A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 6 perc
Eredeti megjelenés ideje:  2013. október 3.
Forrás:www.richdad.com

Tanuld meg, hogyan kell személyes pénzügyi kimutatást olvasni és készíteni a megfelelő pénzügyi költségvetéshez

Már a bejegyzés címét olvasva is elkezdett izzadni a tenyered? Őszintén szólva ez elég gyakori. Az az általános felfogás, hogy könyvelőnek kell lenni vagy pénzügyi végzettséged kell legyen ahhoz, hogy egyszerű pénzügyi kimutatásokat készíts. De nem ez a helyzet. A valóságban csak érteni kell a pénzkezelés alapfogalmait (bevételek, kiadások, eszközök, kötelezettségek), és tudni kell, hogy melyik tétel melyik kategória alá tartozik. (tipp: felejts el mindent, amit eddig tanultál)

Hogy miért kell venned a fáradtságot, hogy mindezt megtanuld? Azért, mert a pénzügyi oktatás világában vannak olyan alapelvek, amelyeket lehetetlen kihagyni, amikor pénzről és befektetésről beszélünk. Az ilyen beszélgetések első lépése mindig a személyes pénzügyi kimutatás.

Mi a személyes pénzügyi kimutatás?

A személyes pénzügyi kimutatás olyan eszköz, amely ad egy gyors képet a pénzügyeidről egy adott időpontban. A dokumentum három fő alkotóelemből áll:

 1. az eredménykimutatás és a mérleg
 2. a cash flow (készpénzforgalmi) kimutatás.

Ahogy a legtöbb embernek – számodra is ismeretlenek lehetnek ezek a kifejezések. Ez teljesen rendben van. Az alábbiakban majd részletesen kifejtem ezeket. Azonban, ha ismered ezeket a dokumentumokat, akkor hamar észre fogod venni, hogy az alább bemutatott személyes pénzügyi kimutatás sablon nem a hagyományos személyes jövedelem-kimutatás. Ez azért van, mert az egyszerű megoldásokat szeretjük, de a teljességre törekszünk.

Income Statement

Hogyan lehet olvasni a személyes pénzügyi kimutatást?

A személyes pénzügyi kimutatás megfelelő kitöltéséhez bele kell fektetni a terminológia megértéséhez szükséges időt. De ne aggódj, nagyon hamar tele leszel önbizalommal!

Az eredménykimutatás

Az eredménykimutatás két részből áll:

 1. Bevételek (bejövő pénz), és
 2. Kiadások (kimenő pénz)

Bevételek

Az eredménykimutatásban, a bevétel oszlopban jelölheted a háztartásodba beérkező összes jövedelmet. Ez magába foglalja mind a három típusú jövedelmet:

 1. Rendes kereset
  Minden pénz, amiért dolgozol – ide tartoznak a munkádból vagy a vállalkozásodból származó bérek, borravalók, fizetések, jutalékok.
 2. Portfólió jövedelem
  A portfólió bevételekhez tartozik bármely befektetésből származó profit. Ezek a tőkenyereségek származhatnak részvények, vállalkozások és ingatlanok eladásából. 
 3. Passzív jövedelem
  Ide tartoznak a bérleti ingatlanokból származó bevételek (tudjátok a mantrám: a cash flow/készpénzforgalom a “királynő!” -> angol kifejezés: cash is king= a pénz nagy úr.), a betéti társaságokból származó bevételek, amelyekbe pénzt fektetsz be, de nem veszel részt aktívan a folyamatokban, és más hasonló vállalkozásokból származó bevételek. Passzív jövedelem származhat még megtakarítási számlák kamataiból, kötvényekből, letéti jegyekből (certificates of deposit angol kifejezésből származik a CD rövidítés), részvény osztalékokból, találmányok szabadalmi jogdíjaiból, valamint könyvek, dalok és más eredeti művek jogdíjából is.

Pénzkezelés esetén fontos megjegyezni, hogy ezen jövedelemtípusok mindegyike után különböző mértékű adókulcs alapján kell adózni. A legmagasabb szinten a rendes jövedelem után kell adózni. A kormány abból a pénzből veszi el a legnagyobb darabot, amiért nagyon keményen megdolgozol a munkádban vagy a vállalkozásodban. A portfólió jövedelmek után alacsonyabb adómérték szerint kell adózni. A passzív jövedelmek esetén a legalacsonyabb az adókulcs. Amikor passzív jövedelem érdekében végzel befektetést, akkor a pénzed neked dolgozik, ráadásul többet tudsz megtartani ebből a pénzből, mivel a legalacsonyabb adókulcs szerint fogsz utána adót fizetni.

Kiadások 

Ezután következik a személyes pénzügyi kimutatás kiadási szakasza. Ebbe a részbe tartozik minden, amit minden hónapban kifizetsz – például az olyan dolgok, mint a jelzálog költség (vagy bérleti díj), autó törlesztőrészlet, diákhitel, élelmiszer, autó és benzin, rezsi, biztosítás, ruha, éttermi étkezések, orvosi számlák, és így tovább. 

Lehet, hogy kísértést fogsz érezni, hogy a kisebb összegeket – mint a Netflix vagy az edzőtermi bérletek költsége – egyszerűen lehagyd a listáról, amikor összeírod a havi kiadásaid. Ne felejtsd el, hogy a személyes pénzügyi kimutatás nem azért van, hogy a szomszédokkal hasonlítsuk össze magunkat. Ennek a jelentőségét a havi költségeid és kiadásaid értelmezésével érzékeled majd.

Élj a saját lehetőségeidhez mérten… vagy bővítsd őket?

Hányszor hallottad te is, hogy: “Nem engedhetem meg magamnak.” Fogadni mernék, hogy te magad mondtad. Nem vagy ezzel egyedül. Robert folyamatosan ezt hallotta a szegény papájától. Azonban a gazdag papája ezt a kijelentést a következő kérdésre alakította át: “Hogyan engedhetem meg magamnak?” Ahogy ez az apró változtatás megtörténik a kontextusban, az agyad dolgozni kezd. Kibillent a negatív spirálból, amibe olyan könnyen bele szoktunk esni, és egy pozitív, problémamegoldásra fókuszáló gondolkodásmóddal fogja helyettesíteni.

A mérleg

Az eredménykimutatás azt sorolja fel, hogy hogyan keresed meg a pénzed, a mérleg pedig arról ad egy pillanatnyi képet, hogy mik vannak a birtokodban és milyen tartozásaid vannak. A mérleg a következőkből tevődik össze:

 • Eszközök (azok a dolgok, amelyek pénzt tesznek a zsebedbe), és
 • Kötelezettségek (azok a dolgok, amelyek pénzt vesznek el a zsebedből)

Eszközök

A Rich Dad definíciója az eszközökre nem pont az lesz, amit egy hétköznapi könyvelőtől hallanál. A hétköznapi könyvelő azt fogja mondani, hogy “az eszköz egy magánszemély vagy egy vállalat tulajdonában lévő pénzbeli érték”. Ebben az értelmezésben egy porszívóra vagy akár a mindennapi edényekre is tekinthetünk eszközként!

A legtöbb könyvelő kitér a hitéből ettől az értelmezéstől, mivel az eszközök közé akarják sorolni a részvényeid, az ékszereid, a személyes lakóhelyed, az autóid, és a befektetési alapjaid. Számomra semmi értéke ezeknek a dolgoknak egészen addig, amíg el nem adod őket.

Ehelyett a Rich Dad féle meghatározás így szól: Az eszköz olyan dolog, ami pénzt tesz a zsebedbe – akár dolgozol, akár nem.

Miért használd ezt a meghatározást? Mivel nem egy porszívó, néhány tál és tányér visz majd közelebb téged a pénzügyi álmodhoz, hanem olyasvalami, ami pénzt tesz a zsebedbe – akár dolgozol, akár nem.

Kötelezettségek

A kötelezettség hagyományos definíciójával ismét harcba szállok. A legtöbb számviteli szakember azt fogja mondani, hogy a kötelezettség azt jelenti, hogy “köteles vagy kifizetni azt az összeget, amellyel egy hitelezőnek tartozol – legyen az magánszemély vagy szervezet.”

Az én definícióm ellent kell mondjon ennek: A kötelezettségek olyan dolgok, amelyek pénzt vesznek ki a zsebedből.

A legtöbben a Mercedesüket eszköznek vagy valamilyen értéknek sorolnák be. Én azonban a kötelezettségek közé sorolnám, mivel minden hónapban pénzt vesz ki a zsebemből. “De hát ki van fizetve!” – mondod te. Az autóhitel lehet, hogy ki van fizetve, de mi a helyzet a benzinnel, a karbantartással és javításokkal, vagy a biztosítással?

A legnagyobb harc – amivel találkozunk a Rich Dad Company-nél – elmondani az embereknek, hogy az otthona, személyes lakóhelye nem tekinthető eszköznek. Kaptunk érte hideget-meleget, különösen amikor virágzott a gazdaság, és az emberek hitelt vettek fel az otthonukra – néha kétszer vagy háromszor is. Csak akkor kezdték el megérteni az emberek, hogy az otthonuk nem tekinthető eszköznek, amikor az ingatlanpiac 2008-ban összeomlott, és rájöttek, hogy több tartozás van a házukon, mint amennyit valójában ér. Ha személy szerint nem volt részed ebben az élményben, akkor kérlek hallgass rám – soha nem akarsz ebben a helyzetben lenni.

A pénzügyi kimutatás és a mérleg közötti kapcsolat

A személyes pénzügyi kimutatásod elkészítése után látnod kell a két rész között lévő összefüggést.

Robert gazdag papája úgy gondolta, hogy a kettő közötti kapcsolat a kulcs a vagyon keletkezésének megértéséhez. “Hogy lehet az egyiket megérteni a másik nélkül? Honnan tudod a bevétel-oszlop vagy a kiadás-oszlop nélkül, hogy valójában mik az eszközök és mik a kötelezettségek?” – tette fel a kérdést. 

Ha elmélyülnél benne jobban, hogyan hat egymásra a pénzügyi kimutatás és a mérleg, akkor itt tudhatsz meg róla többet. 

Amiért fontos, hogy értsük a személyes pénzügyi kimutatást

Amikor az emberek eszköznek tekintik a kötelezettségeket, azzal csak az a probléma, hogy jobbnak látják a pénzügyi helyzetüket, mint amilyen valójában. Amikor berobbant a válság, sok ember kénytelen volt a valósággal szembesülve felismerni, hogy mivel rendelkezik, és hogy igazából meddig képes anyagilag túlélni. Ezért jelent a “nettó vagyon” fogalma a valóságban nagyon keveset. Amikor a könyvelők kiszámolják mennyi a nettó vagyonod, a konyhai mosogatón kívül kb. mindent felsorolnak. A legtöbb esetben ahhoz, hogy a könyvelő a nettó vagyonod dollárban határozza meg, mindenedet el kellene adnod – az aktuális piaci áron.

Ez most nem azt jelenti, hogy ne vegyél házat, BMW-t vagy új Cartier órát. Annyit jelent csak, hogy a pénz kezelésekor ne verd át magad azzal, hogy a kötelezettségeket és a vagyontárgyakat – amelyek pénzt vesznek ki a zsebedből – eszköznek tekinted.

 

Amint megérted az eszközök és a kötelezettségek közötti különbséget, valamint azt, hogy a személyes pénzügyi kimutatásodban hogyan sorold be őket az egyes kategóriákba – onnantól nagyon könnyű lesz meghatározni az aktuális pénzügyi helyzeted és elkészíteni a pénzügyi szabadságodhoz vezető saját útiterved.

Az alábbi excel táblában megtalálhatóak az alábbi nyilvántartások:
 • Hóközi Pénzmozgás
 • Pénzügyi Kimutatás
 • Adósságok, vizuális kép
 • Adósságoktól való megszabadulás
 • Büdzsé tervezés
Ide kattintva letöltheted a Magán Pénzügyek táblázatot

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a CASHFLOW játék segítségével.
Amint akcióba lendíted pénzügyi tudásodat a CASHFLOW játék segítségével, olyan értékes tapasztalatra fogsz szert tenni, ami a gazdagok szabályainak megértéséhez vezet, és olyan önbizalmat nyújt majd, amivel bátran teszel majd lépéseket a valós pénzügyi világban.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top