A probléma a következő

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

A probléma a következő

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

Ahhoz, hogy egy gazdaság növekedjen, a következő dolgok közül egy vagy több bekövetkezésére van szükség: vagy a munkaerőnek, vagy a béreknek, vagy a hitelállománynak növekednie kell. Mindez azért, mert összességében minden gazdaság méretét az határozza meg, mekkora a népessége, illetve mennyit költenek az emberek. Az Egyesült Államok gazdaságával az a probléma, hogy a fentiek közül egyik sem növekszik eléggé ahhoz, hogy megfelelő növekedést generáljon. Ami még rosszabb, kevés okunk van elhinni, hogy ez változni fog a belátható jövőben.

Az USA munkaerejének növekedése erőteljesen lelassult az elmúlt évtizedekben és jelenleg alig változik.

a problema a kovetkezo 01

Mindeközben a globalizáció elképesztően nagy nyomást gyakorol az amerikai bérekre. A reál középfizetések szintje ugyanaz volt 2010-ben, mint 1989-ben. A munkaerő méretének lelassulása, valamint a középfizetések stagnálása az elkölthető jövedelmek összegésszének természetes lassulását vonja maga után.

a problema a kovetkezo 02

Ezév első három hónapjában az elkölthető jövedelmek a múlt év hasonló időszakához képest 0.7%-os növekedést mutattak. A személyes fogyasztások reál értéke egy kicsit nagyobb mértékben, 2.1%-ot növekedett. Ez azonban csak azért volt lehetséges, mert a lakosság kevesebbet takarított meg. A személyes megtakarítások mértéke 2.3% volt ezév első negyedében, mely többé kevésbé történelmi mélypontnak számít.  

1980-tól 2007-ig a GDP százalékában kifejezett teljes hitelállomány meredeken nőtt, 170%-ról 360%-ra. A gyors hitel-állomány növekedés óriási mértékben hozzájárult az elmúlt évtizedek gazdasági növekedéséhez. Tulajdonképpen a hitelállomány növekedése volt a hajtómotorja a gazdasági növekedésnek. Ennek ellenére, a hitelállomány növekedése sem volt elég ahhoz, hogy fenntartsa az 1950-es és 60-as években tapasztalt növekedési szintet.

a problema a kovetkezo 03

Majd pedig 2008-ban még a hitelek növekedése is megszűnt. Mindez annak köszönhető, hogy a magánszféra egyszerúen nem tudott több hitelt felvenni, és beindult a már felvett hitelek bedőlése. 2008 óta a munkaerő állomány alig változott, a középfizetések szintje pedig valójában csökken. A Fed elkeseredetten próbál hitelt kreálni azzal, hogy pénzt nyomtat és az ingatlanok illetve a részvények árát nyomja felfelé. A magasabb eszköz-értékek nagyobb hitelbiztosítéki értéket jelentenek, amely megnövekedett kölcsönöket tesz lehetővé.

Az eszközök árai valóban növekedésnek indultak. A háztartások nettó értéke jelenleg 70.3 trillió dollár, mely 3.5 trillióval meghaladja a 2007-ben mért csúcsot. A hitele-állomány azonban még mindig nem növekedik eléggé ahhoz, hogy a gazdaságot beindítsa. Az első negyedév során a hitelállomány az egy évvel ezelőttihez képest 3.6%-os növekedést mutatott. Ha ezt az inflációval korrigáljuk, az megközelítően 1.6% -os növekedést jelent. 1952 és 2007 között, valahányszor a teljes ( inflációval korrigált) hitelállomány növekedése 2% alatt maradt, recesszió következett be.

Ha előre tekintünk, kevés jel mutat arra, hogy a munkaerő állománya, vagy a középfizetések szintje hamarosan újra növekedésnek indul. Abban sem bízhatunk, hogy a hitelállomány gyors fellendülésnek indul. A háztartások adósságai még mindig zsugorodó tendenciát mutatnak, és a kormányzati hitel növekedés mértéke is csökkenni fog, köszönhetően a vagyonelkobzásoknak, illetve az adók növekedésének.

Majdnem minden gazdasági mutató gyenge szintjének köszönhetően a Fed-nek nincs más választása, mint hogy pénzt nyomtasson, és ezzel tolja felfelé az ingatlan, valamint a részvény árakat, abban a reményben, hogy ezzel egy újjászületett hitel növekedés indukáljon. A közelmúltban a piac elkezdett spekulálni, vajon a Fed mikor kezdi el fokozatosan csökkenteni a havonta nyomtatott pénz mennyiségét. Ez a spekuláció még korainak tűnik. A pénzügyi könnyítés (QE) az egyetlen eszköz ahhoz, hogy a gazdaságot életben tartsák. Hogyha a Fed erőteljesen lecsökkenti a pénzügyi könnyítés mértékét a közeljövőben, elkerülhetetlen egy újabb recesszió. Sőt, lehetséges, hogy hamarosan egy újabb recesszió veszi kezdetét, a pénzügyi könnyítés ellenére is.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top