Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő: 11 perc 
Eredeti megjelenés ideje:  2020. November 24.
Forrás: 

A dollár bukása, avagy miért tartsd a “pénzed” jobb pénzbe

Nagyon borúlátó vagyok és voltam évekig a dollárt illetően. Ennek oka mind a történelmi tanulmányaim, mind a saját tapasztalataim. 

Évtizedek óta vannak nyersanyag befektetéseim - elmondom, miért

Még 1972-ben, a második vietnami szolgálati körutam során kaptam egy rendkívüli hírt a Gazdag Papámtól, amely így hangzott: “Nixon elnök kivonta az aranyfedezetet a dollár mögül. Légy óvatos, a világ hamarosan megváltozik.”

Kíváncsivá tett, de össze voltam zavarodva. Nem sokkal ezután elolvastam egy arannyal kapcsolatos cikket a “The Wall Street Journal”-ben. Akkoriban az arany ára unciánként 35 dollár és 40-60 dollár között ingadozott.

Mivel úgy gondoltuk okos dolog arany után kutatni – egyik pilóta társam, Ted, csatlakozott hozzám, és 25 mérföldet utaztunk a tengeren egy ellenséges területre, hogy a naiv helyiektől szerezzünk valamennyi aranyat.

Egy apró faluban egy idős asszonnyal próbáltunk meg alkudozni. A kereskedést 40 dollárral kezdtük egy unciáért. Nem tudhattuk, hogy az azonnali ár lényegesen magasabb volt ennél, 55 dollár. Az okos asszony csak vigyorgott és valószínűleg idiótának tartott minket. Hát nem tévedett. Gyorsan felvilágosított minket, hogy az arany azon-nali ára világszerte azonos.

Sikerült visszajutnunk a bázisra anélkül, hogy az ellenség észrevett volna, viszont a küldetést nem sikerült teljesíteni – nem szereztünk aranyat. Azonban tényleg valódi pénzügyi oktatásban részesültünk.

Mi késztette arra a Gazdag Papámat, hogy megírja azt a levelet?

Amikor Richard Nixon 1971-ben kivette a dollárt az aranystandard valutarendszeréből, a dollár azonnal elveszítette addigi értékét és tulajdonképpen hamis pénzzé vált. Miután már nem fedezte többé szilárd pénz – vagyis az arany – az amerikai dollár nem maradt több egy adóslevélnél.

Vess egy pillantást az alábbi táblázatra, amely részletesebben bemutatja az amerikai dollár és az arany közötti inverz kapcsolatot.

dollar

Több mint egy évszázadon át jelentős mértékben csökkent, a dollár vásárlóereje az aranyhoz viszonyítva. Ez az inverz kapcsolat azonban nem csak az amerikai dollár és az arany között áll fenn..

Az összes valuta értéke csökkent az arany értékéhez képest, ahogy a következő ábrán is látható:

GoldvsFiat

Egy saját tapasztalatokon alapuló tanulságos történet az arany- és ezüstbányákba való befektetésről

1996-ban alapítottam egy aranybányászattal foglalkozó vállalatot Kínában, és egy ezüstbányászattal foglalkozó vállalatot Dél-Amerikában. Végül mindkét vállalat nyíltpiaci forgalomba került a kanadai tőzsdéken.

Azért ekkor alapítottam arany- és ezüst bányászati vállalatokat, mert úgy véltem az arany és az ezüst is “mélyponton” volt, de újra fellendülési szakaszban volt. Akkor egy uncia arany 275 dollár, egy uncia ezüst 5 dollár körül volt. Ha akkor ebben tévedtem volna, elveszíthettem volna a bányákat.

Magabiztos voltam az arannyal és az ezüsttel kapcsolatban, mert nem fogadtam rá-juk. Inkább a dollár és az olaj ellen fogadtam. 1996-ban az olaj hordónkénti ára 10 dollár volt, ami kevésnek tűnt. Az volt a sejtésem, hogy erős a dollár, viszont zuhanni fog majd, ha felmegy az olaj ára. Úgy éreztem megfelelőek a feltételek egy hatalmas változás végbemeneteléhez a piacon.

Biztos vagyok benne, hogy ezek a feltételek nem változtak. A jelenlegi államadósság, a kereskedelmi mérleg, és a világjárvány következtében a dollár egyre gyengébb, az olaj ára pedig egyre magasabb. Nemrég ezért vásároltam több aranyat valamint ezüstöt is – hogy újból a dollárral és az olajjal szemben fogadjak. Eddig meglehetősen fontos voltam.

Ma az olaj hordónkénti ára 40 dollár körül alakul, amely 300%-os növekedést jelent 1996-hoz árhoz képest.

Ma az ezüst unciánkénti ára 24 dollár körül alakul, amely 380%-os növekedést jelent az 1996-os árhoz képest. 

Ma az arany unciánkénti ára 1800 dollár körül alakul, amely 555%-os növekedést jelent az 1996-os árhoz képest.

Időközben a dollár vásárlóereje 1996 óta 66%-kal csökkent az inflációnak köszönhetően.

Infláció vagy recesszió?

Sok szempontból a körülmények sokkal rosszabbak most, mint 1996-ban voltak. Ma szépen lassan csökken a dollár iránti kereslet. Ugyanakkor a jelek szerint a Federal Reserve növeli a dollár kínálatot.

Mint azt tudjátok, az alacsony kereslet és a magas kínálat bármi esetében értékcsökkenést eredményez – így beleértve a dollárt is. Amikor a gondjaink kezdődtek a Nagy Recesszióval, az új Fed-elnök, Ben Bernanke nehéz választás előtt állt: 

  • Ha több pénzt nyomtat a dollár megerősítése érdekében, akkor az infláció növekedése és ez a dollár összeomlását eredményezheti. 
  • Ha növeli a kamatlábakat az infláció lassítása érdekében, a gazdaság recesszióba kerülhet. 

A Fed valóban évtizedek óta kötelező jelleggel egy ostoba döntés alapján ezt vagy azt a típusú recessziót választja. Engedd meg, hogy elmagyarázzam.

Amerikai típusú válság

A nagy gazdasági világválságot az okozta, hogy a kormányok próbáltak csalni az aranystandard rendszeren. Komoly adósságok keletkeztek az első világháború idején. Ezeket a kormányok nehezen fizették vissza, mert a pénznemük aranyhoz volt kötve. Az arany miatt csak annyi pénzt lehetett nyomtatni, amennyi mögötte volt. Ha egy millió uncia aranyad lenne, és csak három dollárt nyomtathatnál egy uncia aranyért, akkor csak három millió dollárt tudnál nyomtatni. A kormányok azonban mindent meg-tettek, hogy megtalálják a módját, hogyan kerüljék meg az aranystandard rendszert.

Az adósságok halmozódásával és a nemteljesítések növekedésével kudarcot vallottak a bankok, és emberek milliói vesztették el életük megtakarításaikat. Nem volt FDIC (bankfelügyelet), tehát ha egy bank csődbe ment, akkor mindent elvesztettél. Mivel az emberek elkezdték elveszíteni a pénzüket, kevesebbet költöttek, ami az árak zuhanásához vezetett. A munkanélküliség gyorsan nőtt, ami még kevesebb kiadást és még nagyobb deflációt okozott. Ez a növekvő negatív spirál vezetett az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb gazdasági összeomlásához. Mivel az Egyesült Államok az aranystandard rendszerhez volt kötve, nem tudták “kinyomtatni” magukat az összeomlásból.

Német típusú válság

Németországban ez másképp történt. A német kormány úgy döntött, hogy elhagyja az aranystandard rendszerét, és megkezdte a bankjegyek nyomtatását olyan gyors tempóban, ahogy a nyomdák csak bírták. Ennek hatalmas hiperinfláció volt az eredménye. 1919 és 1923 között Németország pénz ellátása 29,2 milliárd márkáról 497 biliárd márkára – 17 milliárdos szorosára növekedett. 

Van egy régi vicc a nőről, aki kint hagyta a bolt előtt a német márkával teli talicskáját, amíg bement a boltba kenyeret venni. A talicskát ellopták mire kiment, de a pénzt otthagyták – ez a hiperinfláció pusztító hatása. A pénz lényegében nem ér semmit, mert olyan sokat nyomtattak rövid idő alatt.

Mint azt tudjuk, a Fed a dollár nyomtatás útjára lépett…billió és billió dollárt jelent ez. Úgy látszik, meghoztuk a döntést és megkezdtük egy jövőbeli német stílusú válság megalapozását. Hogy ez mikor lesz? Nem tudom, de elérkezett az idő a felkészülésre..

Miért “teszek félre” dollárt

A dollár napról napra kevesebbet ér. Ezért teszek félre annyit belőle. Ez ellentmondásosnak hangzik, de elmagyarázom. Azért teszek félre ennyi dollárt – annak ellenére hogy azt gondolom egyre kevesebbet ér – mert nem szándékozom megtartani őket. Részemről a készpénz = szemét.

A tehetős és a nincstelen emberek közötti óriás szakadék egyik oka, hogy a nincstelenek értéket tulajdonítanak a pénznek – dolgoznak érte, félreteszik, ragaszkodnak hozzá, majd elveszítik.

Warren Buffett gyakran szokta mondani, hogy “Úgy a legkönnyebb meggazdagodni, ha nem veszítesz el pénzt.” Amikor az emberek fogyasztási cikkeket vásárolnak, – mint pl. egy új autó – akkor hitelt vesznek fel, hogy finanszírozzanak belőle olyan dolgokat, amelyek értéke folyamatosan csökken, vagy hogy így takarítsanak meg pénzt – de ezzel igazából pénzt veszítenek. Vannak, akik ezt inflációnak hívják – én elértéktelenedésének/értékcsökkenésnek.

Egy barátom most vett egy új terepjárót (SUV). Gyönyörű jármű. A probléma csak az, hogy a jármű az értékéből csaknem 20 %-ot veszített azon a napon, amikor kihajtott vele a kereskedésből. Most tartozása van, és fizet egy olyan járművet, amelynek csökken az értéke, és mellette a dollár értéke is csökken. Dupla vesztes. 

Pszichológiailag ahogy csökken az amerikaiak készpénzének és a pénzért vásárolt dolgaiknak az értéke, egyre jobban aggódnak a pénz miatt. Sokan keményebben kezdenek dolgozni, vagy ami még ennél is rosszabb – több ingadozó értékű fogyasztási cikket vásárolnak és mélyebbre süllyednek az adósságaikban. Sajnos aztán sokuk egyre kevesebb és kevesebb dollárral végzi, amely értéke továbbra is folyamatosan csökken.

Azért van egyre több dollárom, mert egyszerűen nem ragaszkodom hozzájuk. Helyet-te mindent megteszek, hogy annyi dollárra tegyek szert, amennyi csak lehetséges, majd ezeket a dollárokat folyamatosan olyan eszközökbe és vagyontárgyakba mozgatom át, amelyeknek az értéke nő, nem pedig csökken.

Amikor az emberek az 1990-es évek végén öntötték a pénzt a tech és a dot-com részvényekbe, én olajba, aranyba, ezüstbe és ingatlanba fektettem a dollárjaim, amikor az árak alacsonyan voltak. Ma – mivel a dollár értéke folyamatosan csökken – továbbra is ugyanabba az eszközosztályba mozgatom át a pénzem, bár ezúttal sokkal óvatosabban.

Közelgő pénzügyi katasztrófa

Elsődlegesen azért mozgatom a dollárjaim, mert borúlátó vagyok a dollár bankjeggyel kapcsolatban. Mind ismerjük a mondást: “Az amerikai kormány teljes hite és bizalma áll az amerikai dollár mögött.” Sajnálatos, hogy gyengül az Egyesült Államok kormányba vetett hit és bizalom. Nem hiszem, hogy az amerikaiaknak van gyomruk elvégezni azokat a változtatásokat, amelyek egy pénzügyileg felelős kormány vezetéséhez és a dollár megmentéséhez szükségesek.

Amikor George W. Bush elnök próbálta megreformálni a társadalombiztosítást, ez a javaslat az iraki háborúnál is kevésbé volt népszerű az amerikaiak körében. A jogosultságokat szeretik az emberek. Amikor Bush erőltette a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos juttatásokról szóló tervezetet, akkor döntöttem el, hogy a dollárnak itt van vége. Számomra minden remény szertefoszlott, hogy a pénzügyi katasztrófa elkerülhető lenne. Amerika népe szavazott.

Az “Egyesült Államok kormányának teljes hite és bizalma” helyett már rég elhatároztam, hogy a pénz, az arany és az ezüst ősi formájába vetem a hitem.

Az a vicces, hogy egyesek nem tekintenek pénzként az aranyra és az ezüstre…vagy legalábbis nem megtakarításra való pénzként.

Arany kontra dollár

Egy író, R. A., már évekkel ezelőtt megírta a “The Economist”-ban, miért gondolta, hogy az arany nem pénz: “Habár az arany nem pénz, van egy pénzzel megegyező nagyon fontos jellemzője: az értéke (a korlátozott ipari felhasználást leszámítva) abból származik, hogy a piaci felfogás szerint milyen értéket tulajdonítanak neki.”

A papírpénz ugyanígy működik. A dollárnak értéke van, mert az emberek értékesnek tartják. De ahogy a The Economist írója is felhívja rá a figyelmet – a dollárok tetszés szerint könnyen nyomtathatóak, ami gyors értékvesztéssel jár. Viszont az arany szűkösen áll rendelkezésünkre.

“De a papírpénz pontosan így működik. Az emberek úgy vélik, hogy azok a vékony kis papírdarabok, amelyeket dollár bankjegyeknek hívunk, ér néhány kosár valódi árut, csak azért mert mindenki más is ugyanígy gondolja. Az az alapvető különbség az értékük felfogásában, hogy új aranyhoz csak nagy nehézségek árán lehet hozzájutni, míg új bankjegyeket tonnaszámra lehet előállítani gyakorlatilag marginális költség nélkül.”

Jelenleg az arany azért nem pénz a legtöbb ember szemében, mert az emberek még mindig azt gondolják, hogy a pénz maga a papír dollár.

Az író arra következtetésre jutott, hogy a dollár mindig is pénz marad, mert az emberek úgy döntöttek, hogy megelégednek a pénz ezen formájával. Hogy mi a helyzet az aranyat illetően? A szerző szerint: “Az arany melletti érv, amit nem értek, egy 6000 éves misztikus közgazdasági törvény szerint az, hogy ez a fényes sárga színű fém valamiért különleges.”

Nincs sok hátra

Noha az író szerint ez képtelenség, kérlek, adj egy másodpercet. Mi történik akkor, ha az emberek a papír dollárokat többé már nem akarják pénzként elfogadni? Mi történik akkor, ha nyomtat a Fed egy csomó dollárt – csak mert rendkívül egyszerű és végtelen mennyiséget lehet nyomtatni – és senki nem akarja majd pénzként használni? Akkor mi lesz a pénz?

A pénzügyi történelem során az összes papír alapú fizetőeszköz értéke – olyan fizető-eszközök, amelyek értéke kizárólag a hatóságok által megállapított értéken alapszik – nullára esett. Valahogy ezt a tényt egyszerűen elfelejti megosztani a The Economist írója.

A történelem során a társadalmak mindig visszatértek fizetőeszközként az aranyhoz. Ahogy a The Economist írója is kiemelte, ez már 6000 éve tart. Nevezheti az író ezt misztikusnak, ha épp úgy tetszik, én eszméletlen nagy múltnak tartom. 

A valóság az, hogy a dollár napjai meg vannak számlálva… hiszen az eddigieket is az aranynak köszönhette.

A dollár ideje lejárt

Nem titok, hogy nagy az Egyesült Államok adóssága. Ez sok éven keresztül elfogadható százaléka volt a GDP-nek – 50-60% körül mozgott. Ez a százalék azonban 2007 óta drámaian megugrott, és 2020 áprilisában az adósságunk a GDP 122 százaléka volt. Így van, több a tartozásunk, mint amennyit megkeresünk. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy tudjuk, hogy ha folyamatosan több adósságot vállalunk, mint amennyit ki tudunk fizetni a jövedelmünkből, akkor egy ponton tönkremegyünk. Ha az Egyesült Államok nem tudja visszafizetni az adósságát, a dollárnak vége lesz, és a vesztesek a megtakarítók lesznek.

Ha az Egyesült Államok nem tudja visszafizetni az adósságát, sok ember fogja azt kívánni bárcsak a pénz egy részét aranyban tette volna félre. Hiszen, mint az már az elmúlt 6000 év során sokszor megtörtént, az emberek ismét értéktároló eszközként használják majd.

Talán az Egyesült Államok meg fogja oldani az adóssággal kapcsolatos problémáit. Ha így lesz, akkor a dollár is tovább fog élni – egy ideig. De, mint ahogy minden előtte létező papír alapú fizetőeszköz, végül a dollár értéke is nullára fog csökkenni. Mind-egy mi történik – a dollárnak vége lesz. Csak lehet, hogy később, nem pedig előbb. 

Az amerikai adóssággal az a probléma, hogy kötelezően kifizetendő jogosultságok, ellátások álcája mögé van bújtatva. A túlköltekezés több mint 60 százalékát az olyan kötelező kiadások teszik ki, mint az egészségügyi ellátás és a társadalombiztosítás. Ezek a kormányprogramok pedig csak egyre növekvő kiadásokkal fognak járni a „baby boomer” (második világháború utáni) generáció idősödésével. A Visual Capitalist alábbi diagramjában láthatjuk ezt részletesen lebontva:

governmentspending2020

Attól tartok a világ állampolgárai szép lassan belefáradnak Amerika bruttó költségvetésének rossz kezelésébe, és majd vonakodnak elfogadni az amerikai dollárt. Ahhoz, hogy fenntartsuk a világ dollár bankjegy iránti érdeklődését, növelni kell a kamatlábak arányát. Ha ez megtörténik, az amerikai vagyontárgyak – különösképpen az olyan papír alapú vagyontárgyak, mint az amerikai részvények, kötvények, befektetési alapok és megtakarítások – értéke csökkenni fog. Néhány ingatlanár feljebb fog menni, mert magasak a helyettesítési költségek, viszont a túlértékelt ingatlanok száma csökkenni fog. 

Most ez pont úgy fog hangzani, mint egy álláspontját váltogató politikus, de – ezután is lesznek olyan papír alapú vagyontárgyak, amelyek értéke növekedni fog. A titok nyitja, hogy nagyon óvatosnak és válogatósnak kell lenni, ha papír alapú vagyontárgyak-kal és ingatlanokkal szeretnénk ezt az időszakot átvészelni. Azok, akik variálnak veszíteni fognak. Azok, akik összpontosítanak nyerni fognak.

A nyersanyag befektetés a túlélésed biztosítéka

Az elkövetkező évek túlélésének az a titka, hogy ne amerikai dollárban, hanem valódi pénzben tartsd a vagyonod. Vásárolj olyan dolgokat, amelyek tartják az értéküket, és cserélhetőek az egész világon. Vannak olyan árucikkek – mint pl. az arany és az ezüst – amelyek globális piaca képes felülemelkedni az országhatárokon, a politikán, a vallásokon és a faji megkülönböztetésen is. Ha valaki talán nem is kedveli másik vallását, viszont az aranyát elfogadja.

Fontos megjegyezni a válságokkal kapcsolatban, hogy a gazdagság nem tűnik el – egyszerűen csak átrendeződik.

Sok embert megbénít majd a félelem az elkövetkezendő években. Viszont a pénzügyileg intelligens emberek számára életre szóló lehetőség lesz ez az időszak. Akik nem értenek a pénzügyekhez, azoknak javaslom, hogy vásároljanak legalább valamennyi aranyat és ezüstöt – annyit amennyit megengedhetnek maguknak – hogy megvédjék magukat az inflációtól. Ha magas pénzügyi intelligenciával rendelkezel, tartsd nyitva a szemed, keresd az ajánlatokat. Ahogy összeomlanak az eszközárak, állj készen, csapj le és vásárold fel őket.

Úgy gondolom, a modern történelemben hamarosan eljön a legnagyobb vagyoni átrendeződés. Te döntöd el, hogy a nyertes oldalon állsz, vagy mindent elveszítesz. Az lesz a döntő, hogy pénzügyileg ki intelligens és ki nem. 

Optimista vagyok az arannyal és az ezüsttel kapcsolatban, mivel ezeket az eszközöket illetően az amerikai nép még mélyen alszik. Az amerikaiak nagy részének fogalma sincs hogyan és hol tud vásárolni fizikailag létező valódi aranyat és ezüstöt. Az általam felkeresett, aranyat és ezüstöt árusító helyeken már most alacsony a készlet. 

Ha és amikor az amerikai nép ráébred, hogy a dollárjuk már nem pénz csak egy pénznem, akkor meg fog kezdődni a pánik és tülekedés. Ha esetleg ez megtörténne, rendkívül jó vételnek fog tűnni az arany és ezüst mai ára.

Manapság nagyon kevesen vannak tudatában, de állítólag Warren Buffett rendelkezik a legnagyobb valódi ezüst készlettel Amerikában. Az 1990-es évek végén vásárolt ezüstöt, amikor olcsó volt – annak ellenére, hogy mások azért kritizálták, mert nem technikai részvényekbe fektetett be.

Mindez mit jelent?

Szóval, mi fog történni? A válaszom: nem tudom. Ha lenne egy kristálygömböm, valószínűleg sokkal gazdagabb ember lennék, mint most.

Amit viszont tudok, hogy a dollár bajban van. A gazdagok folyamatosan keresik azokat az eszközöket, amelyekbe pénzt tudnak fektetni, és tudják, hogy a megtakarítással rendelkezők vesztesek. 

Ha gazdag akarsz lenni, akkor gazdag emberként is kell gondolkoznod. Nem azt mondom, hogy aranyba és ezüstbe fektess be. Csupán csak javaslom, azok alapján, amelyeket ebben a cikkemben osztottam meg. Csak akkor tegyél így, ha elvégezted a házi feladatot – tehát felmérted a kockázatot – és úgy érzed így helyes. Azt javaslom, hogy kezdj el olyan területeket keresni, amelyekben tudod forgatni a dollárjaid. Ha gazdag akarsz lenni, fontos, hogy olyan eszközökbe fektess be, amelyek megóvnak az inflációtól – legyen szó ingatlanról, üzleti tevékenységről, műszaki befektetésről, vagy akár nyersanyagról.

Szóval te mit gondolsz? Szerinted mi folyik az arany körül? Milyen eszközöket céloztál meg a dollárjaiddal?

Eredeti közzététel dátuma: 2010. május 11.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top