Adósság és Bizalom

Adósság és Bizalom
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Eredeti cikk:

Adósság és Bizalom

Írta:
Olvasási idő:
Eredeti megjelenés ideje: 
Forrás: 

A nyertesek és vesztesek, amikor a kormányok a pénzzel játszanak

Ez egy rendkívül fontos hónap az Amerikai gazdaságnak. Amint már hétfő este megírtam az Amerikai korány közeledik a pénzügyi-év végéhez, és az újságok, a tv-hírek tele vannak spekulációval, hogy a kormány megegyezik-e, így működésben tartva a gépezetet.

A Demokraták és a Republikánusok nem értenek egyet abban hogyan költsék el a mi adózott pénzünket, ezért egy olyan rendelkezést használnak, amely lehetővé teszi, hogy a kormány tovább folytassa üzleti tevékenységét, ahogy azt korábban is tette. Idén azonban az  “Obamacare” életbe lép. A Republikánusok mindent megtesznek azért, hogy felerősítsék a függőben lévő kormányt, hogy késleltessék a számlát, mely hatályba lép.

De ez csak az első felvonás. A második felvonás és kétségkívül a legnagyobb az amikor a kormánynak meg kell emelnie az adósság plafont október közepén. Már jártunk korábban ezen az úton, és legutóbb a hitel-besorolásunk romlott. Lényegében az Amerikai kormány a szemét a túlköltekezésen és az adósság plafon megemelésén tartja, mintha egy hitelkártyával fizetnél, vagy hiteledet fizeted vissza hitelkártáyval vagy több hitelkártyákkal. Ha a kongresszus nem tud egyetérteni a számlák kifizetésében akkor ezek a kifizetések gazdasági pokollá változnak majd.

A "Szegény" meghatározása

Elnézve a kormány helyzetét a héten, eszembe jutnak a szavak, melyet Gazdag Papám mondott évtizedekkel ezelőtt az adósság játékáról: “Minél több ember lekötelezettje vagy, annál szegényebb vagy. Minél több ember hálás neked, annál gazdagabb vagy. Ez a játék.”

Amikor a világhelyzetet nézed, nagyon sokan azt mondják, hogy az USA a legvagyonosabb ország a világon. De ez tényleg így van? Hogyan lehetünk ennyire mélyen az adósságban és mégis gazdagok?

Gazdag apám mindig azt mondta: “mindenki adósa valakinek. A probléma akkor kezdődik, amikor az adósság kibillen az egyensúlyából. Sajnos a szegény emberek ebben a világban már olyan keményen benne vannak ebben a játékban, hogy  már nem tudnak ennél jobban eladósodni. Hasonló a helyzet a szegény országokkal is. Ha már túl sok adósságod van, a világ elveszi mindened amid van, beleértve az időd, munkád, életed, bizalmad és még a méltoságod is.”

A legfontosabb összetevő a bizalom

Gazdag papa elmagyarázta, hogy a pénznem nem a tőke eszköze, hanem az adósságé. Régebben minden egyes dollár mögött arany és ezüstfedezet volt.  Ma minden egyes dollár egy ígérvény amit az adott ország adófizetői fizetnek majd meg. Amíg a világ bízik abban, hogy az amerikai adófizetők dolgozni fognak és finanszírozzák ezt az ígérvényt  amit pénznek hívunk, addig a világ bízik a dollárban. Amint a legfontosabb összetevő a bizalom eltűnik, a gazdaság úgy omlik össze mint egy kártyavár.

Legutóbb amikor a világgazdaság szembesült azzal, hogy az Amerikai kormány nem fizette számláit 2011-ben, a gazdaságunk megsínylette úgy hogy a hitelminősításünk romlott, a DOW 5,6%-ot zuhant, az USA Kincstár hozamok zuhantak, és a kormány hitelfelvételi költségek nőttek  1,3 milliárd dollárral.

Ezúttal a tét nagyobb. Az USA a történelmünk egyik legnagyobb pénzügyi válság törékeny felépülési szakaszában van, és a bizalom nem túl jó írányunkba. A világ nem akarja hogy más adósság játékot játsszunk mint amivel tartózunk neki.

Tehát kérdem én mégegyszer, a mi országunk gazdag vagy szegény?

A nyertesek és a vesztesek

Amikor a globális gazdasági játékról van szó, akkor kik a nyertesek és kik a vesztesek?

A pénz-igérvény esetében, mint a dollárba vetett bizalom elveszett. A dollár értéke csökken. Többe kerül megvenni ugyanazokat a dolgokat. Ebben az esetben a megtakarítók vesztesek, azok akik követik a régi tanácsokat, hogy azért járj iskolába, hogy jó állásod legyen, takaríts meg minél több pénzt, vegyél magadnak egy házat és fektess be egy jól diverzifikált portfolióba, azok vesztesek. Lerövidítve azok akik a régi tradicionális befektetési tanácsokat követik, azok vesztesek.

A nyertesek azok, akik megértik ahogy az adósság és a pénz működik a mai világban.  Azok akik olyan eszközökbe fektetnek be melyeket saját maguk tudnak irányítani és hiperinfláció esetén az értékük növekszik, azok akik a cashflowéert fektetnek be, azok lesznek akik nyerni fognak. Azok akik pénzügyileg műveltek és képesek a gyorsan változó és megjósolhatatlan piacokon kereskedni azok nyernek. Röviden, akik a pénz új szabályait követik azok a nyertesek.

A jó hír, hogy a nyertesek közé tartozhatsz, és hogy van még időd erre. Az első lépés a pénzügyi tudás megszerzése, hogy megértsd ahogy a pénz és az adósság igazán működik.

Bátorítalak arra, hogy gyere el a 2013 októberben tartandó Amszterdami konferenciára.

Beszélni fogok a rossz pénzügyi helyzetről, melyet ma megélünk és arról is hogyan lesz ez rosszabb is. Hadd mondjam el miért. A nagy Gazdasági Világválság óta láttuk, ahogy a gazdaság többször összeomlott sokakat pénzügyi romokban hagyva. De ez engem egyáltalán nem lep meg.
Ami meglep az, hogy a legtöbb ember egyáltalán nem számított arra, hogy bekövetkezik, annak ellenére hogy hányszor megismételte önmagát a történelem. Ha neked vállalkozásod van vagy önalkalmazott vagy, akkor nagyon fontos tudnod hogy mi előtt állunk. Dinamikusnak lenni nem csak a túlélést biztosítja hanem a vállalkozásod sikerét is. 
Az Amszterdami két napos konferencián nem csak azt fogod megtanulni hogyan készülj fel az összeomlásra, hanem azt is hogyan használd ki az összeomlás helyzetét hogy meggazdagodj. 

Vésd az eszedbe, hogy az összes elvesztett pénznek landolnia kell valahol. (Miért ne a te zsebedben legyen?)

Nem tudsz eljönni Amszterdamba? A Magyar Gazdag Papa Klub beszámolókat szervez, melyen megtudhatod a kétnapos konferencia lényegét.

Amszterdami Konferencia beszámolója lezajlott. A szeminárium megtekinthető online.

Tanulj a pénzről, a pénz kezeléséről a Tudásbázisban található videók segítségével.

Értékeld ezt a blogbejegyzést

Értékeld ezt a blogbejegyzést

A lenti "Rögzít" gombra kattintva kijelentem, hogy elfogadom a Magyar Gazdag Papa Klub Általános Szerződési Feltételeit, a Magyar Gazdag Papa Klub Adatkezelési Szabályzatát és a Magyar Gazdag Papa Klub Süti Szabályzatát is. Továbbá kijelentem hogy a fent megadott emailcím a sajátom vagy rendelkezem felhatalmazással annak tulajdonosától, hogy a nevében eljárhatok, illetve megadhatom emailcímét a Magyar Gazdag Papa Klub rendszerének, a visszajelzés érdekében.
Scroll to Top