A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 6 perc
Eredeti megjelenés ideje:  2013. október 3.
Forrás:www.richdad.com

Tanuld meg, hogyan kell személyes pénzügyi kimutatást olvasni és készíteni a megfelelő pénzügyi költségvetéshez

Már a bejegyzés címét olvasva is elkezdett izzadni a tenyered? Őszintén szólva ez elég gyakori. Az az általános felfogás, hogy könyvelőnek kell lenni vagy pénzügyi végzettséged kell legyen ahhoz, hogy egyszerű pénzügyi kimutatásokat készíts. De nem ez a helyzet. A valóságban csak érteni kell a pénzkezelés alapfogalmait (bevételek, kiadások, eszközök, kötelezettségek), és tudni kell, hogy melyik tétel melyik kategória alá tartozik. (tipp: felejts el mindent, amit eddig tanultál)

Hogy miért kell venned a fáradtságot, hogy mindezt megtanuld? Azért, mert a pénzügyi oktatás világában vannak olyan alapelvek, amelyeket lehetetlen kihagyni, amikor pénzről és befektetésről beszélünk. Az ilyen beszélgetések első lépése mindig a személyes pénzügyi kimutatás.

Mi a személyes pénzügyi kimutatás?

A személyes pénzügyi kimutatás olyan eszköz, amely ad egy gyors képet a pénzügyeidről egy adott időpontban. A dokumentum három fő alkotóelemből áll:

  1. az eredménykimutatás és a mérleg
  2. a cash flow (készpénzforgalmi) kimutatás.

Ahogy a legtöbb embernek – számodra is ismeretlenek lehetnek ezek a kifejezések. Ez teljesen rendben van. Az alábbiakban majd részletesen kifejtem ezeket. Azonban, ha ismered ezeket a dokumentumokat, akkor hamar észre fogod venni, hogy az alább bemutatott személyes pénzügyi kimutatás sablon nem a hagyományos személyes jövedelem-kimutatás. Ez azért van, mert az egyszerű megoldásokat szeretjük, de a teljességre törekszünk.

Income Statement

Hogyan lehet olvasni a személyes pénzügyi kimutatást?

A személyes pénzügyi kimutatás megfelelő kitöltéséhez bele kell fektetni a terminológia megértéséhez szükséges időt. De ne aggódj, nagyon hamar tele leszel önbizalommal!

Az eredménykimutatás

Az eredménykimutatás két részből áll:

  1. Bevételek (bejövő pénz), és
  2. Kiadások (kimenő pénz)

Bevételek

Az eredménykimutatásban, a bevétel oszlopban jelölheted a háztartásodba beérkező összes jövedelmet. Ez magába foglalja mind a három típusú jövedelmet:

  1. Rendes kereset
    Minden pénz, amiért dolgozol – ide tartoznak a munkádból vagy a vállalkozásodból származó bérek, borravalók, fizetések, jutalékok.
  2. Portfólió jövedelem
    A portfólió bevételekhez tartozik bármely befektetésből származó profit. Ezek a tőkenyereségek származhatnak részvények, vállalkozások és ingatlanok eladásából. 
  3. Passzív jövedelem
    Ide tartoznak a bérleti ingatlanokból származó bevételek (tudjátok a mantrám: a cash flow/készpénzforgalom a “királynő!” -> angol kifejezés: cash is king= a pénz nagy úr.), a betéti társaságokból származó bevételek, amelyekbe pénzt fektetsz be, de nem veszel részt aktívan a folyamatokban, és más hasonló vállalkozásokból származó bevételek. Passzív jövedelem származhat még megtakarítási számlák kamataiból, kötvényekből, letéti jegyekből (certificates of deposit angol kifejezésből származik a CD rövidítés), részvény osztalékokból, találmányok szabadalmi jogdíjaiból, valamint könyvek, dalok és más eredeti művek jogdíjából is.

Pénzkezelés esetén fontos megjegyezni, hogy ezen jövedelemtípusok mindegyike után különböző mértékű adókulcs alapján kell adózni. A legmagasabb szinten a rendes jövedelem után kell adózni. A kormány abból a pénzből veszi el a legnagyobb darabot, amiért nagyon keményen megdolgozol a munkádban vagy a vállalkozásodban. A portfólió jövedelmek után alacsonyabb adómérték szerint kell adózni. A passzív jövedelmek esetén a legalacsonyabb az adókulcs. Amikor passzív jövedelem érdekében végzel befektetést, akkor a pénzed neked dolgozik, ráadásul többet tudsz megtartani ebből a pénzből, mivel a legalacsonyabb adókulcs szerint fogsz utána adót fizetni.

Kiadások 

Ezután következik a személyes pénzügyi kimutatás kiadási szakasza. Ebbe a részbe tartozik minden, amit minden hónapban kifizetsz – például az olyan dolgok, mint a jelzálog költség (vagy bérleti díj), autó törlesztőrészlet, diákhitel, élelmiszer, autó és benzin, rezsi, biztosítás, ruha, éttermi étkezések, orvosi számlák, és így tovább. 

Lehet, hogy kísértést fogsz érezni, hogy a kisebb összegeket – mint a Netflix vagy az edzőtermi bérletek költsége – egyszerűen lehagyd a listáról, amikor összeírod a havi kiadásaid. Ne felejtsd el, hogy a személyes pénzügyi kimutatás nem azért van, hogy a szomszédokkal hasonlítsuk össze magunkat. Ennek a jelentőségét a havi költségeid és kiadásaid értelmezésével érzékeled majd.

Élj a saját lehetőségeidhez mérten… vagy bővítsd őket?

Hányszor hallottad te is, hogy: “Nem engedhetem meg magamnak.” Fogadni mernék, hogy te magad mondtad. Nem vagy ezzel egyedül. Robert folyamatosan ezt hallotta a szegény papájától. Azonban a gazdag papája ezt a kijelentést a következő kérdésre alakította át: “Hogyan engedhetem meg magamnak?” Ahogy ez az apró változtatás megtörténik a kontextusban, az agyad dolgozni kezd. Kibillent a negatív spirálból, amibe olyan könnyen bele szoktunk esni, és egy pozitív, problémamegoldásra fókuszáló gondolkodásmóddal fogja helyettesíteni.

A mérleg

Az eredménykimutatás azt sorolja fel, hogy hogyan keresed meg a pénzed, a mérleg pedig arról ad egy pillanatnyi képet, hogy mik vannak a birtokodban és milyen tartozásaid vannak. A mérleg a következőkből tevődik össze:

  • Eszközök (azok a dolgok, amelyek pénzt tesznek a zsebedbe), és
  • Kötelezettségek (azok a dolgok, amelyek pénzt vesznek el a zsebedből)

Eszközök

A Rich Dad definíciója az eszközökre nem pont az lesz, amit egy hétköznapi könyvelőtől hallanál. A hétköznapi könyvelő azt fogja mondani, hogy “az eszköz egy magánszemély vagy egy vállalat tulajdonában lévő pénzbeli érték”. Ebben az értelmezésben egy porszívóra vagy akár a mindennapi edényekre is tekinthetünk eszközként!

A legtöbb könyvelő kitér a hitéből ettől az értelmezéstől, mivel az eszközök közé akarják sorolni a részvényeid, az ékszereid, a személyes lakóhelyed, az autóid, és a befektetési alapjaid. Számomra semmi értéke ezeknek a dolgoknak egészen addig, amíg el nem adod őket.

Ehelyett a Rich Dad féle meghatározás így szól: Az eszköz olyan dolog, ami pénzt tesz a zsebedbe – akár dolgozol, akár nem.

Miért használd ezt a meghatározást? Mivel nem egy porszívó, néhány tál és tányér visz majd közelebb téged a pénzügyi álmodhoz, hanem olyasvalami, ami pénzt tesz a zsebedbe – akár dolgozol, akár nem.

Kötelezettségek

A kötelezettség hagyományos definíciójával ismét harcba szállok. A legtöbb számviteli szakember azt fogja mondani, hogy a kötelezettség azt jelenti, hogy “köteles vagy kifizetni azt az összeget, amellyel egy hitelezőnek tartozol – legyen az magánszemély vagy szervezet.”

Az én definícióm ellent kell mondjon ennek: A kötelezettségek olyan dolgok, amelyek pénzt vesznek ki a zsebedből.

A legtöbben a Mercedesüket eszköznek vagy valamilyen értéknek sorolnák be. Én azonban a kötelezettségek közé sorolnám, mivel minden hónapban pénzt vesz ki a zsebemből. “De hát ki van fizetve!” – mondod te. Az autóhitel lehet, hogy ki van fizetve, de mi a helyzet a benzinnel, a karbantartással és javításokkal, vagy a biztosítással?

A legnagyobb harc – amivel találkozunk a Rich Dad Company-nél – elmondani az embereknek, hogy az otthona, személyes lakóhelye nem tekinthető eszköznek. Kaptunk érte hideget-meleget, különösen amikor virágzott a gazdaság, és az emberek hitelt vettek fel az otthonukra – néha kétszer vagy háromszor is. Csak akkor kezdték el megérteni az emberek, hogy az otthonuk nem tekinthető eszköznek, amikor az ingatlanpiac 2008-ban összeomlott, és rájöttek, hogy több tartozás van a házukon, mint amennyit valójában ér. Ha személy szerint nem volt részed ebben az élményben, akkor kérlek hallgass rám – soha nem akarsz ebben a helyzetben lenni.

A pénzügyi kimutatás és a mérleg közötti kapcsolat

A személyes pénzügyi kimutatásod elkészítése után látnod kell a két rész között lévő összefüggést.

Robert gazdag papája úgy gondolta, hogy a kettő közötti kapcsolat a kulcs a vagyon keletkezésének megértéséhez. “Hogy lehet az egyiket megérteni a másik nélkül? Honnan tudod a bevétel-oszlop vagy a kiadás-oszlop nélkül, hogy valójában mik az eszközök és mik a kötelezettségek?” – tette fel a kérdést. 

Ha elmélyülnél benne jobban, hogyan hat egymásra a pénzügyi kimutatás és a mérleg, akkor itt tudhatsz meg róla többet. 

Amiért fontos, hogy értsük a személyes pénzügyi kimutatást

Amikor az emberek eszköznek tekintik a kötelezettségeket, azzal csak az a probléma, hogy jobbnak látják a pénzügyi helyzetüket, mint amilyen valójában. Amikor berobbant a válság, sok ember kénytelen volt a valósággal szembesülve felismerni, hogy mivel rendelkezik, és hogy igazából meddig képes anyagilag túlélni. Ezért jelent a “nettó vagyon” fogalma a valóságban nagyon keveset. Amikor a könyvelők kiszámolják mennyi a nettó vagyonod, a konyhai mosogatón kívül kb. mindent felsorolnak. A legtöbb esetben ahhoz, hogy a könyvelő a nettó vagyonod dollárban határozza meg, mindenedet el kellene adnod – az aktuális piaci áron.

Ez most nem azt jelenti, hogy ne vegyél házat, BMW-t vagy új Cartier órát. Annyit jelent csak, hogy a pénz kezelésekor ne verd át magad azzal, hogy a kötelezettségeket és a vagyontárgyakat – amelyek pénzt vesznek ki a zsebedből – eszköznek tekinted.

 

Amint megérted az eszközök és a kötelezettségek közötti különbséget, valamint azt, hogy a személyes pénzügyi kimutatásodban hogyan sorold be őket az egyes kategóriákba – onnantól nagyon könnyű lesz meghatározni az aktuális pénzügyi helyzeted és elkészíteni a pénzügyi szabadságodhoz vezető saját útiterved.

Az alábbi excel táblában megtalálhatóak az alábbi nyilvántartások:
  • Hóközi Pénzmozgás
  • Pénzügyi Kimutatás
  • Adósságok, vizuális kép
  • Adósságoktól való megszabadulás
  • Büdzsé tervezés
Ide kattintva letöltheted a Magán Pénzügyek táblázatot

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a CASHFLOW játék segítségével.
Amint akcióba lendíted pénzügyi tudásodat a CASHFLOW játék segítségével, olyan értékes tapasztalatra fogsz szert tenni, ami a gazdagok szabályainak megértéséhez vezet, és olyan önbizalmat nyújt majd, amivel bátran teszel majd lépéseket a valós pénzügyi világban.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top