügyi témájú, befektetésről szóló, menedzsmenttel, személyes fejlődéssel és egyebekkel foglalkozó podcastokra. Első lépésnek nagyszerű a Rich Dad Radio Show. 
  3. Fektess be oktatási szemináriumokba, workshopokba, és konferenciákba. Ezek lehetnek ingyenes programok a környékeden vagy órák, amelyeken fizetned kell a részvételért. Különféle közösségi főiskolák, vállalkozások, közösségi klubok és szervezetek, valamint a helyi befektetési csoportok gyakran kínálnak ilyen programlehetőségeket. Néhány pedig kifejezetten nők számára van.
  4. Olvass pénzügyi folyóiratokat és magazinokat. Három nagyon jó befektetési információkkal teli folyóirat a Wall Street Journal, az Investor’s Business Daily és a Barron’s. A napi szintű olvasásuk látványosan növeli majd a pénzügyi tudásod. És hogy tudd mi folyik a környékeden, fizess elő a helyi üzleti napilapra.
  5. Beszélj megfelelő ingatlan-, részvény- és üzleti közvetítőkkel. Tedd fel nekik a kérdéseidet. Rengeteg információval tudnak szolgálni. Csak vedd figyelembe, hogy ők is azért vannak, hogy eladjanak neked valamit. Tehát tartsd nyitva a szemed. Rájöttem, hogy azok a legsikeresebb brókerek, akik nagyon szívesen osztanak meg információkat és tanulmányokat másokkal.
  6. Beszélj más befektetőkkel. Keress meg olyan embereket és beszélj velük, akik abba fektetnek be, ami téged is érdekel. Valószínűleg megintcsak azt tapasztalod majd, hogy a sikeresebb befektetők boldogan megosztják veled amit tudnak.
  7. Csatlakozz egy női befektetési klubhoz. Ken Jenke, a Better Investing munkatársa szerint a tőzsdei befektetési klubok többségét már a nők teszik ki. Jelenleg több mint 60% nő, az 1960-as évek 10 százalékával ellentétben. Személy szerint én azokat a klubokat ajánlom, amelyek a befektetés oktatására fókuszálnak, nem pedig összegyűjtik a pénzt a befektetésre. Az ilyen típusú klubokat megtalálhatod online a Google-n keresztül és az olyan oldalakon, mint pl. a Meetup.com. 
  8. Csatlakozz egy környékeden lévő CASHFLOW klubhoz. Szerte a világon csaknem 2000 CASHFLOW klub működik. Találhatsz egy hozzád közeli klubot, ha rákeresel a Google-n a “CASHFLOW Club”-ra. A legtöbb klubban rendszeresen játsszák a CASHFLOW játékot, támogatják egymás befektetési céljait, hívnak vendégelőadókat, és együtt tanulják meg, hogyan tudják a lehető legtöbbet kihozni a pénzügyi jövőjükből. Nem tudsz klub találkozót szervezni? Játssz online a CASHFLOW-val ingyen.
  9. Szörfözz a neten. Gyűjts ki mindenféle információt az általad választott befektetésről. A web tökéletes forrása a gyors referencia anyagoknak, értekezleteknek és konferenciáknak, kontaktoknak, blogoknak, chat szobáknak és fórumoknak.
  10. Nézz szét a városban. Járd körbe mi zajlik az ingatlan és az üzleti életben a saját kertedben. Nem a “megfelelő” várost vagy piacot kell megtalálni, amibe befektethetsz. Egyszerűen csak a saját városodban és annak piacán kell megtalálnod az ott “megfelelőt”.
  11. Nézz pénzügyi hírműsorokat a tévében. Számos olyan kábeltelevíziós műsor létezik, amelyek az üzleti és befektetési hírekre összpontosítanak. Kapcsold be a reggeli készülődés közben. Nézd edzés közben. Találd meg mindig a módját, hogy tájékozott maradj.
  12. Iratkozz fel pénzügyi témájú hírlevelekre. A hírlevelek gyorsan össze tudják foglalni a piacon zajló eseményeket, a regionális és globális gazdasági trendeket, valamint betekintést adnak, hogy mire figyeljünk oda a jövőben. 
  13. Tedd fel a kérdéseidet. Mi nők – ne feledjük, hogy itt van a mi előnyünk. Mivel a legtöbb nő ilyen kevés pénzügyi befektetési oktatásban részesült, nem kell úgy tennünk, mintha tudnánk minden kérdésre a választ. (Ráadásul a férfiakkal ellentétben mi nem vagyunk túl makacsak segítséget vagy tanácsot kérni.) Minél több kérdést teszel fel, annál okosabb leszel. Plusz új mentort is találhatsz magadnak a folyamat során. 

Fektess be a pénzügyi oktatásba

Ha fiatal nő vagy, aki kész elkezdeni a főiskolát, arra szeretnélek biztatni, hogy egészítsd ki pénzügyi oktatással a felsőfokú tanulmányaidat.

Ha egy fiatal nő szülője, rokona, vagy barátja vagy, kérlek oszd meg vele ezt a cikket. De még jobb, ha leülsz vele és egy kávé kíséretében végigvezeted rajta.

Hölgyeim, az alapértelmezés szerinti jövőnk megváltoztatása azzal kezdődik, ha változtatunk ma a gondolkodásmódunkon! A sikert ne a főiskolától várd. Ne feledd, a tanulásnak sosincs vége. Mindaddig amíg szeretnéd növelni a befektetéseidet és bővíteni a portfóliód, a tanulásnak mindig vannak újabb szintjei. Vedd a saját kezedbe a jövőd, és lásd milyen messzire tudsz jutni.

Eredeti közzététel dátuma: 2015. augusztus 20.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top