Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál
Eredeti cikk: Wealth Secrets

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Írta: Robert Kiyosaki
Olvasási idő: 7 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2020. Szeptember 16.
Forrás: www.richdad.com

Vagyon titkok, amelyekről a profi befektetők nem akarják, hogy tudj

Ismered a mondást – a tettek többet mondanak minden szónál. 

Kit érdekel az, hogy Warren Buffett 560 millió dollárt költött el aranybányák vásárlására? Igazából itt az a fontos kérdés, hogy mit adott el Warren Buffett annak érdekében, hogy megvásárolja ezeket az aranybányákat. 

Warren Buffet az összes légitársaság-részvényét és hatalmas mennyiségű banki részvényét is eldobta ezért – beleértve a JPMorgan-t és a Goldman Sachs-t is. Tehát a következő kérdéssel fordulok Rebel George Gammon-hoz (a kedvenc “makró függőmhöz”): “Számomra és a Rich Dad közösség számára mit jelent az, hogy Warren Buffett légitársaságok részvényeitől szabadul meg azért, hogy hatalmas részesedéseket vásároljon a Barrick Gold társaságban?”

Warren Buffet lépései mit mondanak nekünk? George Gammon szerint magára a lépéseire fontos odafigyelni, és nem az ezekkel kapcsolatban elmondottakra.

Csak emlékeztetésképpen – maga Warren Buffett mondta ezt egyszer: 

“Kiássuk az [aranyat] a földből Afrikában, vagy valahol. Aztán beolvasztjuk, ásunk egy újabb lyukat, majd ismét betemetjük és fizetünk embereknek azért, hogy őrt álljanak körülötte. Semmi hasznos nincs benne. Ha a Marsról ezt bárki nézné, biztos vakarná a fejét.”

Ez azért érdekes – és érdemes megjegyzést fűzni hozzá – mert ugyanez az ember rengeteg részvényét adta el nemrég, hogy aranyat vásároljon. Ez egyértelműen jelzés a befektetők felé, de mit akar jelezni? Egy vagyon titok tárul épp fel előttünk?

George Gammon vitathatatlanul a gazdaság és a központi bankok egyik legjobb oktatója, akivel valaha találkoztam, ezért neki tettem fel ezt a kérdésem. 

Vagyon titok #1) Bank dömpingek

George azt a tényt helyezte a középpontba, hogy Warren bankokat értékesít. Valószínűleg ez azért van, mert Warren arra számít, hogy a Federal Reserve a növekvő infláció ellenére meg fogja tiltani a kamatlábak emelését. Ez nagyon káros a bankokra nézve, mert amikor visszafizetik a bankoknak a hiteleket, akkor kisebb értékű dollárban törlesztik vissza őket.

Leegyszerűsítve: ahogy növekszik az infláció, úgy ér a dollár egyre kevesebbet, vagyis lecsökkent a dollár vásárlóereje. Tehát kicsinálják a bankokat, amikor ezekkel a “gyengébb és olcsóbb” dollárokkal fizetik nekik vissza a kölcsönöket. Erős dollárból adtak hitelt, viszont gyengébb dollárral törlesztették vissza nekik. És mivel a Federal Reserve Bank nem engedi, hogy megemeljék a kamatlábakat, a bankok nem tudják honnan pótolni a különbözetet.

Tehát – Warren azt csinálta, hogy eladta azokat az eszközeit, amelyek infláció esetén veszélyeztetettek (banki részvények), és olyanokat vásárolt helyettük, amelyek értéke az inflációval együtt növekszik (aranybányászati részvények). Hogy mindezt jobban megértsd, tudnod kell, hogy az arany egy infláció elleni fedezet vagy biztosíték. Ahogy gyengül a dollár, az arany jellemzően úgy erősödik. 

És itt van a kutya elásva… ez nem egy Covid-19 probléma. George emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak – 2000-ig visszamenőleg – 26 ezer milliárd dolláros adóssága van. Ez viszonylag új, de nem “Covid-19” szinten új. 1776 és 2000 között az Egyesült Államok összesen mintegy 5 billió dollárnyi adósságot halmozott fel. Viszont ehhez az amerikai kormány az elmúlt 20 év alatt még további 20 billió dollárnyi extra adósságot csapott hozzá.

Vegyük figyelembe, hogy az adósság pusztán a túlfogyasztásunk eredménye. Valójában ez maga az adósság. Az adósság jövőbeli fogyasztást helyez át a jelenbe. Másképpen fogalmazva: szó szerint évtizedekig tartó országszintű túlfogyasztásról beszélünk. Egy ponton túl csak úgy tudjuk elérni az egyensúlyt, ha ugyanannyival, vagy még nagyobb mennyiséggel kevesebbet fogyasztunk, mint amennyivel többet fogyasztottunk előtte. 

Hogy keveredik ki ebből a kormány? Összehúzhatják a nadrágszíjat és visszafoghatják a kiadásokat, de én nem látom, hogy ez megtörténne. Egyetlen politikus sem maradna hivatalban, ha megpróbálnák ezt megtenni. A társadalom rúgná ki őket.

Tehát a kiadások csökkentése nélkül a kormány az infláció növelésével csökkenti az államadósságot, amit alapvetően olcsóbb dollárokkal törlesztene vissza. 

Azonban más oka is van a banki részvény dömpingeknek. A gazdaság összeomlásával egyre több ember lesz képtelen visszafizetni a banki hiteleit. Ez mind a bankra fog hárulni.

Vagyon titok #2) Légitársaság dömpingek

Buffet légitársaság részvény dömpingjének az az oka, hogy a kormány – félelmében a hatáskörét túllépve – túlzott mértékű kontrollt gyakorol. A kormány a Covid-19 miatti megszorító intézkedésekkel drasztikusan korlátozza a járatonként megengedett utasok számát.

Buffett látja, hogy a mostani járatokon gyakran kevesebb, mint a helyek egynegyedét töltik fel – ami még nagyobb nyomást gyakorol a légitársaságokra, hogy az amúgy is vékony árrés mellett nyereségesek legyenek. Járatonként nem keresnek sokat. A százból csak 3-4 ülés az, ami biztosítja a nyereséget. A légitársaságoknak mennyiségi járatokra van szüksége, ha pénzt akarnak keresni. Így a háromnegyedrészt üres járataik sűrítésével a légitársaságok tényleg komoly gondban vannak. Szóval azt hiszem, Buffett a hosszú távú problémákat látja – amikor a kormányok nagyobb hatalmat kapnak, egyre inkább hajlandóak folytatni a lezárásokat és a szigorúbb intézkedéseket.

A Kormány vagyon titka: Még több pénz nyomtatása

A gazdaság hanyatlása és a bankok terhe mellett a kormánynak nem lesz más választása, mint növelni az államadósságunkat – a visszafizetésének törvényes módja nélkül. Mivel kevesebben dolgoznak, kevesebb az adófizető is. A kevesebb adófizető és a még több adósság szörnyű problémákat okoz. Úgy tűnik a kormánynak csak egy válasza van erre… több pénzt nyomtat. Ez a fajta “megoldás” – a semmiből történő pénzteremtés – hatalmas inflációhoz vezet. 

Ez a kormányzati “megoldás” hiperinflációhoz, majd a teljes valutarendszer összeomlásához vezet, és a dollár elveszíti az értékét. Valójában csak egy “jó” megoldás létezik: termelnünk kell. Gyártásra van szükségünk. Egyéb alternatívák a hiperinfláció és a háború. Ha a történelmet vesszük alapul, a kormány eközül a három lehetőség közül az inflációt fogja választani. 

Robert Kiyosaki vagyon titka

Mit tehet az átlagember? Vegyük újra a történelmet. Például térjünk vissza az 1970-es évek elejére: látod, hogy a pénzügyi eszközök olyan kézzel fogható értékké fordulnak át, mint az arany és az ezüst. Nézd meg a ‘72 és ‘74 közötti tőzsdei összeomlást. Ezután nézd meg az 1970-es évek hatalmas áruboomját. Azt hiszem Buffett az akkori tanulságokat idézi most fel.

George elmondta nekem, hogy így pozicionálja a portfólióját. Fél évszázada már, hogy szenvedélyem az arany és az ezüst. Semmi sem biztos, de ha a valószínűséget nézzük és megértjük, hogy mi történik, akkor a részvényekről és más pénzügyi eszközökről az aranyra és az ezüstre való áttérés tűnik a legvalószínűbb eredménynek.

A listához hozzáadnám a Bitcoint és bizonyos kriptovalutákat is, bár nem tudom George egyetért-e ezzel. Ha azonban mindent figyelembe veszünk és megnézzük mekkora az államadósságunk, és azt is megnézzük milyen mértékű most a túlköltekezés az ösztönző csomagokkal, infrastruktúrális kiadásokkal – beleértve minden mást is, amit jelenleg látunk a hírekben – akkor a bölcs befektetők vagyontitkai közé tartozik a Federal Reserve Bank és a kormány ellenőrzésén kívüli pénzügyi eszközök vásárlása is. 

Mit jelent ez?

E cikk írásának idején, aranyat, ezüstöt és Bitcoint vásárolok. De ez én vagyok. Mint minden másnak az életben – az éremnek is van másik oldala. Charlie Munger, Buffett 96 éves partnere azt mondja: “Nem lógnék együtt egy csomó arany-mániással”. És Buffett (90 éves) szerint az aranynak “nincs haszna”. Persze most mindketten 560 millió dollárt fektettek be aranyba. És egy másik régi motoros pénzügyes, Paul Tudor Jones, jelent most meg a Bitcoin támogatójaként. A lényeg, hogy még a régi öregek is meggondolják magukat. És ezért tanácsolja George Gammon, hogy a tetteikre figyeljük oda, és ne a szavaikra. 

George arra is rámutatott, hogy pont úgy fektetnek be, ahogyan ő is. Nem csak aranyat vásárolnak, hanem az aranybányászatba is befektetnek. Szóval ez miért más? Azért, mert amikor az arany felemelkedik, akkor az aranybányászok méginkább. 

Tegyük fel például, hogy az arany unciánkénti ára 2000 dollárról 4000 dollárra emelkedik. Ha ez megtörténik, akkor az aranybányászok valószínűleg nem 100%-kal, hanem 400%-kal emelkednének. Az aranybányászokban több a tőkeáttétel.

A tettek többet mondanak minden szónál

Beszéltem korábban a légitársaságokról – hogy a Covid-19-től való félelem hogyan okoz ilyen hihetetlen nyugtalanságot az iparban. Nem szeretem ezt mondani, de azt hiszem, hogy ennél sokkal több politikai és társadalmi nyugtalanságnak leszünk tanúi. A fejlett világban nagy ingadozások lesznek, viszont az arany számára ez jót jelent.

A hiperinfláció is idetartozik – ahol az arany szintén nagyon jól teljesít. Ez az eredménye, ha a dollárban és az egész gazdasági rendszerben elveszíted a bizalmad. Szóval sajnos őrületes inflációra számítok. Emellett arra számítok, hogy a dolgok nem jobbak, hanem rosszabbak lesznek, és ez különösen igaz a papír alapú fizetőeszközökre.

Erre a saját megoldásom megint csak az, hogy legyenek a birtokunkban kézzel fogható eszközök. George-dzsal jelenleg mindketten szeretjük az árucikkeket. Úgy gondoljuk, hogy rendkívül alulértékeltek, miközben rendkívül jó értéket képviselnek. Emellett szeretjük az olyan dolgokat, mint a mezőgazdaság, az olaj, a réz és az urán. Nem tudom, hogy lehetséges figyelmen kívül hagyni az aranyat és az ezüstöt, miközben több, mint 5000 éve tartják az értéküket. Azért rendkívül érdekes dolog a Bitcoin, mert olyan sok ember elfogadja szerte a világon – beleértve Kínát és Venezuelát is, ahol elvesztették a bizalmukat a pénzügyi rendszer iránt. Ami még igazán klassz a Bitcoinban, hogy fix darabszámú egységed van 21 milliónál, és véleményem szerint egyre kevesebb egységed lesz, mivel az emberek mindig el szokták veszíteni őket. Ez nagyszerű, mivel ahol rögzített mennyiségű eszköz van jelen, ott nem létezhet infláció.

George Gammon vagyon titka

Az a zseniális abban, amit George csinál, hogy az árucikkek termelőit vásárolja meg. Magát az árut nem veszi meg. Ő és a csapata a bányászok, a fúrómunkások és az árutermelők részvényeit vásárolja meg. Miért vásároljuk meg magát az árut, ha exponenciálisan ki lehet használni a termelők megvásárlásából származó nyereséget? Ha szeretnél vele és a csapatával együtt befektetni, kattints a bejegyzésben található hirdetésekre. 

Meggyőződésem, hogy ez a mostani időszak a legizgalmasabb, hogy éljünk. Mindenhol vagyonátruházások vannak, bármerre is nézel. A részvényektől a fémeken át a kriptovalutákig, és így tovább. A vagyon korábban a szegényektől és a középosztálytól a gazdagokhoz került – azonban ha művelt és merész vagy, akkor állhatsz a vagyonátruházások fogadó oldalán. 

Ne felejts el odafigyelni a nagy játékosok szavára, de még ennél is jobban figyeld a tetteiket. Köszönöm a tanításokat George Gammon.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top