A kérdés amit feltettem Alan Greenspan-nek

A kérdés amit feltettem Alan Greenspan-nek
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

A kérdés amit feltettem Alan Greenspan-nek

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Január 18-án egy nagy konferencia asztal körül ültünk Alan Greenspan-nel 8 másik ember társaságában és lehetőségünk volt történelmi jelentőségű kérdéseket feltenni neki:

A kereskedelmi többlet országainak központi bankjai, mint a People’s Bank of China, az okai a „globális megtakarítási bőség”-nek azzal, hogy annak megfelelő trillió dollárnyi értékben nyomtatott a saját valutájából?
Én bizonyos vagyok benne, hogy igen.
Dr. Greenspan azt mondta, nem ért egyet. Szerinte nem ez okozta a megtakarítási bőséget. Ebben a rövid bejegyzésben elmagyarázom, miért volt ez történelem-formáló válasz.

Ben Bernanke, aki 2006-ban váltotta Alan Greenspan-t a FED elnökeként, számos alkalommal elmondta, hogy a globális gazdasági válság elsődlegesen a globális megtakarítási bőség miatt alakult ki. Az Ő teóriája szemben áll azzal, hogy az emberek a fejlődő országokban, mint Kína, nagyon magas arányú megtakarítással rendelkeztek, és ezeknek az embereknek milliói úgy döntöttek, hogy a befektetéseik legyenek dollár alapú eszközök, mint pl. az amerikai kormány kötvényei, ahelyett, hogy a megtakarításaikat a saját országukban tartották volna. Ez a tevékenység felnyomta az amerikai kötvények árfolyamát és lenyomta azok hozamát (kamatok). Ennek megfelelően, a FED nem volt képes elég magasra emelni a kamatokat, hogy megmentse az amerikai ingatlan buborékot. A buborék kipukkadt, ez okozta a globális gazdasági válságot.

Dr. Greenspan egyetértett a Globális megtakarítási bőség teóriával, számos alkalommal bizonyítva, beleértve a válaszát a feltett kérdésemre a múlt hónapban.
Ha igaz volna, hogy emberek milliói voltak a felelősek a globális megtakarítási bőségért, akkor nem igazán Greenspan (vagy bárki más) tehetett róla. De ez nem igaz. Csak néhány központi bank volt a felelős. Kb fél tucat központi bank árasztotta el a világot túlzott likviditással, azt okozva ezzel, hogy a FED elvesztette az irányítást az amerikai kamatok felett. Mindezt azzal érték el, hogy elképesztően hatalmas mértékben pénzt nyomtattak, és devizatartalékként használták fel.

A központi bankok devizatartalék felhalmozása csak egy dolog.

Pénzt csináltak a semmiből

Aztán ezt az új pénzt használták arra, hogy másik országok valutáiból vegyenek.
Ezáltal a saját pénzük értéke is csökkent, tehát akik exportáltak, azok ezentúl többet tudtak kivinni. A megnövekedett export további gazdasági növekedést okozott. Más szavakkal, a devizatartalék felhalmozás az szimplán valuta manipuláció volt.

  1. 2000 és 2008 közepe között, amikor a válság kezdődött, a kereskedelmi többlet országainak központi bankjai 5 trillió usa dollárnak megfelelő pénzt nyomtattak, amit arra használtak, hogy más országok valutáiból vásároljanak. Dollárt pl a 70%-áért, 3,5 trillióért. Ez pontosan annyi, amennyit a FED nyomtatott a három mennyiségi lazítás alkalmával (QE).
    Kiemelten fontos megérteni, hogy az említett országok központi bankjainak pénznyomtatása volt a felelős az úgynevezett globális megtakarítási bőségért, nem pedig emberek millióinak a megtakarítása a fejlődő világban. Ez két dolog miatt fontos:
    Ha ezt nem értjük, a legnagyobb válság diagnosztizálatlanul marad
  2. Kb. hat a világ központi bankjai közül volt a felelős, azzal hogy olyan sok pénzt csináltak. Kellett volna tenni valamit. Az amerikai kormánynak kereskedelmi büntetéseket kellett volna alkalmaznia, hogy megállítsa őket. Ha megtették volna, a 2008-as válságot megelőzhették volna.

2000 és 2014 között, a fenti országok központi bankjai 10 trillió dollárnak megfelelő pénzt nyomtattak, amit devizatartalék vásárlására fordítottak.

Ez példa nélküli szemét pénz előállítása volt.

Mindig úgy tűnt nekem, hogy Dr. Greenspan nem értette, hogy ez volt az igazi oka az úgynevezett globális megtakarítási bőségnek. Január 18-án elmondta, hogy valóban nem. Ha őszinte lett volna, tudnánk, hogy a legerősebb pénz-ember a világon nem értette, hogy a központi bankok multi-trillió dolláros pénznyomtatása okozta azt, hogy a FED elvesztette az irányítást az amerikai kamatok és a gazdaság felett is. Más szavakkal, nem értette, de még most sem érti az igazi okát a globális gazdasági válságnak. Úgy gondolom, ez történelemkönyvekbe illő.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top