2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

2021-es újévi fogadalmak vagy célok a pénzügyi függetlenségért?

Írta: Kim Kiyosaki
Olvasási idő: 7 perc
Eredeti megjelenés ideje: 2018 November 15
Forrás: www.richdad.com

Tanuld meg, hogy használd a Tripla-A Háromszöget álmaid jövőjét élhesd!

Teszel-e újévi fogadalmat 2021-re? A tavalyit megtartottad? Ha nem, akkor nem vagy egyedül. Több tanulmány szerint az újévi fogadalmak 80%-a megbukik februárra. Ilyen eredmények mellett azon gondolkodhatsz, hogy vajon megéri-e egyáltalán újévi fogadalmak megtételével foglalkozni. Nos, ha pénzről van szó, azt gondolom, jobb ötlet:

Pénzügyi függetlenség terén célokat tűzni ki fogadalmak tétele helyett

Minden évben ekkortájt Robert és én leülünk és eldöntjük, mit szeretnénk teljesíteni az eljövendő esztendő során. De újévi fogadalmak kitalálása helyett szilárd célokat tűzünk ki a következő hónapokra.

Üzleti célokat, fitness célokat tűzünk ki, célokat a házasságunkban, személyes célokat, és még többet. Ahelyett, hogy csak azt mondanánk, hogy meg fogunk csinálni valamit, pontos tervet készítünk és cselekszünk. Ez sikereink egyik titka – végül is egy cél terv nélkül csak egy kívánság.

Hogyan szerezd meg azt, amit akarsz

Mindannyiunknak vannak reményeink és álmaink. Akkor kezdődnek, amikor fiatalok vagyunk: “Vegetáriánus akarok lenne, amikor felnövök!” Folytatódnak a kamaszkorunk idején és felnőtt korunkban. Reményeink és álmaink gyakran meghatároznak bennünket. Ám nagy különbség van abban, hogy álmaink vannak vagy ténylegesen elérjük az álmainkat. A kérdés az, hogyan szerezd meg az életben azt, amit akarsz.

Az igazság az, hogy nem lehet a tiéd az, amit akarsz, hacsak nem teszel valamit. Lehetetlen. Gondolj valami olyanra, amit „akarsz” az életedben. Lehet ez siker, gazdagság vagy egészség. Annak érdekében, hogy elérd bármelyik célt ezek közül, tenned kell valamit. A siker teljesítményt kíván. A gazdagság megköveteli, hogy terméket vagy szolgáltatást szállíts, amit valaki szándékozik megvásárolni. Az egészség megkívánja, hogy jól étkezz és mozogj.

Bármid van, az annak az eredménye, amit teszel.

A tenni definíciója „végrehajtani, megvalósítani, teljesíteni, hatást gyakorolni, okkal lenni.” Három típusú tett van, ami szükséges ahhoz, hogy elérd a célod. Ezt nevezem a Tripla-A Háromszögnek. Néhány nő elkezdni, de nem éri el pénzügyi céljait, mert csak kettőre koncentrálnak a háromféle tett közül. Azok a nők, akik elérik a pénzügyi céljaikat, teljesen elkötelezettek aziránt, hogy a Tripla-A Háromszög mindegyik részén át vigyék véghez tetteiket. Ezek a TÖREKVÉS (ASPIRE), ELSAJÁTÍTÁS (ACQUIRE), and ALKALMAZÁS (APPLY)

A Tripla-A Háromszög (Triple-A Triangle™)

TÖREKVÉS (ASPIRE).

Ez az álom, egy nagyon világos víziója annak, amit akarsz. Sokkal több annál, mint azt mondani „Milliomos akarok lenni.”

Ez az, amit majd egyszer elérsz célodként, mint például „Szabadon követhetem utazási vágyaimat.”, “Többel fogom tudni támogatni kedvenc jótékonysági ügyemet.”, “Értékes időt fogok tudni eltölteni a gyermekeimmel”, és így tovább.

A TÖREKVÉS megtételéhez ezeket kell tenned:

  • Válaszd ki az álmod, szándékod!
  • Legyen világos víziód arról, hogy milyen az álmod az elmédben!
  • Térj vissza ehhez a vízióhoz rendszeresen, ideálisan minden nap!

ELSAJÁTÍTÁS (ACQUIRE).

Ez a tettek tanulás része, ahol összegyűjtöd mindazon információt, amire szükséged van ahhoz, hogy cselekedj. Mit kell tanulnod ahhoz, hogy elérd pénzügyi céljaidat és hogyan fogod megszerezni azt az információt?

Az ELSAJÁTÍTÁS (ACQUIRE) cselekvése:

Akár könyvet olvasol, pénzügyi témájú videót vagy televízió programot nézel, egy befektetői podcast-ot hallgatsz, vagy valamiféle online kutatást folytatsz, minden nap fordíts valamennyi időt arra, gyarapítsd pénzügyi tudásod és tanulj a pénzről!

ALKALMAZÁS (APPLY).

Ez az a stádium, ahol a legtöbb ember félelem okán megtorpan. Ám annak érdekében, hogy elérd céljaidat és sikeres legyél, szükséges, hogy alkalmazd a megszerzett tudásod és cselekedj! Nem ülhetsz örökké a „kispadon”, ha el akarod érni a céljaidat.

Az ALKALMAZÁS (APPLY) cselekvése:

Ez az vidd-át-cselekvésbe-amit-megtanultál fázis. A tudás alkalmazása az, ahol megteheted ajánlatod egy vásárlásra, pénzt tegyél le az asztalra, elvállald az első ügyfeleidet, vedd meg a részvényeket vagy aranyat, megtedd az értékesítő telefonhívásokat, vagy befektetőket keress. A technikai kifejezés az tudás alkalmazására a „megemelni a feneked”. Az ALKALMAZÁS nélkül semmi sem történik.

Az igazi tudás a megtanultak valós világba történő átültetéséből fakad.

Folyamatos körforgás

A Tripla – A Háromszög mindhárom részére szükség van céljaid és álmaid eléréséhez. Confucius mondta ez a legjobban: “Tudni és nem cselekedni még nem tudás.”

Sok nő teljesíti a TÖREKVÉS (ASPIRE) lépést és jut el az ELSAJÁTÍTÁS (ACQUIRE) lépéshez és ottragad. Részt vesznek minden konferencián, elolvasnak minden könyvet és online kutatnak folyamatosan. A probléma az, hogy sosem jutnak el az ALKALMAZÁS (APPLY) fázisába. Miért? Úgy tippelem, a félelem miatt – félelem attól, hogy hibáznak, – félnek attól, hogy elvesztik a pénzüket, hogy butának látszanak, hogy az emberek azt mondják: „Én megmondtam!”.

Azokat a félelmeket csak a megszerzett tudás alkalmazása foszlatja szerte. Mindhárom lépés szükséges a pénzügyi álmos eléréséhez. Elsősorban az ALKALMAZÁS (APPLY) stádiuma az, ami olyan sok nőt megállít.

A Tripla-A Háromszög stádiumai állandó mozgásban vannak. Élethosszig tartó utazás a többre törekvés, a több információ megszerzése, és többet alkalmazni abból, amit megtanultál.  És nincs jobb idő a kezdéshez, mint most.

Végül is, te vagy mások hányszor mondtak már ilyeneket:

  • “Holnap el fogom kezdeni a fogyókúrámat.”
  • “Hétfőn abbahagyom a dohányzást.”
  • “Új költségvetési kerethez fogok ragaszkodni a nyaralás után.”

Nos, ahelyett, hogy vársz tetszőleges napra, miért ne kezdenél el dolgozni a céljaid elérésén most rögtön?

Mi szeretnél lenne? Mit szeretnél birtokolni? Mire törekszel?

Hogyan fogod megszerezni a tudást, amire szükséged van és amit alkalmazod kell miután megtanulod, annak érdekében, hogy elérd a céljaidat?

A siker és a pénzügyi szabadság rád várnak — nem számít, hogy milyen helyzetben vagy éppen most. Itt az ideje, hogy cselekedj és váltsd valóra 2021 évi céljaidat!

Pénzügyi szabadságodat csak te irányíthatod

Néhány ember újévi fogadalma az, hogy visszatér az iskolapadba, hogy képzésen vegyen részt, azt gondolva, hogy ez az, ami visszatartja őt egy jobb élettől. Valójában, a Washington Post egyik cikke szerint (2018, Harris Poll) a 14-23 éves diákok 2/3-a akar diplomát azért, hogy az „pénzügyi biztonságot nyújtson” a számukra, minden mást kevésbé fontosnak tartva, amikor arról van szó, hogy mi a motivációjuk arra, hogy felsőoktatásban tanulnak. Drágáim, ez egyáltalán nem így működik. Nincs garancia arra, hogy egy jó képzés felkészít a sikerre. Ezek az emberek nyilván nem hallottak a The Rich Dad Company-ról vagy egyik tanításunkról sem.

Ezeknek a tanácstalan gyerekeknek és fiatal felnőtteknek, akik válaszoltak ebben a felmérésben, őszintén „sok szerencsét” kívánok. Ha azt hiszik, hogy biztonságban lesz az állásuk azáltal, hogy valaki más számára dolgoznak, akkor fel kell ébredniük és magukhoz kell térniük! És ez nem is az ő hibájuk – az iskolarendszerünk kudarcot vallott abban, hogy másra tanítsa őket és a szüleik sem tudnak jobbat valószínűleg.

A válasz nem egy állás

Amit a legtöbb ember nem vesz észre az, hogy amikor alkalmazottá válsz, akkor eladod az irányítás lehetőségét azért a „biztos” fizetésért. A munkáltató olyan munkát végeztethet, amit az ember nem akar elvégezni, tekintet nélkül határidőkre, munkaidőre, csökkentheti a fizetést és a juttatásokat szeszélye szerint, még ki is rúghat – és a legrosszabb része mindennek, hogy még csak nem is látod, amikor ez megtörténik. Ezért, gyermekeinknek azt tanítani, hogy szerezzenek egy állást, nemcsak szörnyű tanács, de átverés is (teaching our children to get a job is not only terrible advice, but also a scam).

Most tudom, a legtöbben közületek azt gondolják, hogy ezt várják el tőlük. Ez az amerikai álom: szerezz egy állást egy „megbízható” munkáltatónál, aki remek fizetést és juttatások ad neked olyan munkáért, amit szeretsz. Cserébe, minden évben elmehetsz egy szép nyaralásra, vásárolhatsz „cuccokat” és takarékoskodhatsz a nyugdíjas éveidre. Nos, jó üzletnek hangzik.

A valóság azonban az, hogy ha egyszer elkezdesz dolgozni valaki más számára, akkor elveszted az irányítást és életed és a kereseti lehetőségeid felett. Átadtad az irányítást egy vállalatnak, ami nem tekint másnak, mint egy számnak, aki előállít valamit, amire nekik szükségük van (addig, amíg már nincs rá szükségük, vagy nem tőled várják ezt, erről van szó).

A legjobb tanácsom? Ne számíts másokra, ha a te egyetlen bevételi forrásodról van szó! Miért? Mert bármi megtörténhet! Nézd csak meg ezeket a statisztikákat:

  • A munkanélküliség aránya alacsony volt az utóbbi években, tényleg, de nézd meg a történelmet 1929 óta (itt) — a történelem azt mutatja, hogy valószínűleg ismét emelkedni fog és az emberek el fogják veszíteni az állásaikat. És már láthattuk is ezt a COVID-19 járványnak köszönhetően.  Felkészültél rá? Vagy az egyik amerikai cég elbocsájtott dolgozója lettél?
  • Ez a 12 fő vállalat munkásokat bocsájtott el 2018-ban. Sok oka van azoknak az elbocsájtásoknak, de valóban számítanak az okok azoknak, akik elveszítették a munkájukat? És mi a helyzet a COVID miatti elbocsájtásokkal 2020-ban? Íme egy lista a jelentős cégekről, amik leépítettek  — ezek az alkalmazottak nem is látták, hogy mi vár rájuk, az egész olyan gyorsan történt. És ne feledkezzünk meg az összes középvállalkozásról és családi vállalkozásról, melyek becsukták kapuikat, valószínűleg hosszú időre.
  • A kis- és középvállalkozások nagy része (KKV szektor) nem kínálnak egészségügyi, nyugdíjcélú vagy más béren kívüli juttatást, ahogyan a Paychex megállapította egy kutatásban. Továbbá, a válaszadók 17% -a azt mondta, hogy nem látta szükségesnek azt, hogy munkavállalói számára nyugdíjcélú juttatást kínáljon. Úgy látszik, egyre kevesebb előnye van az alkalmazotti létben manapság.

Tervezd meg az életed

Make no mistake about it: Amikor a te pénzügyi szabadságod felé való utazásodról van szó, emlékezz rá, hogy te vagy saját életed építésze, ezért, neked kell irányítanod. Hosszútávú sikered függ attól, hogy kitaláld, mit akarsz és hogyan fogod azt elérni olyan módon, mely megfelel értékeidnek, lelkednek, érdeklődésednek és kedvtelésednek.

Ahogyan E.E. Cummings mondta, “Bátorság kell ahhoz, hogy felnőjj és azzá válj, aki valóban vagy.” Tehát tedd fel a kérdést magadnak: Mi az, amit valóban akarsz a szíved és lelked legmélyén? És amikor megtalálod a választ, akkor cselekedned kell, hogy valósággá váljon. Talán ingatlan befektetésbe akarsz kezdeni. Vagy talán saját üzletet indítanál.

Ahogyan pénzügyi álmaid elérése felé haladsz, folyamatosan fordíts figyelmet arra, hogy mennyit tevékenykedsz a Tripla-A Háromszög minden egyes részében. Csak akkor, amikor megtalálod a helyes egyensúlyt, akkor fogsz átjutni mindhárom szakaszon – TÖREKVÉS, ELSAJÁTÍTÁS, ALKALMAZÁS (ASPIRE, ACQUIRE, APPLY) — és kezded megtalálni a pénzügyi sikert és szabadságot.

Bármi is legyen az, amit tenni akarsz, kérlek tartsd észben, hogy senki másra nem támaszkodhatsz, mint saját magadra, hogy megtörténjen. Sok más van az életben, mint a hagyományos amerikai álom. Gondolj nagyot, irányítsd az életed és indulj el pénzügyi szabadságod felé ma!

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal!

Változtasd meg az életedet egy pénzügyi metamorfózissal

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

5 egyszerű lépés az élethosszig tartó tanuláshoz

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Les Brown 7 legfontosabb szabálya a Sikerhez vezető úton

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Hogy maradjunk optimisták, miközben szembenézünk a kihívásainkkal?

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Nők és befektetések: A félelem előnyei és hátrányai

Számításba vetted a nyersanyagokat?

Hogyan profitálj az inflációból?

A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

Les Brown: A nehéz időket a szívedben és a lelkedben érzed

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

A valódi hatalom azzal kezdődik, hogy tükörbe nézel

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Vagyon titkok: A tettek többet mondanak minden szónál

Les Brown: Állhatatosság

Les Brown: Állhatatosság

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Sürgős piaci frissítés: Olajár Zuhanás

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

Az intelligencia hét típusa (És közülük az, ami segíthet neked abban, hogy gazdag légy)

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

A pénzkezeléshez szükséges első lépés a személyes pénzügyi kimutatás

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket

Hogyan tűzd ki céljaidat és érd el őket?!

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Mi jár egy sikeres nő fejében?

Befektetési terv 2020-ra

Befektetési terv 2020-ra

A sikeres befektetések 3T-je, ezredfordulósoknak

A Sikeres befektetések 3 T-je ezredfordulósoknak

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Rich Dad Alapok: Befektetés aranyba és ezüstbe

Miért az arany, miért most?

Miért az arany? Miért most?

Négy lecke a pénzről

Négy lecke a pénzről egy profi pénzügyi tervezőtől

A siker főiskolájának mítosza

A siker főiskolájának mítosza

Védd az egészséged és a vagyonod

Védd az egészséged és a vagyonod

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

12 legfontosabb képesség, melyekre bárcsak megtanítottak volna az iskolában!

Ez az a hiedelem ami visszatart?

Ez az a hiedelem ami visszatart?

VOIZ Hangoskönyvtár

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #2: Tanuld meg használni a hitelt

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

A pénz új szabályai #1: A tudás pénz

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Először valuta háború, most kereskedelmi háború, aztán a lövések háborúja

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Gazdagabbá vagy szegényebbé?

Scroll to Top